Perustelut
Kaupunki voi järjestää haluamassaan laajuudessa koulujen iltapäivätoimintaa. Toimintaa järjestettäessä noudatetaan voimassa olevia lakeja ja säädöksiä. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan koulutuspalveluiden taloudelliset resurssit ja toimintamahdollisuudet. Laki ei kuitenkaan velvoita kaupunkia ip-toiminnan järjestämiseen. Rovaniemen kaupunki vastaa toiminnan kokonaisuudesta, mutta ip-toiminta ei ole toiminnan tärkeydestä huolimatta subjektiivinen oikeus.
Iltapäivätoiminnan järjestämistä ohjaa toimintasuunnitelma, jonka sivistyslautakunta on huolellisen harkinnan jälkeen päättänyt. Sen mukaan ip-kerhon perustamisen edellytyksenä on vähintään seitsemän osallistujaa. Ip-kerhon järjestämisen raja on sama kaikilla kouluilla. Koulutuspalveluissa ymmärretään ip-toiminnan merkitys perheille ja Rovaniemellä kerhon järjestämisen raja on jo alhaisempi kuin useassa verrokkikaupungissa.
Iltapäivätoimintaan valintaperusteita on täsmennetty sivistyslautakunnan päätöksellä 22.2.2024 seuraavasti:
Rovaniemellä iltapäivätoimintaa tarjotaan ja järjestetään ensisijaisesti peruskoulun 1.-2. vuosiluokan oppilaille. Iltapäivätoimintapaikan ryhmäkokoon vaikuttaa toimintaan osallistuvien lasten tuen tarve sekä iltapäivätoiminnan käytettävissä olevat tilat. Mikäli iltapäivätoiminnan paikkaa ei pystytä tarjoamaan kaikille toimintaan hakeneille, on etusija iltapäivätoimintapaikkaan ensimmäisen vuosiluokan oppilailla.
Rovaniemen kaupungin valintaperusteet iltapäivätoimintaan ovat seuraavat:
1) ensimmäisen vuosiluokan oppilaat
2) toisen vuosiluokan oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös
3) toisen vuosiluokan oppilaat
4) muut oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös
Kielteisen päätöksen saaneet voivat halutessaan ilmoittautua jonottamaan mahdollisesti myöhemmin vapautuvaa iltapäivätoiminnan paikkaa. Jonoon jääneisiin sovelletaan laissa mainittua yhdenmukaista menettelyä eli Rovaniemen kaupungin iltapäivätoimintaan ottamisen valintaperusteita 1.-4.
Ip-kerhon järjestämisen valintaperusteet on samat kaikilla kouluilla.Kouluilla,joissa aloittaa runsaasti ekaluokkalaisia on lähetetty tiedoksi kielteiset päätökset kakkosluokkalaisille ja ohjeet jonoon ilmoittautumiseksi toukokuussa 2024. Jonoon ilmoittautuneille ilmoitetaan mahdollisista vapautuneista paikoista syyskuun loppuun mennessä.
Koulutuspalveluissa ymmärretään ip-toiminnan merkitys perheille ja Rovaniemellä kerhon järjestämisen laajuus on jo alhaisempi kuin useassa verrokkikaupungissa.
Kaikki palaute on sivistyslautakunnalle tärkeää toiminnan kehittämisessä. Kehittämisehdotuksia arvioidaan säännöllisesti toimintasuunnitelman päivittämisen yhteydessä. Lisäksi palautteita käsitellään toimintaa järjestävien yhdistysten tapaamisten yhteydessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi
Sivistyslautakunta hylkää iltapäivätoiminnan kielteisestä päätöksestä tehdyt oikaisuvaatimukset.
Päätös
Kokouksesta tauon aikana poistuivat Mikko Lindroos, Mikko Holma, Aku-Petteri Luiro ja Hannu Pessa.
Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.
Vaikuttamistoimielinten edustajat Jere Ollonen, Kari Puolakka, Sirpa Somby ja Eveliina Johansson-Kivioja saapuivat kokoukseen tämän asian käsittelyn jälkeen klo 14.10.