Kaupunginvaltuusto, kokous 17.6.2024

§ 34 Työterveys Lappica Oy:n osakkeiden myynti

ROIDno-2020-2839

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin hyvinvointialue on esittänyt keskustelunavauksen Työterveys Lappica Oy:n (yhtiö) osakkeista ja omistuksesta.

Hyvinvointialue on vuosina 2023-24 järjestänyt työterveyshuollon päivittämällä kunnilta hyvinvointialueelle siirtyneet sopimukset ja yhdenmukaistamalla palvelutasoa. Työterveyshuollon palveluntuottajia on useita. Hyvinvointialue arvioi eri vaihtoehtoja työterveyspalvelujen järjestämiseksi jatkossa. Vaihtoehtoina ovat olleet esillä työterveyspalvelujen kilpailuttaminen, oman työterveyshuoltoyhtiön perustaminen ja enemmistöosuuden ostaminen Lappica Oy:stä. Hyvinvointialueiden velvollisuutena on järjestää työterveyshuolto hyvinvointialueen omalle henkilöstölle (työterveyshuoltolaki TTHL1383/2001, 4 §) ja alueellaan sijaitsevissa työpaikoissa työskenteleville työntekijöille sekä alueellaan toimiville yrittäjille ja muille omaa työtään tekeville (terveydenhuoltolaki 1326/2010, 18 §.

Rovaniemen kaupunki omistaa yhtiön osakkeita 91 kappaletta eli 93,81%. Yhtiöllä on kolme osaketta omassa omistuksessan. Muut omistajat ovat Lapin hyvinvointialue kaksi osaketta, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Ranuan, Sodankylän ja Ylitornion kunnat, kukin yksi osake.

Rovaniemen kaupungin omistajapolitiikan (KV 24.10.2022 § 109) mukaan yhtiön asema uudelleen arvioidaan hyvinvointialuemuutoksen yhteydessä ja yhtiön aseman uudelleen arvioinnin myötä omistajapoliittiset tavoitteet asetetaan uudelleen.

Rovaniemen kaupungilla ei enää hyvinvointialuemuutoksen jälkeen ole terveydenhuoltolain mukaista järjestämisvelvollisuutta työterveyshuollon osalta. Järjestämisvelvoitteen siirtymisen myötä Rovaniemen kaupungin omistamisen intressi on muuttunut koskemaan vain omalle henkilöstölle tarjottavia työterveyspalveluita.

Järjestämisvelvoitteen täyttämiseksi ja työterveyshuollon ottaminen osaksi terveydenhuollon kokonaisuutta, Lapin hyvinvointialue on avannut keskustelun yhtiön määräysvallan saamiseksi itselleen. Yhtiöstä tulisi muutoksella hyvinvointialueen konserniyhtiö. Tämä edellyttäisi yli 50%:n omistusta, joka saavutettaisiin myymällä hyvinvointialueelle vähintään 49 osaketta.

Hankintalain mukaisen sidosyksikköaseman säilyttämiseksi Rovaniemen kaupungin olisi hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden mukaisesti perusteltua säilyttää vähintään 10%:n omistus yhtiöstä. Omistuksella varmistetaan todennäköisesti sidosyksikköasema hankintalain muuttuessakin.

Lapin hyvinvointialueen työterveyshuollon sopimukset ovat päättymässä ja hyvinvointialueen mukaan he haluavat varmistaa työterveyshuollon palvelut omassa omistuksessa olevan yhtiön kautta. Hyvinvointialue on tällä hetkellä yhtiön selvästi suurin asiakas.

Hallintosäännön 28 §:n mukaan Kaupunginhallitus päättää osakkeiden, osakehuoneistojen ja toimitilaosakkeiden ostamisesta, lunastamisesta ja luovuttamisesta sekä kaupungin määräysvallassa olevan yhtiön osakkeiden myynnistä. Jos kaupunki menettää myynnissä määräysvallan, päättää osakkeiden myynnistä kuitenkin kaupunginvaltuusto.

Yhtiön vuoden 2023 tilinpäätöshetkellä kertyneet voittovarat ovat noin 2 miljoonaa euroa ja muodostavat alarajan hinnoittelulle (noin 20 000 euroa per osake). 

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle että konsernitalouspäällikkö valtuutetaan valmistelemaan ja hyväksymään Työterveys Lappica Oy:n osakkeiden myyntiä Lapin hyvinvointialueelle niin että Rovaniemen kaupungilla säilyy vähintään 10% omistusosuus yhtiöstä. Hinta määräytyy erilaisten arvonmääritysmallien (esimerkiksi substanssiarvo, markkinakertoimiin perustuva asiakasmääräperusteinen liiketoiminnan arvo ja kassavirtaennusteen) perusteella, substanssiarvon määrittäessä alarajan. 

Päätös

Tuomas Koskiniemi poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, Lappican hallituksen puheenjohtaja) asian esittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Eemeli Kajula poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, aluehallituksen jäsen) asian esittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Maria-Riitta Mällinen ja Timo Tolonen poistuivat kokouksesta (HallintoL 28.1 §, kohta 5, aluevaltuuston jäsen) asian esittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Henri Ramberg siirtyi etäyhteyteen kello 18.57.

Esteellisyys

Tuomas Koskiniemi, Maria-Riitta Mällinen

Valmistelija

  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 10.6.2024 § 176 esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto valtuuttaa konsernitalouspäällikön valmistelemaan ja hyväksymään Työterveys Lappica Oy:n osakkeiden myyntiä Lapin hyvinvointialueelle niin, että Rovaniemen kaupungilla säilyy vähintään 10% omistusosuus yhtiöstä. Hinta määräytyy erilaisten arvonmääritysmallien (esimerkiksi substanssiarvo, markkinakertoimiin perustuva asiakasmääräperusteinen liiketoiminnan arvo ja kassavirtaennusteen) perusteella, substanssiarvon määrittäessä alarajan. 

Päätös

Sara Seppänen saapui kokoukseen kello 19.42.

Tuomas Koskiniemi poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, Lappican hallituksen puheenjohtaja) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Terhi Heikkilä poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, Lappican hallituksen jäsen) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.  Varavaltuutettu Antti Väänänen saapui kokoukseen asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Eemeli Kajula ja Matti Henttunen poistuivat kokouksesta esteellisinä (HallintoL 28.1 §, kohta 5, aluevaltuusto) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Varavaltuutettu Pirita Nenonen saapui kokoukseen asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Henri Ramberg poistui kokouksesta kello 19.43 ja varavaltuuettu Ville Vuorjoki saapui kokoukseen kello 19.45. Vesa Ylinampa poistui kokouksesta kello 19.45.

Esteellisyys

  • Terhi Heikkilä, Tuomas Koskiniemi, Eemeli Kajula

Tiedoksi

Konsernitalouspäällikkö

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.