Sivistyslautakunta, kokous 21.8.2024

§ 90 Oikaisuvaatimus perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmasta

ROIDno-2024-571

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Henna Seppälä, palveluohjaaja, henna.seppala@rovaniemi.fi
Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman muutokset 1.8.2024 alkaen:

Lisäys toimintasuunnitelmaan:

Harkinnanvaraisen  iltapäivätoimintapaikan myöntäminen

Palveluohjaaja voi myöntää lapselle iltapäivätoimintapaikan huomioimatta valintaperusteita mikäli lapsella on hakemuksen liitteenä asiantuntijalausunto (esim. lapsella on diabetes tai jokin muu sairaus). 

Lisäys toimintasuunnitelmaan:

Toiminnan tuottajan oikeus irtisanoa iltapäivätoimintapaikka maksamattomien asiakasmaksujen vuoksi

Jos huoltaja jättää toistuvasti maksamatta lapsen iltapäivätoiminnan maksut maksukehotuksista huolimatta, on kaupungilla ja toiminnan tuottajalla oikeus irtisanoa lapsen iltapäivätoiminnan paikka viikon irtisanomisajalla. Paikan irtisanomisoikeus syntyy, jos huoltaja jättää maksamatta iltapäivätoiminnan kuukausimaksun kolmen  kuukauden ajalta. Kukin toiminnan järjestäjä hoitaa maksujen perimisen itse.

Maksut ovat ulosottokelpoisia. Toiminnan tuottaja ei voi irtisanoa palveluohjaajan harkinnanvaraista asiantuntijanlausuntoon perustunutta iltapäivätoimintapaikkaa ilman neuvottelua palveluohjaajan kanssa asiasta.

Lisäys toimintasuunnitelmaan:

Koululaisten iltapäivätoiminta varhaiskasvatuksen yksikössä lukuvuonna 2024-2025  ja aamuhoidon hinta:

Varhaiskasvatuksen yksiköissä järjestettävä iltapäivätoiminta rinnastetaan kouluilla järjestettävään iltapäivätoimintaan Rovaniemen kaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman mukaisesti. Lukuvuonna 2024-2025 varhaiskasvatuksen yksiköissä järjestettävää iltapäivätoimintaa tarjotaan vain Yläkemijoen, Meltauksen ja Kivitaipaleen päiväkodeissa seuraavin ehdoin.

Iltapäivätoimintaa voidaan lukuvuonna 2024-2025 järjestää edellä mainituissa varhaiskasvatuksen yksikössä, mikäli yksikön lapsimäärä ja henkilöstöresurssit sen mahdollistavat eikä koululla järjestetä iltapäivätoimintaa. Iltapäivätoiminta noudattaa koulujen toiminta-aikoja, eikä toimintaa järjestetä loma-aikoina. Järjestämispaikka määräytyy lapsen koulupaikan mukaisesti ja huoltajat vastaavat lapsen kuljettamisesta. 

Iltapäivätoimintaa järjestetään koulupäivän päättymisestä klo 17 saakka. Mikäli lapsi tarvitsee varhaiskasvatusyksikössä järjestävässä iltapäivätoiminnassa paikan myös aamuisin, laskutetaan siitä erikseen. Aamutoimintaa järjestetään vain perustellusta syystä ja mikäli yksikön lapsimäärä ja henkilöstöresurssit sen mahdollistavat.  Iltapäivätoiminnan maksu on 120€/kuukaudessa, tämän lisäksi tarvittavasta aamuhoidosta laskutetaan 1.8.2024 alkaen 40€/kuukaudessa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan kuukausimaksu on yhteensä 160€/kuukaudessa. Iltapäivätoiminnan hakemus ja päätös iltapäivätoiminnasta varhaiskasvatusyksikön yhteydessä tehdään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen iltapäivätoiminnan sähköisessä asioinnissa.

Päivitys koskien KIP-toimintaa:

Kehitysvammalain mukaisesti järjestettävää iltapäivätoimintaa (KIP) järjestetään erillisenä toimintana Rantavitikan, Nivavaaran ja Myllärin kouluilla. Toimintaan haetaan perusopetuksen iltapäivätoiminnan palveluohjauksen kautta. Toimintaa koordinoi yhteystyössä Lapin hyvinvointialue, palveluohjaus ja koulujen rehtorit.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman muutokset 1.8.2024 alkaen.

 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Henna Seppälä, palveluohjaaja, henna.seppala@rovaniemi.fi
  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunki voi järjestää haluamassaan laajuudessa koulujen iltapäivätoimintaa. Toimintaa järjestettäessä noudatetaan voimassa olevia lakeja ja säädöksiä. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan koulutuspalveluiden taloudelliset resurssit ja toimintamahdollisuudet. Laki ei kuitenkaan velvoita kaupunkia ip-toiminnan järjestämiseen. Rovaniemen kaupunki vastaa toiminnan kokonaisuudesta, mutta ip-toiminta ei ole toiminnan tärkeydestä huolimatta subjektiivinen oikeus. 

Iltapäivätoiminnan  järjestämistä ohjaa toimintasuunnitelma, jonka sivistyslautakunta on huolellisen harkinnan jälkeen päättänyt. Sen mukaan ip-kerhon perustamisen edellytyksenä on vähintään seitsemän osallistujaa. Ip-kerhon järjestämisen raja on sama kaikilla kouluilla. Koulutuspalveluissa ymmärretään ip-toiminnan merkitys perheille ja Rovaniemellä kerhon järjestämisen raja on jo alhaisempi kuin useassa verrokkikaupungissa. 

Kerhojen määrä vaihtelee vuosittain toimintaan ilmoittautuneiden lasten määrän mukaan ja Rautiosaaren lisäksi myös kaupungin muilla alueilla kerhoja ei ole voitu käynnistää lasten vähäisen määrän vuoksi. Kyläkoulujen oppilaiden keskittäminen samoihin  ip-kerhoihin edellyttäisi mittavia kuljetusjärjestelyitä, jotka lisäisivät toiminnan kustannuksia ja lasten kuljetusaikoja merkittävästi. Kustannusten lisäyksellä olisi vaikutusta palvelualueen muuhun lakisääteiseen toimintaan.

Kaikki palaute on sivistyslautakunnalle tärkeää toiminnan kehittämisessä. Kehittämisehdotuksia arvioidaan säännöllisesti toimintasuunnitelman päivittämisen yhteydessä. Lisäksi palautteita käsitellään  toimintaa järjestävien yhdistysten tapaamisten yhteydessä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hylkää iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmasta tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä