Sivistyslautakunta, kokous 22.2.2024

§ 21 Poikien Talon avustus 2024

ROIDno-2023-3522

Valmistelija

  • Minna Haurinen, talouspäällikkö, minna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on tehnyt avustusehdotuksen sosiaali- ja terveysministeriölle, Rovalan Nuoret ry:n (866) avustuskohteelle (C 12193) Rovaniemen Poikien Talo 2024-2026. Ehdotettu avustus käyttövuodelle 2024 on 210 338 €, koko hankkeen avustusehdotuksen ollessa yhteensä 571 077 €.. STEA päättää myönnettävistä avustuksista todennäköisesti tammi-helmikuussa 2024. (Stea.fi, 2023). 

Avustuksen käyttötarkoituksena on yksinäisten, kiusattujen, häirintää tai väkivaltaa kokeneiden, syrjäytettyjen ja sukupuolen moninaisuutta ja seksuaali-identiteettiään pohtivien, neuroepätyypillisten, maahanmuuttajataustaisten, tai työelämän ulkopuolella olevien poikien ja nuorten miesten tukeminen. 

Poikien Talo on osa Setlementtiliikkeen Tyttöjen ja Poikien Talojen verkostoa, kumppanuushanke jo Rovaniemellä toimivalle Tyttöjen Talolle (Neiot). Kuten Tyttöjen Talo myös Poikien Talo on ikä-, sukupuoli- ja kulttuurisensitiivinen leimaamaton, turvallisemman tilan periaatteilla toimiva, matalan kynnyksen kohtaamisen paikka ja yhteisö 12-29-vuotiaille pojille, miehille sekä sukupuolensa moninaisesti kokeville nuorille. Talo mahdollistaa miesnäkökulmien laaja-alaisen ja monipuolisen pohtimisen turvallisessa ympäristössä. Tyttöjen Talolla ja myös suunnitellulla Poikien Talolla nuori saa tarvitsemaansa psykososiaalista tukea esimerkiksi yksinäisyyden lievittämiseksi, väkivalta-, syrjintä- ja kiusaamiskokemusten käsittelyyn, kuntoutumisen, elämänmuutosten, mielenterveyden ja hyvinvoinnin tueksi. Talolla tarjottava sosiaalinen nuorisotyö täydentää Rovaniemen kaupungin tarjoamaa nuorisotyötä.
 
Toimintasuunnitelma vuodelle 2024 tarkentuu myöhemmin. Vuosille 2025 ja 2026 tarkennamme lukuja ja tavoitetasoja. Toiminta pohjautuu nuorten omiin toiveisiin ja ideoihin. Toiminta on inklusiivista ja erityistarpeet huomioivaa, maksutonta, ei edellytä osallistujilta ennakkoilmoittautumista, aiempaa kokemusta tai osaamista. Talolla ohjaaja vastaa toiminnan toteutuksesta yhdessä johtajan, vapaaehtoisten, opiskelijoiden ja yhteistyökumppanien kanssa. 

Anomme Rovaniemen kaupungilta määrärahaa sukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyöhön kehittämiseen Rovaniemen Poikien Talolle vuodelle 2024. Kuntarahoitusosuus on tärkeä osa toiminnan kehittämistä ja alullepanoa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta osoittaa toimintaansa aloittavalle Poikien Talolle kuntaosuuden 5 000 euroa vuodelle 2024. Rahoitus haetaan sivistyslautakunnan olemassaolevasta raamista 2024 siten, että kokonaisraami ei kasva vuodelle 2024 myönnettävä kuntaosuuden johdosta. Sivistyslautakunnan lisäksi hyvinvointilautakunta on myöntänyt 5 000 euroa rahoitusta Poikien Talon toiminnalle (Hyvinvointilautakunnan kokous 19.12.2023 §135), joten Rovaniemen kaupungin yhteisrahoitus Poikien Talon toiminnalle vuodelle 2024 on 10 000 euroa. 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tarja Kuoksa poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo 14.34.

Tiedoksi

Rovalan nuoret ry/Mira Pallari