Elinvoimalautakunta, kokous 25.4.2023

§ 43 Kotoutumisohjaajan vakanssin perustaminen ja avustuksen hakeminen palkkakustannuksiin

ROIDno-2023-1073

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Avustusta saatavilla kotoutumistyöhön

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt avustushaun kiintiöpakolaisia vastaanottaville kunnille työntekijän palkkaukseen 1.3.2023 – 30.6.2025. Hakuaika päättyy 30.4.2023. Valtionavustuksen tavoitteena on tukea pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen tuen järjestämistä sekä toimintamalleja ja yhteistyökäytäntöjä kunnissa. Avustuksella mahdollistetaan pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen edistämisen lisäresursointi kunnissa.

Myönnettävä avustus on enintään 80 % rekrytoitavan henkilön palkkakustannuksista (pois lukien lakisääteiset työnantajan sivukulut). Palkkakustannusten enimmäismäärä, josta avustuksella korvattavien kustannusten osuus (80 % palkan sivukuluttomasta osuudesta) voidaan avustuksesta annetun ohjeen mukaisesti laskea, on 70 000 euron vuosipalkka sisältäen myös sivukulut .Avustuksella ei korvata työnantajan lakisääteisiä sivukuluja, kuten työnantajan sairasvakuutus- ja työeläkemaksuja.

Avustuksen erityisten ehtojen lisäksi avustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001) sekä Valtioneuvoston asetusta sisäasioiden rahastoista ohjelmakaudella 2021–2027 (119/2022).Avustuksen tukemana kunta tai yhteistyötä tekevät kunnat rekrytoivat pysyvän henkilöstön lisäksi yhden kokopäiväisen henkilön, jonka työnkuva liittyy kokonaisuudessaan pakolaisten vastaanottoon tai kotoutumisen tukeen. Avustuksella mahdollistetaan pakolaisten vastaanoton ja kotoutumisen edistämisen lisäresursointi kunnissa. 

Rovaniemen lisäresurssitarve ja haettava avustus

Rovaniemen kaupungille esitetään perustettavaksi määräaikainen kotoutumisen ohjaajan virka ajalle 1.7.2023-30.6.2025, johon haetaan myönnettävää avustusta. Kotoutumisen ohjaajan keskeinen asiakasryhmä on Rovaniemellä asuvat eri-ikäiset kiintiöpakolaiset. Työ voi edistää myös muiden pakolaistaustaisen henkilöiden kotoutumista ja palveluita, koska kaikki pakolaistaustaiset henkilöt asioivat kotoutumispalveluissa.

Kotoutumisen ohjaajan keskeiset työtehtävät liittyvät kotoutumisen tukemiseksi tehtävään asiakas-, verkosto- ja sidosryhmätyöhön kiintiöpakolaisena saapuneen asiakkaan yksilöllisten palvelutarpeiden mukaisesti. Asiakastyö sisältää mm. palvelutarpeen arviointia ja sen mukaista ohjaus- ja neuvontatyötä erilaisista kotoutumista edistävistä palveluista ja toimenpiteistä. Ohjaus- ja neuvontatyöllä tuetaan myös kiintiöpakolaisen arjenhallintaa uudessa asuinympäristössä mm. asumiseen,  liikkumiseen, asiointiin, terveyteen, etuus- ja raha-asioiden hoitamiseen liittyvissä asioissa.  Tehtäviin sisältyy lisäksi asiakkaalle tehtävä alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelman laatiminen itsenäisesti tai yhteistyössä monialaisesti asiakkaan muun verkoston kanssa. Työ sisältää myös yhteistyötä muiden pakolaisten kotoutumista ja osallisuutta edistävien toimijoiden ja sidosryhmin kanssa.

Asiakastyön lisäresurssoinnilla halutaan tukea pakolaistaustaisten henkilöiden kuntaan asettautumisen sujuvuutta ja onnistumista, johon vaikuttaa selkeästi kotoutumisen tueksi tarvittavien palveluiden saatavuus ja verkostojen toimivuus. Kotoutumispalvelujen tavoitteena on lisätä saatavuutta ja toimivuutta palkkaamalla asiakastyöhön kolmas kotoutumisen ohjaaja. Asiakastyöhön resurssoimalla kotoutumispalvelut pystyvät tarjoamaan kiintiöpakolaisille lisää yksilöllistä ohjausta ja tuke ja monipuolistamaan monipuolistamaan palveluita. Tavoitteena olisi mm. käynnistää ilman ajanvarausta tarjottava matalankynnyksen neuvonta- ja ohjauspalvelu, mikä tukee kiintiöpakolaisena saapunutta asiakasta oppimaan nopeammin ottamaan vastuuta ja hoitamaan itsenäisemmin tavallisia ja toistuvia arjen asioita maahanmuuton alusta alkaen. 

Rovaniemen kaupunki hakee valtion avustusta kotoutumisen ohjaajan palkkakustannuksiin  vuoden 2023 alussa kotoutumisen palveluissa tapahtuneista muutoksista johtuen.  Aiemmin kansainvälistä suojelua saaneiden vastaanotosta ja alkuvaiheen kotoutumisen tuen palveluiden koordinoinnista vastaavat henkilöstöresurssit puolitettiin Rovaniemen kaupungin ja Lapin hyvinvointialueen kesken. Kotoutumispalveluissa tekee tällä hetkellä asiakastyötä kaksi kotoutumisen ohjaajan aiemman viiden työntekijän sijaista.  Asiakastyön resurssit eivät ole riittävät huomioiden, että asiakasmäärä on sama kuin ennen muutosta. Kotoutumispalveluissa on tällä hetkellä asiakkuudessa 239 eri-ikäistä ja eri kotoutumisen vaiheessa olevaa pakolaistaustaista henkilöä. Kotoutumispalveluihin ohjautuvat asiakkaaksi pääsääntöisesti kaikki Rovaniemellä asuvat pakolaistaustaiset henkilöt, jotka kuuluvat Rovaniemen kaupungille maksettavien laskennallisten korvausten piiriin.

Uuden perustettavan viran palkkauskulut ilman työnantajan sivukuluja ovat arviolta noin 36 336 € vuodessa, johon haetaan valtionavustusta 80% eli 29 069 €. Kaupungin omarahoitusosuus olisi noin 7 267€  vuodessa. Lisäksi Rovaniemen kaupungille jäisi maksettavaksi työnantajan lakisääteiset sivukulut eli noin 9 744€ vuodessa. Yhteensä Rovaniemen kaupungille jäisi maksettavia palkkakuluja noin 17 071 € vuodessa. Avustushakemus tulee toimittaa 30.4.2023 mennessä.

Perustettavan viran kelpoisuusehdoksi esitetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa.

Liite 1 Avustuksen ehdot ja Rovaniemen kaupungin avustushakemus

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää perustaa kotoutumisohjaajan määräaikaisen viran  yllä kuvatuin soveltuvuusehdoin ajalle 1.7.2023-30.6.2025 ja hakea työ- ja elinkeinoministeriön myöntämää valtionavustusta palkkakustannuksiin virkasuhteen ajalta.

Elinvoimalautakunta valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan liitteenä olevan avustushakemuksen. Lisäksi elinvoimalautakunta tarkastaa pöytäkirjan tämän osalta heti kokouksen jälkeen.

Päätös

Lautakuntalle asian esitteli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu. Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Työ- ja elinkeinoministeriö, työllisyyspäällikkö, kotoutumispalveluiden koordinaattori