Kaupunginhallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 216 Lausunto Kansallisarkistolle päätösluonnoksesta Julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasiain ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvä säilytys

ROIDno-2024-2803

Valmistelija

  • Max Mustapää, tiedonhallintapäällikkö, max.mustapaa@rovaniemi.fi

Perustelut

Kansallisarkisto pyytää lausuntoa päätösluonnoksestaan Julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasiain ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvä säilytys (KA/2657/28.02.01/2024). Lausuntoa on pyydetty julkisen hallinnon organisaatioilta lausuntopalvelu.fi -palvelussa 6.9.2024 mennessä.

Kansallisarkisto määräisi päätösluonnoksessa kuvatut julkisen hallinnon, mukaan lukien kuntien, taloushallinnon, hallintoasiain ja tiedonhallinnan asiakirjat ja tietoaineistot pysyvästi säilytettäviksi eli arkistoitaviksi arkistolain 8.3 §:n nojalla. Uutta päätöstä sovellettaisiin 1.1.2025 alkaen, ja se kumoaisi osittain arkistolaitoksen päätöksen pysyvästi säilytettävistä kunnallisista tuki- ja ylläpitotehtävien asiakirjoista (KA 158/43/01), jota on sovellettu 1.1.2002 alkaen kuntien taloushallinnon, yleishallinnon ja tiedonhallinnan asiakirjojen arkistoinnissa.

Kansallisarkiston päätösluonnos on pitkälti linjassa arkistolaitoksen aiemman päätöksen kanssa eikä se siten tule aiheuttamaan suurempia muutoksia kuntien asiakirjahallintoon ja arkistotoimeen. Päätösluonnoksessa on kuitenkin ehdotettu eräitä asiakirjoja arkistoitavaksi, joiden arkistointia ei voida pitää tarkoituksenmukaisena ja toisaalta eräitä asiakirjoja ei-arkistoitaviksi, joiden arkistointi olisi tarpeellista.

Kansallisarkistolle annettavaksi laadittu lausunto on tämän päätöksen liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon Kansallisarkiston lausuntopyyntöön päätösluonnoksesta Julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasiain ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvä säilytys.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

tiedonhallintapäällikkö, Kansallisarkisto 6.9. mennessä lausuntopalvelu.fi -palveluun