Sivistyslautakunta, kokous 21.8.2024

§ 92 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Biovaaka ruokahävikin seuraamiseksi ja vähentämiseksi

ROIDno-2023-231

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Maria-Riitta Mällinen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Ruokahävikkiä on hyvä vähentää edelleen ekologisista ja taloudellisista syistä. 

Yksi helppo tapa niin käyttäjille kuin kirjaajille olisi biovaaka. Järjestelmä kannustaa ja ohjaa ruokailijaa pienentämään henkilökohtaista hiilijalanjälkeään sekä auttaa ruokapalveluita hävikin hallinnassa. Biovaa’an avulla ruokahävikin mittaamisesta ja seurannasta tulisi nopeaa ja helppoa säästäen henkilökunnan aikaa, koska seuraaminen on automaattista. Automaattisuus myös vähentää virheiden määrää. 

Ruokahävikin seuraamisella ja tekemällä ruokahävikin määrä näkyväksi saadaan vähennettyä ruokahävikkiä. Se on käytössä nykyisin monissa ravintoloissa ja ammattikeittiössä, muttei Rovaniemellä. Biovaa’assa näkyy suoraan jokaisen käyttäjän lautashävikki ja annosmäärä reaaliaikaisesti. Esimerkiksi oppilas näkee heti hävikin laittamisen jälkeen grammoina jätetyn ruokamäärän. 

Biovaa’an voi ottaa käyttöön vaiheittain ja testata ensin yhdessä koulussa. 

Samassa yhteydessä on tärkeää viestiä ja neuvoa käyttäjiä hävikin vähentämisestä. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää biovaakojen hankkimisen ruokahävikin seuraamiseksi ja vähentämiseksi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Hajnalka Kiss-Herttua, palvelualuepäällikkö, hajnalka.kiss-herttua@rovaniemi.fi

Perustelut

Maria-Riitta Mällinen ja muut allekirjoittaneet valtuutetut ovat esittäneet että ruokahävikkiä on hyvä vähentää edelleen ekologisista ja taloudellisista syistä.

Vastaus

Ruokahävikin mittaamiseen on tällä hetkellä useita ohjelmia, joilla lautashävikkiä ja/tai keittiön ruokahävikkiä voidaan mitata. Niiden hinta koostuu vaa’an hinnasta, joka on kertaluontoinen sekä lisenssillä toimivasta kirjaamisen ohjelmasta, josta tulee kuukausimaksu. Järjestelmiä on erilaisia, jotkut kertovat kuinka paljon ruokailija jätti ruokaa, toiset laskevat palautuslinjaston biojäteastiaan kerääntyvää painoa sekä sellaisia joissa vaaka tunnistaa täysinäisen tarjottimen tai lautasen jo linjastossa, jolloin palautuslinjaston vaaka vertaa saamaansa painoa otettuun ruokamäärään.  Kaikki ohjelmat vaativat kuitenkin keittiöhenkilöstöltä taustatyötä toimiakseen. 

Jätelain muutoksen myötä ei riiitä, että seurataan vain lautashävikkiä, vaan kaikki ylijäämäruoka on punnittava ja sen jatkokäyttö on selvitettävä. Tätä varten jokaisessa kaupungin ruokapalvelun keittiöissä on tällä hetkellä olemassa toimiva järjestelmä lomakkeineen, joiden avulla seurataan kaikkea ruokahävikkiä päivittäin. Tämän avulla tehdään jatkuvaa yhteistyötä Kairatien tuotantokeittiön kanssa jokaisen yksikön ruokamäärien oikean menekin löytämisen eteen pitkin vuotta. Ruoan menekki vaihtelee lukuvuoden aikana, syksyisin ja keväisin ruokaa kuluu vähemmän ja talven tultua sen menekki yleensä kasvaa.  

Laphan lasten ravitsemusterapeutti samoin kuin koekouluksi ajatellun suuren koulun rehtori toivat esiin huolensa niin lisääntyneiden syömishäiriöitten kuin kiusaamisen näkökulmat, jos yksittäisen lapsen tai nuoren lautashävikki näkyy julkisesti koulun ruokasalin palautuslinjastossa palautuksen yhteydessä. Molemmat kokivat paremmaksi nyt käytössä olevan koulun kokonaislautasjätemäärän ilmoitustavan palautuslinjastoilla. Sitä voisi käyttää vaikka yhteisölliseen tavoitteeseen, jossa yhdessä tsempataan kokonaislukemaa alaspäin.

Koululaisille suunnattujen kyselyiden ja kouluruokadiplomien hakemisprosessien kautta voidaan osallistaa nuoria kehittämään kouluruokaa ja -ruokailua sekä ymmärtämään kouluruoan merkitystä ja sen reunaehtoja paremmin. Ruokahävikin vähentäminen ei onnistu yksin ruokapalvelun henkilöstön voimin. He tekevät kaikkensa hyvän, laadukkaan ja mahdollisimman monelle maistuvan kouluruoan eteen, huomioiden samalla ruokasuositukset ja koululaisten toiveet sekä päättäjien päätökset. Lautasjätteen vähenemisen aikaansaaminen vaatii meidän kaikkien aikuisten asiallisen ja ruokakulttuuria sekä -kasvatusta edistävän puheen kouluruokailusta. Moniin aineopintoihin voi myös liittää ruokailuun tai ruokahävikkiin liittyviä oppimistehtäviä, jotka osaltaan kehittävät koululaisten ymmärrystä ruokaan ja ravitsemukseen liittyen. 

Kaupungin taloudellisen tilanteen huomioiden uusien vaakojen ja niiden vaatiman ohjelman suunnittelu ja hankinta ei tällä hetkellä ole tarkoituksenmukaista varsinkin, kun nykyinen toimintamalli toimii hyvin tuoden ruokapalvelujen käyttöön samalla myös paljon muuta tarpeellista tietoa ruokahävikistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja antaa valtuustoaloitteeseen oheisen vastauksen.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, kirjaamo