Elinvoimalautakunta, kokous 25.4.2023

§ 41 Asettamispäätös INEEN - ohjaus palveluihin ESR hanke

ROIDno-2023-1059

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Hankevalmistelun taustaa

Työllisyyspalvelut on yhteistyössä Eduro-säätiön kanssa valmistellut hankehakemuksen moniammatillisen palvelumallin rakentamiseksi pitkään työttömänä olleille. Hanketta hallinnoi Eduro-säätiö, Rovaniemen kaupunki osallistuu hankkeeseen osatoteuttajana yhden palvelukoordinaattorin työpanoksella sekä rahoittamalla osan hankkeen omarahoituksesta. Hakemus on jätetty rahoittajalle 20.3.2023 ehdollisena siihen saakka kunnes elinvoimalautakunta tekee päätöksen hankkeeseen lähtemisestä.

Hankkeella vastataan pitkäaikaistyöttömyyden haasteisiin luomalla ekosysteemi, missä työllisyyden yhdyspinnoilla työskentelevät tunnistavat oman roolinsa pitkään työttömänä olleiden palveluprosessissa ja luovat uudet käytännöt ja sovitut toimintamallit asiakkaiden palveluihin ohjaamiseksi.Hankkeessa luodaan asiakassegmentit sekä intensiivisen palveluohjauksen malli. Asiakassegmentoinnin avulla mallinnetaan eri asiakasryhmien kriteerit ja syvennetään tietoa pitkään työttömänä olleiden tarpeista. Intensiivisen palveluohjauksen avulla motivoidaan ja tuetaan asiakasta etenemään omalla työllistymisen polullaan.

Konkreettisena asiakastavoitteena hankkeessa on ohjata tiivistettävän yhteistyön ja kehitettävän palvelukokonaisuuden avulla yhteensä 300 pitkään työttömänä ollutta asiakasta tuetusti sopiville palvelupoluille hyvinvoinnin, työkyvyn ja työllisyyden edistämisen näkökulmista.

Hankkeen tuloksena on työllisyyspalveluiden ja Lapin hyvinvointialueen, Kelan sekä alueella toimivien palveluntuottajien välisen ekosysteemin rakentuminen siten, että kaikki toimijat ovat sitoutuneita yhteistyöhön, tuntevat oman roolinsa ja vastuunsa osana asiakkaalle tuotettavaa arvoketjua. Ekosysteemin muodostuminen tiivistää pitkään työttömänä olleiden palvelujärjestelmässä toimivien viranomaisten ja palveluntuottajien välistä yhteistyötä, mikä auttaa rakentamaan asiakkaille eheitä palvelupolkuja kohti työtä tai opintoja.

Hankkeen linkittyminen kaupunkistrategiaan

Kaupunkistrategian yhdeksi painopisteeksi on asetettu tunnistaa työnhakijoiden palvelutarpeet ja etsiä yksilölliset ratkaisut heidän työkykynsä tukemiseen, osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen. Lisäksi tärkeää on tunnistaa ne työnhakijat, jotka ovat oikeutettuja sosiaalivakuutusjärjestelmän mukaisiin työkyvyttömyysetuuksiin. Kaupunkistrategiassa myös korostetaan toimivien yhteistyömallien rakentamista hyvinvointialueen kanssa. Hankkeella tuetaan näiden tavoitteiden toteutumista.Hankkeella vaikutetaan myös vahvasti kunnan osarahoittaman työmarkkinatuen maksuosuuksiin, erityisesti yli tuhat päivää työmarkkinatukea saaneiden rahoitusvastuun nousun taittamiseen.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti.  Hankkeen kaupungin omarahoitus on 252 049€ vuosina 2023-2026 ja se maksetaan työllisyyspalveluiden hankkeisiin varatuista määrärahoista. Lisäksi elinvoimalautakunta päättää, että kaupunki osatoteuttajana rekrytoi hankkeeseen palvelukoordinaattorin.

Päätös

Lautakuntalle asian esitteli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.