Sivistyslautakunta, kokous 14.12.2023

§ 134 Vahvasti verkostoissa - lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukemassa ESR-hanke

ROIDno-2023-3903

Valmistelija

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemi on hakenut osatoteuttajan rahoitusta valtakunnallisessa ESR-hankehaussa (Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta). Hankkeella halutaan etsiä keinoja ja tapoja kääntää lasten, nuorten ja perheiden pahoinvointia kuvaavien indikaattoreiden kehitys hyvinvoinniksi. Juurisyiden
tunnistaminen ennakoivasti on tärkeää ja riittävien selvitysten saaminen lasten, nuorten ja perheiden yhdenvertaisesta palveluiden toteutumisesta. Hankkeen tarkoituksena on Kouvolan ja Rovaniemen palveluiden sirpaleisuuden ja hajanaisuuden yhdistäminen yhteiseksi toimivaksi toimintamalliksi.

Hankkeen toteutusaika olisi 1.6.2024 - 31.5.2027.

Hanke toteutettaisiin yhdessä Kouvolan kaupungin (päätoteuttaja), Rovaniemen kaupungin sekä Itä-Suomen ja Lapin yliopistojen kanssa. Lisäksi yhteistyökumppanuudessa ovat Kymenlaakson ja Lapin hyvinvointialueet ja monet lasten ja nuorten järjestöt. Laajan verkoston kautta hankkeelle saadaan valtakunnallinen vaikuttavuus.

Hankkeeseen palkataan Rovaniemellä kaksi työntekijää. Toinen hanketyöntekijä koordinoi hankkeen toteutusta, toimintamallien monialaista rakentamista ja verkostojen yhteistyötä, toinen hanketyöntekijä toimii kentällä tukemassa ja edistämässä konkreettista kokeilutoimintaa. Toimenpiteitä toteutetaan työpajoissa ja työryhmissä, joiden kokoonpano kootaan monialaisesti ja mukaan osallistetaan kehittäjävanhempia. Käytännön kokeilua toteutetaan monialaisen verkoston yhteistyöllä asiakaspinnassa.

Lapin yliopiston osahankkeessa tuotetaan tietoa alueellisista indikaattoreista, joiden avulla toimijat voivat suunnata palvelujaan ja toimenpiteitään erityisesti ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämiseksi. Toiseksi indikaattoritiedon hyödyntämistä edistetään törmäyttämällä tutkimustietoa alueen toimijoiden näkemysten kanssa. Kolmanneksi järjestetään Lapin ja Kymenlaakson vertailu bechmarking -lähestymistavan mukaisesti siten, että toimijat vertailevat kahden alueen riskitekijöitä ja suojaavia tekijöitä, sekä niihin sopivia toimintamalleja ja palvelustrategioita. Tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä ja oppia uusia mahdollisia sosiaalisiin riskeihin vastaamisen keinoja.

Hankkeen tavoitteet:

1. Sirpaleisuudesta yhtenäiseksi - verkostotyön jalostaminen systemaattiseksi ja yhteistyöhön perustuvaksi kokonaisvaltaiseksi työskentelyksi yhdyspinnoilla. Suojaavien ja riskitekijöiden selvittäminen.
2. Toimintamalli varhaisen tuen kohdentamiseksi haastavassa asemassa oleviin lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä
3. Perheiden yhdenvertaiset ja oikea-aikaiset palvelut riippumatta asuinpaikasta tai palvelun tuottajatahosta

Rovaniemen rahoitussuunnitelman tiivistelmä hankkeen keston ajalta

                                                            Yhteensä €   Osuus %
1 Haettava EU- ja valtion rahoitus        316 241 €     75,00 %
2 Omarahoitus: Kuntarahoitus              105 412 €     25,00 %
3 Kuntarahoitus                                                0 €            0 %
4 Muu julkinen rahoitus                                    0 €            0 %
5 Yksityinen rahoitus                                        0 €            0 %


Rahoitussuunnitelma yhteensä             421 653 €   100,00 %

Omarahoitusosuus ei edellytä määrällisiä muutoksia talousarvioon.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy hankkeeseen osallistumisen

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.