Kaupunginvaltuusto, kokous 17.6.2024

§ 48 Valtuustoaloite: Lisää kaupunkiviljelyä Rovaniemelle (lisäpykälä)

ROIDno-2024-2772

Perustelut

Kaisu Huhtalo ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Kaupunkiviljely tarkoittaa ruoan kasvattamista kaupungeissa. Sitä on mahdollista harjoittaa pihoilla, parvekkeilla, sisätiloissa ja katoilla tai niihin varatuilla viljelypalstoilla. Kaupunkiviljely on viime aikoina saanut innoitusta mm. ilmastonmuutoksen torjunnasta. Se on ekologista, kun ruokaa ei tarvitse tuoda kaukaa. Kaupunkiviljelyä harjoittaa maailmanlaajuisesti noin 800 miljoonaa ihmistä. Ympärivuotista kaupunkiviljelyä voi harjoittaa sisätiloissa. Sisätiloissa kasvatustekniikoina voidaan käyttää kasvihuoneissakin hyödynnettyä vesiviljelyä.

Oikea ruoka kasvatetaan kestävin luonnonmenetelmin; lähellä ja rakkaudella vaalien. Kaupunkiviljely on osa ruuantuotannon muutoksen suuntausta hajautettuun ja vähemmän öljyriippuvaiseen suuntaan.

Lähiruoka ja yhdessä tekeminen ovat in. Kaupunkiviljely vastaa molempiin tarpeisiin ja monella tapaa hieno keksintö tehdä kaupunkia ja omaa tonttiaan viihtyisämmäksi. Se sopii sinnekin, missä tilaa ja maata on vain vähän. Tämä palstaviljelyn urbaani ja moderni jälkeläinen on hauskaa, ekologista ja esteetöntä.

Esitän, että Rovaniemi laatii yhteistyössä asiasta kiinnostuneiden asukas- ja kyläyhdistysten, järjestöjen ja osuuskuntien kanssa suunnitelman siitä, miten kaikille halukkaille rovaniemeläisille voidaan tarjota mahdollisuus viljelypalstaan tai viljelylaatikkoon, joka sijaitsee kohtuullisen kävelymatkan päässä kotoa. Lisäksi esitän, että viljelypalstoja/kaupunkiviljelypalstoja lisätään, mikä lisäisi erityisesti ydinkeskustan puistomaisuutta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.