Kaupunginhallitus, kokous 12.8.2024

§ 201 Vastaus valtuustoaloitteeseen Turvakamerat keskustasta johtaville silloille

ROIDno-2022-2914

Valmistelija

  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Hannu Ovaskainen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Kaupunki selvittää turvakameroiden asentamista kaupungin keskustasta johtaville silloille. Selvitys kattaisi Jätkänkynttilän-, Ounasjoen- Rautatiesillan, ja mahdollisesti Suutarinkorvan sillan."

 ALOITTEEN PERUSTELUT:

Kaupunki tekisi kameratarpeen selvityksen yhteistyössä pelastuslaitoksen, poliisiin ja mahdollisesti puolustusvoimien kanssa, jolloin eri viranomais toimijoiden näkökannat ja tarpeet tulevat kattavasti huomioiduiksi.  Silloilla on toteutettu ilkivaltaa, häiriö toimintaa ja myös itsetuhoista käyttäytymistä. Myös muunlaisia hätätilanteita on esiintynyt.

Maailman epävarma tilanne heijastuu myös Rovaniemelle muuttaen sen turvallisuusympäristöä. Sen muuttumiseen, ja sen tuomiin erilaisiin uhka- ja kriisitilanteisiin on syytä ennakolta varautua. Kattava kameravalvonta olisi tähän varautumiseen hyödyllinen ja kustannustehokas keino."

Vastaus valtuustoaloitteeseen: 

Lain yksityisyyden suojasta työelämässä (13.8.2004/759) mukaisesti työnantaja saa toteuttaa jatkuvasti kuvaa välittävän tai kuvaa tallentavan teknisen laitteen käyttöön perustuvaa valvontaa (kameravalvonta) käytössään olevissa tiloissa työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi, omaisuuden suojaamiseksi tai tuotantoprosessien asianmukaisen toiminnan valvomiseksi sekä turvallisuutta, omaisuutta tai tuotantoprosessia vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi tai selvittämiseksi. Lisäksi työnantajalla on oikeus käyttää rekisterin tietoja yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain (759/2004) 17 §:n 2 momentissa yksilöidyissä tilanteissa työsuhteen päättämisen perusteen toteennäyttämiseksi, naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa (609/1986) tarkoitetun häirinnän tai ahdistelun taikka työturvallisuuslaissa (738/2002) tarkoitetun häirinnän ja epäasiallisen käytöksen selvittämiseksi ja toteen näyttämiseksi sekä työtapaturman tai muun työturvallisuuslaissa tarkoitettua vaaraa tai uhkaa aiheuttaneen tilanteen selvittämiseksi. Rovaniemen kaupungin valvontakameroiden kuva-aineisto. Kamerat tallentavat tai välittävät liikkuvaa kuvaa valvonta-alueesta. Riippuen etäisyydestä ja kamerakuvan laadusta joissakin tilanteissa ihminen tai ajoneuvo on tunnistettavissa. Tallenteessa näkyy kuvausaika ja -paikka. Ääntä ei tallenneta. Henkilötiedot saadaan valvontakameroista. Rovaniemen kaupungilla on noin  478 valvontakameraa. Kameroita on kaupungin omistamissa kiinteistöissä tai niiden pihaalueilla. Lisäksi kameravalvontaa on kaupungin vuokraamissa kiinteistöissä ja venesatamissa. Web-kameroita  on myös kaupungin yleisillä alueilla, joiden kuvatallenteita ei tallenneta.

Useissa kaupungeissa on menossa Poliisihallinnon vetämä kameravalvontaa koskeva hanke, jossa poliisihallinto yhdessä kunnan ja paikallisen poliisilaitoksen kanssa pyrkii yhteistyössä asettamaan nk. kaupunkikameroita niihin kohteisiin, joissa yleisen turvallisuuden kannalta on hyvä olla  tallentavia valvontakameroita. Pääsääntöisesti kamerat on hankittu kunnan varoin. Rovaniemen kaupunki on niin ikään mukana ko. selvityksessä ja tulee tuomaan myöhemmin esityksen ko. kamerahankinnoista. Kyseisessä hankkeessa huolehditaan myös henkilötiedon käsittelyn osalta tarvittavat rekisterit kuntoon nillle toimivaltaisille viranomaisille, joille valvonta kuuluu. Tällä hetkellä Rovaniemen kaupungilla ei ole yleisillä alueilla sellaista tallentavaa kameravalvontaa, josta muodostuisi henkilötietoa vaan ainoastaan web-kameroita. Kaupunki on myöskin esittänyt Pelastuslaitokselle ko. aloitteen silloille hankittavista kameroista, Pelastuslaitoksella tai poliisilla voisi olla ko. siltakohteisiin valvontaoikeus viranomaisena. Asia vaatii kuitenkin lisäselvityksiä yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen ja poliisilaitoksen sekä poliisihallinnon kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstissä kuvatun vastauksen.

Päätös

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Viitala esitti Tuomas Koskiniemen ja Riku Tapion kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Viitalan esityksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.