Kaupunginhallitus, kokous 12.8.2024

§ 199 Vastaus valtuustoaloitteeseen varautumissuunnitelmien ja energiahankintasopimusten ajantasaistaminen ja tiedottaminen valtuustolle

ROIDno-2022-3696

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Riitta-Maija Hokkanen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Epävakaa maailmantilanne ja kasvaneet energian kustannukset vaikuttavat niin valtakunnallisen kuin paikallisen tason päätöksentekoon sekä tavallisten suomalaisten arkeen. On arvioitu, että energian kustannukset voivat kohota tulevana talvena moninkertaiseksi eikä kuntien talousarvioissa olla varauduttu tällaisiin menolisäyksiin. Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä pitää tärkeänä, että kuntatasolla on tarkasteltava voimassa olevien energia- sekä sähkösopimusten kilpailukykyä, sopimusten voimassaoloaikoja, sopimusten ehtojen sisältöä ja tarvittaessa tehtävä niihin päivityksiä. Varautumisen ja kunnan toiminnan jatkuvuuden näkökulmasta sopimusosaaminen ja – hallinta ovatkin keskeisessä roolissa, koska energiahankinnoissa haasteina ovat muun muassa hinnoitteluperusteiden ja hintamuutosperusteiden määrittely.

Varautumisella tarkoitetaan toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa ja kunnan asukkaiden hyvinvoinnin turvaamista ulkoisen tai sisäisen toimintaympäristön häiriöistä, uhkista ja riskeistä huolimatta. Varautumiseen kuuluvia toimenpiteitä ovat muun muassa valmiussuunnittelu, etukäteisvalmistelut- ja järjestelyt, muun toimintavalmiuden ylläpitäminen sekä henkilöstön koulutus ja harjoittelut. Mahdollisissa häiriö- tai poikkeustilanteissa selkeä vastuunjako eri toimielinten ja viranhaltijoiden välillä on tärkeä kaikissa kunnan toiminnoissa. Tarvittaessa kuntien viranhaltijat voivat olla yhteydessä Kuntaliittoon riittävän tiedon saamiseksi. Lisäksi pelastusviranomaiset tukevat alueidensa kuntien valmiussuunnittelua.

Pelastusopistolta saadun tiedon mukaan suurin osa paikallistason päättäjistä ei tunne oman kuntansa valmiussuunnitelman sisältöä. Monet päättäjät eivät tiedä, miten omassa kotikunnassa tai -kaupungissa on valmistauduttu mahdollisiin häiriö- tai poikkeustilanteisiin. Varautumissuunnitelmat olisikin pikaisesti ajantasaistettava ja tuotava jokaiselle kunnan viranhaltijalle sekä luottamushenkilölle tiedoksi. On lisäksi tärkeää, että kunnat huolehtivat kuntalaistensa ajantasaisesta tiedottamisesta varautumiseen liittyen ja käytännön toimintamalleista mahdollisissa poikkeustilanteissa. Lopulta jokaisen tulee kuitenkin varautua itse erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten sähkö- ja tietoliikennekatkoihin. 

Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Rovaniemen kaupungissa selvitetään voimassa olevien energiahankinta- ja sähkösopimusten tilanne sekä päivitetään kuntakohtainen varautumissuunnitelma ajantasaiseksi. Esitän, että kunnassa laaditaan kriittisten toimintojen häiriöiden hallintaohjeet ja henkilökunta koulutetaan. Asiat tulee tuoda tiedoksi valtuustolle."

