Kaupunginhallitus, kokous 12.8.2024

§ 192 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

ROIDno-2024-2954

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan kunta edistää kuntalaisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Sukupuolten tasa-arvo ja kuntalaisten yhdenvertaisuus sekä ihmisoikeuksien toteutuminen ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja sosiaalisesti kestävän kehityksen kannalta.

Kunnilla on hyvät yhteiskunnalliset edellytykset lähellä kansalaisia vaikuttaa sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kuntalaisten arjessa ja näin lisätä hyvinvointia. Hyvin järjestetyt palvelut, toimiva ja turvallinen arki sekä tasa-arvoinen päätöksenteko luovat perustan kuntalaisten tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle.

Kuntien tehtävinä on edistää

  • sukupuolten tasa-arvoa ja
  • yhdenvertaisuutta sekä
  • estää välitöntä ja välillistä syrjintää.


Käytännössä tämä tapahtuu osana monia eri tehtäväkokonaisuuksia: päätöksentekoa, toiminnan ja talouden ohjausta ja johtamista, palveluiden järjestämistä ja tuottamista, työnantajatehtäviä sekä paikallisen elinvoiman vahvistamista.

Edellä kuvattujen tehtävien toteuttamista varten on laadittu luonnos tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaksi. Suunnitelma sisältää kuvauksen tärkeimmistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevistä laeista, tavoitteiden määrittelyn sekä toimenpidesuunnitelman sekä kuntalaisten että henkilöstön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi suunnitelma sisältää määrittelyn sen toteutumisen seurantamenettelystä sekä tärkeimpien aiheeseen liittyvien käsitteiden määrittelyn. Suunnitelman mukaan kaupunkiin perustettaisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, jonka tehtävänä olisi seurata tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista sekä käydä vuoropuhelua kuntalaisten ja alueen toimijoiden kanssa ajankohtaisista ilmiöistä.

Suunnitelmaluonnos on suunniteltu lähetettäväksi kuntalaisten ja kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausuttavaksi, jonka jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että liitteen mukaisesta suunnitelmaluonnoksesta pyydetään kuntalaisten, kaupungin lautakuntien, jaostojen sekä vaikuttamistoimielinten ja henkilöstön lausunnot 30.9.2024 mennessä.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan  esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Heini-Tuuli Onnela, Riitu Pirkkalainen, lautakunnat, jaostot, vaikuttamistoimielimet, henkilöstö, Antti Määttä, Risto Varis, Henna Penttilä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.