Sivistyslautakunta, kokous 14.12.2023

§ 131 Perusopetuksen tuntijako 2023-2024

ROIDno-2018-3567

Valmistelija

  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusopetuksen järjestämistä ohjataan opetusta koskevan lainsäädännön, opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden sekä paikallisen opetussuunnitelman avulla. Valtakunnallisia säädöksiä ovat perusopetuslaki (628/1998 ja perusopetusasetus (852/1998) sekä valtioneuvoston asetus perusopetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (111/2023). Perusopetuksen tuntijako määrittelee kuinka monta tuntia oppilas opiskelee kutakin oppiainetta viikossa.

Valtioneuvoston asetuksessa perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (2023) määritetään valtakunnallinen vuosiviikkotuntien (VVT) minimimäärä , joka on 225 VVT (liite 1). Kyseinen asetus tulee voimaan 1.8.2024. Opetuksen järjestäjä voi halutessaan lisätä vuosiviikkotuntimäärää. Rovaniemen kaupungissa vuosiviikkotuntimäärä on ollut 228, mikä tarkoittaa kolmea (3) vuosiviikkotuntia yli asetetun minimin. Kyseiset tunnit koostuvat A1 -kielestä (englanti), taito- ja taideaineista (musiikki, kuvataide, käsityö ja liikunta) alaluokilla 1-6.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on suunnitteilla kolmen (3) vuosiviikkotunnin lisäys alakoulun vuosiluokille luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamiseen. Lisäykset on suunniteltu toteutettavaksi paikallisin päätöksin. Tätä taustaa vasten paikallisen tuntijaon muuttaminen valtakunnallisen minimitason mukaiseksi antaa väljyyttä paikallisesti kohdentaa em. hallitusohjelman mukaiset mahdolliset lisäykset. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Jussi Kainulainen liittyi etäyhteydellä kokoukseen tämän asian käsittelyn ajaksi klo 14.27.-14.43.

Sivistysautakunta hyväksyy tuntijaon Rovaniemen peruskouluille (liite 1.) esityksen mukaisesti. 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen peruskoulujen rehtorit