Lähteet:

Huoltovarmuuskeskus
https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/sopiva

Kunnan varautumisen johtaminen
https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2020/2071-kunnan-varautumisen-johtaminen

Turvallisuusopas valtuutetuille
https://rikoksentorjunta.fi/documents/5235988/5514012/2013+Turvallisuusopas+valtuutetulle.pdf/773c0280-19e8-4c91-8ac4-32f900ed98c6/2013+Turvallisuusopas+valtuutetulle.pdf?t=1509720400000

Kansallinen ja alueelliset riskiarviot
https://intermin.fi/pelastustoimi/varautuminen/kansallinen-riskiarvio

Viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille
https://72tuntia.fi/

Pelastustoimi -varautuminen
https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi
  • Juha Välitalo, rakennuspäällikkö, juha.valitalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Vastaus aloitteeseen

Rovaniemen kaupunki varautuu aktiivisesti erilaisiin normaaliolojen häiriötilanteisiin sekä poikkeusoloihin. Kaupungin valmiussuunnitelman yleinen osa on päivitetty ja valtuusto on sen hyväksynyt keväällä 2022. Lisäksi operatiiviset valmiussuunnitelmat  on päivitetty jokaisella palvelualueella liittyen keskeisimpiin uhkakuviin. Viime vuosien aikana on päivitetty ja käytännössäkin osin testattu erityisesti pandemiasuunnitelmia, koronaan sairastuneiden matkailijoiden hätämajoittamista sekä muita matkailijoiden turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten onnettomuuksiin varautumista.  Pitkäkestoiseen sähkökatkokseen sekä tulviin varautumista on viety kaupungilla aina yksikkötasolle saakka siten, että yksiköt ovat miettineet mitä pitkäkestoinen sähkökatkos käytännössä aiheuttaisi toiminnalle ja miten toiminnan jatkuvuus voitaisiin turvata.

Rovaniemen kaupunki on mukana varautumiseen keskittyvässä Kriisinkestävä kunta -verkoston ohjausryhmässä, jota johtaa Kuntaliitto. Verkostossa käsitellyt ajankohtaiset asiat tuodaan tiedoksi kaupungin johdolle, joka vastaa varautumisesta osaltaan.  Kuntaliitto on koonnut kattavan sivuston kuntien varautumisesta: https://www.kuntaliitto.fi/varautuminen-ja-turvallisuus. Kaupunki on vastikään avannut  kaupungin verkkosivuille varautumissivuston https://www.rovaniemi.fi/Kaupunki-ja-paatoksenteko/Turvallisuus-ja-varautuminen kuntalaisille, josta pääsee kootusti keskeisimpään kansalaista koskettavaan ohjeistoon.

Kaupunki on hankkinut varavoimakoneita vuonna 2023 sekä suunnitellut johtamis-, evakuointikeskusten toimintaa toimintakorttitasolle saakka, sekä osallistunut aktiivisesti erilaisiin valmiutta ja kriisinkestävyyttä edistäviin harjoituksiin (PAPU, Taisto, Rakennuspooli jne.) Hyvinvointialueuudistuksen myötä  varautumisen johto- ja koordinaatiovastuusta, kuten esimerkiksi evakuointien johtaminen ja koordinointivastuu sekä osittain myös väestönsuojelun valmisteluvastuut on siirtynyt tietyiltä osin Lapin hyvinvointialueelle. Kaupunki on aktiivinen toimija varautumisen viranomaisyhteistyössä muun muassa osallistumalla Lapin aluehallintoviraston koordinoimaan Lapin alueen valmiustoimikuntaan sekä sen sihteeristöön.

Kaupunki on toteuttanut kylien varautumiseen liittyvän kyläkierroksen kuudella eri tiesuunnalla keväällä 2023. Kierroksen toteuttivat riskienhallintapäällikkö ja kunnossapitopäällikkö. Kierroksilla keskusteltiin muun muassa kaupungin ja kylien sekä yksilöiden varautumisesta, kylien kokoontumiskeskuksista ja yhdyshenkilöistä häiriötilanteissa.

Rovaniemen kaupunki, Neve ja Rovakaira ovat pitäneet valtuustolle infon kaupungin sekä verkkoyhtiöiden varautumistilanteesta helmikuussa 2024.  Tammikuussa 2024 kaupunki rekrytoimyös määräaikaisen(?) valmiussuunnittelijan tarkastelemaan ja auditoimaan kaupungin sekä sen yhtiöiden valmiussuunnitelmia  erityisesti poikkeusolojen näkökulmasta,  tehtävä määräaikainen ja kestoltaan vuoden.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstissä kuvatun vastauksen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.