Ympäristölautakunta, kokous 28.2.2024

§ 27 Rakennusjärjestyksen uudistaminen

ROIDno-2024-88

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Rakennusjärjestyksen päivittämisestä ja sen ajankohdasta on käyty keskustelua usean vuoden ajan. Nykyinen rakennusjärjestys on tullut voimaan 1.6.2007. Rakennusjärjestyksen päivittäminen tulee ajankohtaiseksi Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen myötä kun Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 kumoten nykyisen Maankäyttö- ja rakennuslain. Lainsäädännön muutokset edellyttävät rakennusjärjestyksen uusimista tulevan lain mukaiseksi kaikissa kunnissa. 

Rakentamislain voimaan tullessa oleviin rakennusjärjestyksiin sovelletaan 17 §:n asemasta tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä, kunnes rakennusjärjestys on muutettu rakentamislain mukaiseksi ja muutos on tullut voimaan, enintään kuitenkin kahden vuoden ajan lain voimaantulosta.

Rovaniemen hallintosäännön 36§:n mukaisesti ympäristölautakunta vastaa rakennusjärjestyksen valmistelusta. 

Rakennusjärjestystä valmistelee työryhmä rakennusvalvonnan johtamana. Työryhmään on nimetty asiantuntemusta rakennusvalvonnan lisäksi kaavoituksesta,​ ympäristönsuojelusta,​ paikkatieto-​ ja tonttipalveluista sekä yhdyskuntatekniikasta. Lisäksi työryhmään kutsutaan asiantuntemusta lakipalveluista. 

Uudella rakennusjärjestyksellä korvataan 1.6.2007 voimaan tullut Rovaniemen kaupungin rakennusjärjestys.

 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 15 §, 62 §, 65 §) mukaan rakennusjärjestystä valmisteltaessa on soveltuvin osin noudatettava kaavoja valmisteltaessa käytettävää vuorovaikutusmenettelyä. 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain 19 §:ssä säädetään rakennusjärjestyksen hyväksymisestä, kuulemisestä ja julkaisemisesta. Kuitenkin tämän lain voimaan tullessa vireillä oleva asia käsitellään soveltaen tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita MRL:n säännöksiä noudattaen. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma laaditaan riittävän vuorovaikutuksen arvioimiseksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa voidaan tarvittaessa täydentää rakennusjärjestyksen uudistamistyön aikana.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan Rovaniemen kaupungin rakennusjärjestyksen päivittämisen lähtökohdat ja tavoitteet sekä osallistumis-, vuorovaikutus- ja päätöksentekomenettelyt. Kaupunki kuuluttaa vireilletulosta ja asiakirjojen nähtävilläolosta kunnan verkkosivuilla sekä paikallislehdessä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan julkisesti nähtäville 14 päivän ajaksi. Nähtävilläoloaikana osallisilla on mahdollisuus antaa palautetta siihen ja esittää mielipiteensä rakennusjärjestyksen uudistamisesta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää käynnistää rakennusjärjestyksen uudistamisen esittelytekstin mukaisesti sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma hyväksytään asetettavaksi nähtäville mielipiteiden saamiseksi.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti sillä muutoksella, että liitteen 1 kohdissa 6.1. ja 6.2 kuulutusaika 14 vrk muutetaan 30 vuorokaudeksi ja 6.7 kohdassa oleva kuulemisajan päivämäärät muutetaan siten, että kuulemisaika on 11.3. - 9.4.2024.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.