Kaupunginhallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 215 Kameravalvonnan tietosuojaseloste

ROIDno-2024-2584

Valmistelija

  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi

Perustelut

Yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain (759/2004) 16 §:n 1 momentin mukaan työnantaja saa toteuttaa jatkuvasti kuvaa välittävän tai kuvaa tallentavan teknisen laitteen käyttöön perustuvaa valvontaa (kameravalvonta) käytössään olevissa tiloissa työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi, omaisuuden suojaamiseksi tai tuotantoprosessien asianmukaisen toiminnan valvomiseksi sekä turvallisuutta, omaisuutta tai tuotantoprosessia vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi tai selvittämiseksi. Työnantaja voi kuitenkin 1 momentin estämättä kohdentaa kameravalvonnan tiettyyn työpisteeseen, jossa työntekijöitä työskentelee, jos tarkkailu on välttämätöntä 1) työntekijän työhön liittyvän ilmeisen väkivallan uhkan tai hänen turvallisuudelleen tai terveydelleen ilmeisen haitan tai vaaran ehkäisemiseksi; 2) omaisuuteen kohdistuvien rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi, jos työntekijän tehtävän olennaisena osana on käsitellä arvoltaan tai laadultaan merkittävää omaisuutta, kuten rahaa, arvopapereita tai arvoesineitä; tai 3) työntekijän etujen ja oikeuksien varmistamiseksi ja kameravalvonta perustuu tarkkailun kohteeksi tulevan työntekijän pyyntöön.

Lisäksi työnantajalla on oikeus käyttää rekisterin tietoja saman lain 17 §:n 2 momentissa yksilöidyissä tilanteissa työsuhteen päättämisen perusteen toteennäyttämiseksi, naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa (609/1986) tarkoitetun häirinnän tai ahdistelun taikka työturvallisuuslaissa (738/2002) tarkoitetun häirinnän ja epäasiallisen käytöksen selvittämiseksi ja toteen näyttämiseksi sekä työtapaturman tai muun työturvallisuuslaissa tarkoitettua vaaraa tai uhkaa aiheuttaneen tilanteen selvittämiseksi. Työntekijän yksityisyyteen ei puututa kameravalvonnalla enempää kuin on välttämätöntä toimenpiteiden tarkoituksen saavuttamiseksi.

Henkilötietoja voidaan käsitellä myös tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan e alakohdan ja tietosuojalain (1050/2018) 4 §:n 2 kohdan mukaisesti siinä määrin kuin niiden käsittely on tarpeen ja oikeasuhtaista viranomaisen toiminnassa yleisen edun mukaisen tehtävän suorittamiseksi.

Rovaniemen kaupungin hallinnoimissa tiloissa tallentavien valvontakameroiden henkilötietojen käsittely perustuu työelämän tietosuojalain mukaisiin työntekijöiden ja omaisuuden suojaamiseen sekä järjestyksen ylläpitoon ja rikosten torjuntaan. Yleisillä alueilla olevien ei-tallentaviin kameroihin liittyvä henkilötietojen käsittely perustuu omaisuuden suojaamiseen, järjestyksen ylläpitoon ja yleiseen etuun. 

Rovaniemen kaupungin valvontakamerat tallentavat tai välittävät liikkuvaa kuvaa valvonta-alueesta. Riippuen etäisyydestä ja kamerakuvan laadusta joissakin tilanteissa ihminen tai ajoneuvo on tunnistettavissa. Tallenteessa näkyy kuvausaika ja -paikka. Ääntä ei tallenneta. Käyttäjärekisterin tietoja ei luovuteta sivullisille, ellei siihen ole lakiin oikeuttavaa perustetta. Rikosepäilytapauksissa tietoja voidaan luovuttaa poliisille. Tallentavan kameravalvonnan tallenteita säilytetään 30 vrk. Tiedot tuhotaan tallentamalla niiden päälle uutta tietoa. Pois lukien rikostapaukset, joissa tallenteita säilytetään tapauksen käsittelemiseen vaadittavan ajan.

Viranhaltijatyönä on valmisteltu Rovaniemen kaupungin kameravalvontaa koskeva tietosuojaseloste. Tietosuojaselosteen lisäksi on suoritettu kameravalvonnan osalta vaikutustenarviointi. Tässä yhteydessä on myös arvioitu sitä, missä tehtävissä työskentelevillä on oikeus katsella livekuvaa tai tallennekuvaa. Huomioitava on, että tallennekuva on tietosuojalain (2018/1050) mukaista henkilötietoa. Koska kameravalvontaa tehdään useilla palvelualueilla ja useissa kiinteistöissä, muodostuu rekisterinpitäjäksi kaupunginhallitus. Niiden palvelualueiden osalta, joissa on kameravalvontaa, vastuuhenkilönä toimii ko. palvelualueen palvelualuepäällikkö tai vastuualueen vastuualuepäällikkö, jotka tosiasiallisesti voivat vastata esim. sisällä kiinteistöissä olevien kameroiden määristä, hankinnasta kohteisiin sekä sijoittelusta. Kaupungin omistamien kiinteistöjen ulkokameroista vastaa rakennuspäällikkö. Kameravalvonnan yhdyshenkilönä toimii riskienhallintapäällikkö.

Hallintosäännön 68 § mukaan kaupunginhallitus nimeää kaupungin arkistonmuodostajat ja rekisterinpitäjät, mikäli hallintosäännössä ei ole määrätty rekisterinpitäjää. Lisäksi kaupunginhallitus määrää rekisterinpitäjän nimeämään rekisterin ja henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilön omalla toimialallaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä ja merkitä tiedoksi liitteenä olevan kameravalvonnan tietosuojaselosteen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Johanna Aho