Sivistyslautakunta, kokous 22.2.2024

§ 23 Perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma 2024-

ROIDno-2024-571

Valmistelija

  • Henna Seppälä, palveluohjaaja, henna.seppala@rovaniemi.fi

Perustelut

Opetushallituksen 19.1.2011 vahvistamien perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden mukaan, kunnalla tulee olla perusteiden mukainen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma.

Rovaniemen kaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma on päivitetty ajantasaiseksi muuttuneiden tietojen osalta.

Keskeisimpiä linjauksia:

Toimintasuunnitelma on voimassa 1.3.2024 alkaen ja sitä päivitetään tarvittaessa.

Toiminnan laajuus, toimintaan ottamisen valintaperusteet ja päätöksenteon aikataulu:

Kunta voi järjestää ja hankkia tämän lain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa. Jos kunta järjestää tai hankkii tämän lain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa, tulee sitä tarjota kunnassa toimivien koulujen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille erityisen tuen piirissä oleville oppilaille kunnan päättämässä laajuudessa (Perusopetuslaki 48 b §).

Lapsella ja hänen huoltajillaan ei ole subjektiivista oikeutta saada perusopetuslain mukaisia iltapäivätoiminnan palveluja. Oppilaat, joille on tehty erityistä tukea koskeva päätös, ovat kuitenkin lain mukaan oikeutettuja hakemaan iltapäivätoimintaan koko perusopetuksen ajan. Kaupunki päättää, kuinka monelle lapselle ja missä laajuudessa toimintaa järjestetään (OPH: Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011).

Rovaniemellä iltapäivätoimintaa tarjotaan ja järjestetään ensisijaisesti peruskoulun 1. - 2. vuosiluokan oppilaille. Erityisen tuen päätös ylemmillä vuosiluokilla kuin 1.-2. luokka ei yksinään oikeuta iltapäivätoimintapaikkaan.

Iltapäivätoimintapaikan ryhmäkokoon vaikuttaa toimintaan osallistuvien lasten tuen tarve sekä iltapäivätoiminnan käytettävissä olevat tilat. Erityistä tukea saavien oppilaiden iltapäivätoiminta järjestetään muun iltapäivätoiminnan yhteydessä.  Tarvittaessa toimintaan osallistuvien lasten tuen tarpeista konsultoidaan lukukausittain Rovaniemen kaupungin kasvun ja oppimisen tuen tiimiä ryhmän enimmäiskokoa määriteltäessä.

Mikäli iltapäivätoiminnan paikkaa ei pystytä tarjoamaan kaikille toimintaan hakeneille, on etusija iltapäivätoimintapaikkaan ensimmäisen vuosiluokan oppilailla.

Rovaniemen kaupungin valintaperusteet iltapäivätoimintaan ovat seuraavat:

 1) ensimmäisen vuosiluokan oppilaat

2) toisen vuosiluokan oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös

3) toisen vuosiluokan oppilaat

4) muut oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös

Kehitysvammalain mukaisesti järjestettävää iltapäivätoimintaa (KIP) järjestetään erillisenä toimintana Rantavitikan, Nivavaaran ja Myllärin kouluilla. Toimintaa koordinoi kokonaisuudessaan Lapin hyvinvointialue.

Ensimmäisen vuosiluokan oppilaiden päätökset iltapäivätoimintaan ottamisesta tehdään huhtikuun ja toisen ja sitä ylempien vuosiluokkien oppilaiden päätökset toukokuun loppuun mennessä.

Kielteisen päätöksen saaneet voivat halutessaan ilmoittautua jonottamaan mahdollisesti myöhemmin vapautuvaa iltapäivätoiminnan paikkaa. Päätöksellä on ohjeet jonoon ilmoittautumisesta. Jonoon jääneisiin sovelletaan laissa mainittua yhdenmukaista menettelyä eli Rovaniemen kaupungin iltapäivätoimintaan ottamisen valintaperusteita 1.-4.

1.8.2024 alkaen toimintamaksu on 120 euroa kuukaudessa.

1.8.2024 alkaen maksujen alennuksesta tai maksuvapautuksesta päättää koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö. Päätöksen valmistelee palveluohjaaja. Maksujen alennus tai maksuvapautus voidaan myöntää ainoastaan voimassa olevaan toimeentulotukipäätökseen, sosiaalihuollon lausuntoon tai maahanmuuttoviranomaisen lausuntoon perustuen.

Toimintasuunnitelmaan on lisätty uutena luku Turvallisuus. Perusopetuksen iltapäivätoiminnassa noudatetaan jatkossa samaa Työrauhasuunnitelmaa kuin Rovaniemen kaupungin peruskouluissa.

Toimintasuunnitelmaan on kirjattu toimintatavat iltapäivätoiminnassa työrauhaa koskevissa tilanteissa yhteistyössä lapsen huoltajien ja koulun kanssa.

Iltapäivätoimintaa lukuvuonna 2023–2024 ovat tuottaneet Rovalan Nuoret ry., Rovaniemen seurakunta, Rovaniemen 4H-yhdistys ry., Rovaniemen Steinerkasvatus ry., Rovaniemen Kristillinen koulu ja Rovaniemen kaupungin koulutuspalvelut (Liite 1).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy Rovaniemen kaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman 1.3.2024 alkaen.

Päätös

Laura Tarvainen esitti Vesa Puurosen kannattamana, että iltapäivätoiminnan maksua ei koroteta.

Koska on esitetty pohjaesitystä poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja totesi, että asiasta on äänestettävä.
Jaa = pohjaesitys, Ei = Laura Tarvainen, maksua ei koroteta

Äänestyksessä annettiin 11 ääntä, Jaa kahdeksan ääntä, Ei kolme ääntä.

Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys on tullut sivistyslautakunnan päätökseksi.

Sivistyslautakunta piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 14.50 - 14.58.

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Pirita Nenonen, Jaakko Raivio, Riitta-Maija Hokkanen, Heikki Lindroos, Mari Jolanki, Markku Kallinen, Nafisa Yeasmin, Antti Väänänen

  • Ei 3 kpl 27%

    Vesa Puuronen, Laura Tarvainen, Kate Suopajärvi

Tiedoksi

Kai Väistö, Henna Seppälä