Kaupunginhallitus, kokous 12.8.2024

§ 205 LISÄPYKÄLÄ: Eroaminen kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä / Kerätär (lisäpykälä)

ROIDno-2021-2013

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 29.5.2023 § 182 esittää valtuustolle, että valtuusto valitsee toimikaudeksi 1.7.2023 - 31.5.2025 kaupunginhallitukseen 11 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää valituista jäsenistä puheenjohtajan ja 1.- ja 2. varapuheenjohtajan.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti valita kaupunginhallitukseen toimikaudeksi 1.7.2023 - 31.5.2025  jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet sekä päätti nimetä puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa seuraavasti:

 

Varsinainen jäsen

Henkilökohtainen varajäsen

Puolue

Pj

Susanna Junttila

Raija Kerätär

KESK

1. vpj

Mikkel Näkkäläjärvi

Kimmo Niukkanen

SDP

2. vpj

Päivi Alaoja

Elina Kuula

KOK

j

Reijo Jylhä

Marko Ruohomäki

KOK

j

Tuomas Koskiniemi

Jani Ylipahkala

PS

j

Timo Tolonen

Matti Henttunen

PS

j

Maria-Riitta Mällinen

Terhi Heikkilä

SDP

j

Päivi Alanne-Kunnari

Mari Jolanki

KESK

j

Mari Ikonen

Matti Huutola

VAS

j

Miikka Keränen

Ella Keski-Panula

Vihreät

j

Riku Tapio

Heikki Luiro

KESK

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Mikkel Näkkäläjärvi pyytää eroa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan tehtävästä ja kaupunginhallituksen jäsenyydestä ja tilajaoston varajäsenen sekä teknisessä lautakunnassa toimivan kaupunginhallituksen edustajan tehtävistä. Näkkäläjärvi perustelee eronpyyntöään seuraavasti: Tulin valituksi SDP:n puoluesihteeriksi 2.9.2023, ja uusiin työtehtäviin liittyy niin monenlaisia työkiireitä, ettei minulla ole enää tosiasiallista mahdollisuutta hoitaa kaupunginhallituksen tehtäviä asiaan kuuluvalla tavalla. Perusteluna ovat siis muuttunut työtilanne ja ajankäytölliset syyt.

Näkkäläjärvi ilmoittaa jatkavansa kaupunginvaltuuston jäsenen tehtävässä.

Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Kuntalain 73 §:ssä säädetään vaalikelpoisuudesta kunnanhallitukseen:

"Vaalikelpoinen kunnanhallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

 1) välittömästi kunnanhallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö;

 2) henkilö, joka on kunnanhallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;

 3) kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta;

 4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. Tätä kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. 

Hallintosäännön 11 § 2. kohdan mukaan kaupunginhallituksella on tilajaosto, jossa on kuusi (6) jäsentä. Jaoston jäsenet, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valitsee kaupunginhallitus, joka päättää myös jaoston toimikaudesta. Jaoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja on valittava kaupunginhallituksen jäsenten joukosta. Muiden jäsenten on oltava valtuutettuja. Jokaisella jaoston jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Varajäsenet valitsee kaupunginhallitus. Tilajaoston tehtävistä määrätään hallintosäännön 30 §:ssä.

Vaalikelpoisuus jaostoon

Kuntalain 30 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan, valiokunnan ja johtokunnan jaostoihin sovelletaan, mitä asianomaisesta toimielimestä säädetään. Tämä koskee muun muassa vaalikelpoisuutta. Vaalikelpoisuudesta kaupunginhallitukseen säädetään kuntalain 73 §:ssä.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 18.9.2023 § 293 esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

  • myöntää Mikkel Näkkäläjärvelle eron kaupunginhallituksen jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan tehtävistä 18.9.2023 alkaen ja
  • valitsee kaupunginhallitukseen uuden jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös

Terhi Heikkilä esitti, että Mikkel Näkkäläjärvelle myönnetään ero kaupunginhallituksen jäsenyydestä ja 1. varapuheenjohtajan tehtävistä 18.9.2023 alkaen ja että kaupunginhallituksen jäseneksi valitaan Harri Rapo ja 1. varapuheenjohtajaksi Maria-Riitta Mällinen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti

  • myöntää Mikkel Näkkäläjärvelle eron kaupunginhallituksen jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan tehtävistä 26.9.2023 alkaen ja

  • valitsi kaupunginhallitukseen uudeksi jäseneksi Harri Rapon ja 1. varapuheenjohtajaksi Maria-Riitta Mällisen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.


Valtuuston yksimielisellä päätöksellä tehtiin tekninen korjaus Näkkäläjärven eron päivämäärään.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Raija Kerätär pyytää 8.8.2024 saapuneella sähköpostilla eroa kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä. Syynä eronpyyntöön ovat luottamushenkilötehtävät Lapin hyvinvointialueen valtuustossa ja hallituksessa.

Kaupunginvaltuusto on 19.6.2023 § 74 ja 25.9.2023 § 93 valinnut kaupunginhallitukseen toimikaudeksi 1.7.2023 - 31.5.2025 seuraavat henkilöt:

 

Varsinainen jäsen

Henkilökohtainen varajäsen

Puolue

Pj

Susanna Junttila

Raija Kerätär

KESK

1. vpj

Maria-Riitta Mällinen

Terhi Heikkilä

SDP

2. vpj

Päivi Alaoja

Elina Kuula

KOK

j

Reijo Jylhä

Marko Ruohomäki

KOK

j

Tuomas Koskiniemi

Jani Ylipahkala

PS

j

Timo Tolonen

Matti Henttunen

PS

j

Päivi Alanne-Kunnari

Mari Jolanki

KESK

j

Harri Rapo

Kimmo Niukkanen

SDP

j

Mari Ikonen

Matti Huutola

VAS

j

Miikka Keränen

Ella Keski-​Panula

Vihreät

j

Riku Tapio

Heikki Luiro

KESK

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

  • myöntää Raija Kerättärelle eron kaupunginhallituksen varajäsenen tehtävästä 26.8.2024 alkaen,
  • valitsee Susanna Viitalalle uuden henkilökohtaisen varajäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.