Perustelut
Kuntalain 410/2015 mukaan kuntien on järjestettävä sisäinen valvonta, riskienhallinta, konsernivalvonta ja niistä raportointi asianmukaisesti.
Hallintosäännön 92 §:n mukaan lautakunta vastaa toimialallaan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä, toimeenpanon valvonnasta ja tuloksellisuudesta sekä raportoi kaupunginhallitukselle sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä. Lautakunnat ja niiden alainen toimialajohto valmistelevat kaupunginhallitukselle selonteossa esitettävät tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä.
Rovaniemen kaupunki on uudistamassa sisäisen valvonnan ohjeistustaan ja samalla uudistetaan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteon raportointipohjaa. Työ- ja elinkeinoministeriön kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto on antanut yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisesta. Nyt pilotoitava liitteenä oleva selonteko kattaa paremmin yleisohjeen mukaisesti sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan osa-alueet.
Sisäinen valvonta on organisaation hallituksen, johdon ja muun henkilöstön toteuttama prosessi, jonka tarkoituksena on antaa kohtuullinen varmuus siitä, että organisaation toimintoihin, raportointiin ja lakien ja vaatimusten noudattamiseen liittyvät tavoitteet toteutuvat. Sisäisellä valvonnalla tarkoitetaan yleisesti kaikkia niitä toiminta- ja menettelytapoja, joilla tilivelvolliset toimielimet, viranhaltijat ja muut esimiehet pyrkivät varmistamaan, että toiminta on taloudellista ja tuloksellista; päätösten perusteena oleva tieto on riittävää ja luotettavaa; lain säännöksiä, viranomaisohjeita ja toimielinten päätöksiä noudatetaan sekä, että omaisuus ja voimavarat turvataan.
Riskienhallinta on osa normaalia Rovaniemen kaupunkikonsernin toiminnan suunnittelua, päätöksentekoa sekä toiminnan arviointia. Se toteutuu osana päivittäistehtäviä sekä toimintaprosesseja ja on osa toiminnan jatkuvaa ja jokapäiväistä ohjausta ja johtamista. Hyvällä riskienhallinnalla voidaan ennakoida ja tunnistaa, analysoida ja hallita toimintaan ja omaisuuteen liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia. Riskienhallintaa toteuttaessaan johto ja päätöksentekijät ottavat kantaa siihen, miten suuria riskejä ollaan valmiita ottamaan. Hyvä riskien arviointi auttaa päätöksentekijöitä tekemään tietoisia valintoja, asettamaan toimintoja tärkeysjärjestykseen ja erottamaan vaihtoehtoiset toimintatavat.
Riskienhallinnan asianmukainen järjestäminen koskee kaikkia Rovaniemen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvia toimielimiä, tilivelvollista johtoa, esihenkilöitä ja henkilöstöä. Kaupungin sisäinen riskienhallinta perustuvat järjestelmälliseen ja dokumentoituun toimintatapaan. Riskienhallintaa tukevia ohjelmia ja suunnitelmia ovat mm. riskienhallinnan yleisohje, valmiussuunnitelmat, työsuojelun toimintaohjelma, vaarojen ja haittojen arvioinnit, pelastussuunnitelmat, turvallisuussuunnitelma, riskiauditoinnit, kartoitukset, -arviot, analyysit, vakuutusmaksu- ja korvaustilastot ja vakuutusasiakirjat.
Riskienhallinnan tavoitteena on ennaltaehkäistä, välttää ja suojautua kaupungin palvelutuotantoon, johtamiseen ja päätöksentekoon kohdistuvilta riskeiltä. Riskienhallinnalla tähdätään riskien hallintaan ennalta ehkäisevin toimenpitein, selkeiden vastuiden ja valtuuksien määrityksillä ja oikein kohdistetuilla resursseilla. Riskienhallinta, etenkin vahinkoriskien osalta, kuuluu jokaiselle kaupungin työntekijälle Riskienhallinnan tulee varmistaa myös tehokkaisiin korjaaviin toimenpiteisiin ryhtymisen ja nopean toipumisen vahingon sattuessa.
Liitteenä:
- Sivistys- ja hyvinvointipalveluiden riskienhallintasuunnitelma 2025 sekä koulutuspalveluiden, varhaiskasvatuspalveluiden sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden luokitellut riskit
- Koulutuspalveluiden, varhaiskasvatuspalveluiden sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden selonteko sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta 2024
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi
Sivistyslautakunta hyväksyy
1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteon 2024 ja
2. Riskienhallintasuunnitelman 2025