Elinvoimalautakunta, kokous 25.4.2023

§ 42 Vauhtia ammattisiirtymiin ESR hanke

ROIDno-2023-1058

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Perustelut

Työvoimapula on nopeasti muodostunut yhdeksi keskeisistä yritysten toimintaedellytyksiä ja kasvua heikentävistä tekijöistä. Työvoiman kysyntä muuttuu jatkuvasti ja erityisesti työvoimapula-alat tarvitsevat myös muilta aloilta siirtyviä tekijöitä. Useissa tapauksessa ammattisiirtymiä kuitenkin hidastaa epätietoisuus siirtymäpoluista. Tässä hankkeessa näitä polkuja tunnistetaan ja rakennetaan työllisyyspalveluiden, oppilaitosten ja työnantajien (ml. henkilöstöpalveluyritykset) välisellä yhteistyöllä. Erityisesti keskitytään palvelu- ja sotealan polkujen rakentamiseen.

Hankkeen päätavoite on osaavan työvoiman saatavuuden ja ammatillisen liikkuvuuden edistäminen sekä lisäarvon tuottaminen olemassa oleviin palveluihin yhteistä, moniammatillista palvelumallia ja yhteistyörakenteita kehittämällä. Ammattisiirtymien ohella kehitetään niitä edistävien toimijoiden yhteistyö- ja johtamisrakenteita sekä valmistaudutaan työvoimapalveluiden siirtoon kunnille 2025. Asiakastyön osalta selkeytetään moniammatillisen asiakastyön rooli- ja vastuukysymyksiä, tavoitteena paikallisten toimijoiden yhteinen asiakaspalvelumalli.

Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat Rovaniemen alueen työttömät työnhakijat, joiden työllistyminen edellyttää uudelle alalle kouluttautumista, siirtymää alan sisällä tai muuta osaamisen päivittämistä. Huomiota kiinnitetään myös kohdealoilla vähemmistönä oleviin työntekijäryhmiin, kuten miehiin, sekä heikossa työmarkkina-asemassa oleviin. Muita hankkeen kohderyhmiä ovat muut ohjausta ammatilliseen siirtymäänsä tarvitsevat sekä erityisesti sote- ja palvelualan työnantajat. Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat moniammatillisen yhteistyön ja ammatillisten siirtymien kehittämiseen osallistuvat verkostotoimijat. Toimintamallin rakentamiseen osallistuvat hankkeen toteuttajat Rovaniemen kaupunki, Lapin yliopisto ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä sekä muu verkosto.

Päähankkeen toteuttajan Rovaniemen kaupungin työntekijäresurssi hankkeeseen on 4 htv. Osahankkeen toteuttajien Lapin yliopiston ja Rovaniemen Koulutuskuntayhtymän kumpaisenkin työntekijäresurssi on 1,5 htv.

Hankkeen tavoitteita edistetään seuraavilla toimenpiteillä:

TP1: Tiedolla johtaminen

Tuotetaan tietoa osaamistarpeista ja työvoimavarannosta. Muotoillaan yhteinen tapa tiedon käyttöön ohjaus- ja asiakastyössä oppilaitosten uraohjaajille sekä työllisyyspalveluiden asiakasvastaaville ja toimialakoordinaattoreille sekä muille työelämän ammatillisia siirtymiä ratkoville. Luodaan kumppanuuksia työnantajiin ammattisiirtymien edistämiseksi ja pilotoimiseksi.

TP2: Toimintamalli ammattisiirtymien edistämiseksi

Luodaan systemaattinen yhteistyön malli ammattisiirtymien tukemiseksi kaupungin työllisyyspalveluiden, oppilaitosten ja työnantajien kesken. Palvelumuotoilun keinoin kuvataan eri toimijoiden roolit ja vastuut yhteisessä toimintamallissa. Luodaan toimialakohtaiset polut työvoimapula-aloille siirtymiseksi ja ohjauksella tuetaan työnhakijoiden työllistymistä niille. Työnantajia (ml. henkilöstöpalveluyrityksiä) tuetaan rekrytointi- ja työnantajavalmiuksien kehittämisessä sekä toimialamielikuvan vahvistamisessa.

TP3: Johtamisen ja yhteistyörakenteiden kehittäminen moniammatillisessa toimintamallissa

Selvitetään erilaiset vaihtoehdot ja rakennetaan johtoa ja henkilöstöä osallistamalla malli moniammatillisen verkostomaisen toiminnan yhteistyörakenteille, sopimuksellisuudelle, johtamiselle ja tiedolla johtamiselle.

TP4: Hankkeen hallinnointi ja viestintä

Työpaketissa varmistetaan hankkeen hyvä hallinnointi, toteuttajien välisen yhteistyön toimivuus, tavoitteissa eteneminen, toiminnan vaatimien puitteiden luominen ja viestinnän toteuttaminen.

Toteuttajat ja toiminta-aika

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jossa päähankkeen toteuttaja on Rovaniemen kaupunki ja osahankkeiden toteuttajia Lapin Yliopisto ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2023 - 30.8.2026. Rovaniemen kaupungin osalta hankkeen kokonaiskustannus ovat 971 770 €, johon haetaan ESR-rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta 777 416 € (80% kokonaiskustannuksista). Omarahoitusosuus (20% kokonaiskustannuksista) Rovaniemen kaupungille on 194 354 €.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Hankkeen linkittyminen kaupunkistrategiaan ja tavoitteisiin

Rovaniemen kaupunki on jo vuosia rakentanut moniammatillista ja organisaatiorajat ylittävää verkostomaista toimintamallia, ja työllisyyspalveluiden, oppilaitosten ja työnantajien yhteistyön tiivistäminen on nostettu yhdeksi keskeiseksi elinvoimaa lisääväksi asiaksi myös Rovaniemen kaupunkistrategiassa. Hankkeella edistetään kaupunkistrategian mukaisesti koulutuksen ja työmarkkinoiden kohtaamista tunnistamalla työnhakijoiden tarpeet ja etsimällä yksilöllisiä ratkaisuja työllistymiseen, tehdään aktiivista yhteistyötä oppilaitosten kanssa alueen osaamistarpeisiin vastaamisessa ja sitä tukevan yhteisen mallin kehittämisessä sekä edistetään työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista. Samalla kehitetään tiedolla johtamista sekä varaudutaan työvoimapalveluiden siirtoon kuntiin vuonna 2025. Työvoimapalveluien siirto edellyttää kunnan työllisyyspalveluiden rakenteiden kehittämistä sekä palveluekosysteemin rakentamista asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseksi. Erityisen tärkeä osa palveluekosysteemiä työllisyyspalveluiden rinnalla ovat oppilaitokset ja työnantajat (ml. henkilöstöpalveluyritykset).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksessä mukaisesti 194  354 eurolla (20 % kokonaiskustannuksista) sekä rekrytoi hankesuunnitelman mukaisen henkilöstön hankkeen toteuttamiseksi.

Päätös

Lautakuntalle asian esitteli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Elinkeino- ja työllisyyspalvelujen palvelualuepäällikkö Sanna Mäesivu, Hankeasiantuntija Tuija Holm, Hankeasiantuntija Pirkko Sivonen