Perustelut
Lainsäädäntö velvoittaa kuntia varautumaan poikkeusoloihin ja normaaliolojen häiriötilanteisiin. Varautumisella tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa turvallisuustilanteissa. Koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluille on laadittu uudet valmiussuunnitelmat 2022.
Valmiussuunnittelu on jatkuva prosessi ja valmiussuunnitelmia päivitetään säännöllisesti yhteistyössä yksiköiden turvallisuusvastaavien kanssa. Edellisellä kerralla 2022 uudistamisessa huomioitiin mm. turvallisuuskäytänteiden muutostarpeet ja edellisen suunnitelman pohjalta tehty auditointi. Uhka- ja riskiarviointien pohjalta valmiussuunnitelmaan lisättiin toimintakortit. Toimintakorteille on suunniteltu keskeiset toimenpiteet ja toimintaperiaatteet valmiustilanteissa.
Valmiussuunnitelman laatimisen keskiössä on jatkuvuusnäkökulma. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen ylläpitäminen on osa yhteiskunnan henkistä kriisinkestävyyttä. Valmiussuunnitelmasta on tehty yhtenevä sekä koulutus- että varhaiskasvatuspalveluille. Nämä palvelualueiden valmiussuunnitelmat ovat myös yhteneviä Rovaniemen kaupungin valmiussuunnitelman yleisen osan kanssa. Valmiussuunnittelussa tulee huomioida erityisesti pitkäkestoiset ja laajat häiriötilanteet, jatkuvuuden hallinta, kriisiviestintä ja toiminnan palauttaminen normaalitilanteeseen.
Valmiussuunnitelmiin on nyt lisätty ohjeistus avun saantiin, kun työpaikalla tapahtuu jotain työyhteisöä järkyttävää. Defusing eli tilanteen välitön purku auttaa ensihetkillä. Käytettäessä defusing-menetelmää purku järjestetään viimeistään 24 tunnin kuluessa tapahtuneesta. Mieluiten purku tehdään jo saman työvuoron aikana.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi
Sivistyslautakunta merkitsee tiedoksi valmiussuunnitelmiin tehdyn päivitykset.
Päätös
Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.