Sivistyslautakunta, kokous 26.2.2025

Esityslista on tarkastettu

§ 25 Vastaus valtuustoaloitteeseen Puolet parempaa – valtuustoaloite liha- ja maitotuotteiden hankintojen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä

ROIDno-2024-1404

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Ilmastokriisi ja luontokato ovat merkittävimpiä uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle sekä taloudelliselle toiminnalle. Rovaniemen strategian yhtenä päätavoitteena on tehdä kaupungin elinympäristöstä luonnonläheinen, toimiva ja viihtyisä. Sen saavuttamiseksi Rovaniemi on sitoutunut muun muassa olemaan hiilineutraali ja tekemään ympäristöystävällisiä hankintoja. 

Yksi merkittävimmistä ilmastonpäästöjen aiheuttajia on ruuantuotanto, jolla on myös muita massiivisia vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Näitä voidaan hillitä mittavasti vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta. On selvää, että osana ilmastovastuun kantamista kaupungin on voimallisesti edistettävä ruokaan liittyvien päästöjen vähentämistä. Eläinperäisistä tuotteista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden vähentäminen vähentää päästöjä ja lisää terveyshyötyjä sekä eläinoikeuksia.

Julkinen ruokailu koskettaa meitä kaikkia jossain vaiheessa elämää. Siksi julkisella ruokailulla on väliä. Kun parempi ruoka tulee tutuksi jo koulussa, on siihen helpompaa tarttua myös koulun ulkopuolella. Julkisessa ruokailussa liikkuu myös suuria rahasummia. Vuosittain 350 miljoonaa euroa veronmaksajien varoja käytetään aterioiden tarjoamiseen. Kun eläinperäisiä tuotteita korvataan esimerkiksi kotimaisilla kasvisproteiineilla, tuetaankin samalla myös kotimaista kestävää ruoantuotantoa.   

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki ottaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden hankinnat vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen tukemiseksi valmistellaan kaupunkikonsernin kattava suunnitelma ja ohjeistus."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Maria-Riitta Mällinen poistui kokouksesta ja Timo Lappalainen saapui kokoukseen kello 18.01.

Valmistelija

  • Hajnalka Kiss-Herttua, palvelualuepäällikkö, hajnalka.kiss-herttua@rovaniemi.fi

Perustelut

Kiitämme aloitteen tekijöitä tärkeästä ja ajankohtaisesta esityksestä. Rovaniemen kaupungilla on vahva sitoutuminen ilmastotavoitteisiin ja kestävän kehityksen periaatteisiin. Ympäristöystävälliset hankinnat ja ruokailuun liittyvät päätökset ovat osa tätä kokonaisuutta, ja ymmärrämme hyvin julkisen ruokailun merkityksen niin ilmastovaikutusten, talouden kuin terveydenkin näkökulmasta. 

Tavoite puolittaa liha- ja maitotuotteiden hankinnat vuoteen 2030 mennessä on todella kunnianhimoinen tavoite ja edellyttää tarkkaa suunnittelua, resurssointia ja käytännön toteutuksen arviointia. Tiedostamme, että kasvisruoan osuuden lisääminen on yksi keskeinen keino vähentää ruokaan liittyviä päästöjä ja samalla tukea kotimaista kasvipohjaista ruoantuotantoa. 

Kaupungin ruokapalveluissa on jo nykyisellään panostettu kasvisruokavalikoiman kehittämiseen, ja työ jatkuu ruokalistasuunnittelun kautta. Kasvisruoan houkuttelevuuden lisääminen ruokailijoille on keskeistä, ja sen tulee perustua paitsi makuun ja monipuolisuuteen myös ravitsemuksellisiin seikkoihin. Kasvijuomien ja maidon keskinäinen ravitsemuksellinen tasapaino on yksi huomioon otettava tekijä, tällä hetkellä vain soijajuoma on esim. proteiinien osalta maidon kanssa samanveroinen, mutta soijaan itsessään liittyy omat haasteet. Seuraamme aktiivisesti kasviproteiinien kehitystyötä ja käytössämme on jo monia uusia kasviproteiineja, joiden soveltumista erilaisiin ruokalajeihin kokeillaan. Olimme mukana muutama vuosi sitten testaamassa Ilmastokestävää kasvisruokaa hankkeessa kehitettyjä reseptejä ammattikeittiöille, josta jäi joitakin reseptejä myös meidän omaan käyttöömme. 

Käytännön toteutus vaatii myös taloudellisia resursseja. Kasvipohjaisten tuotteiden laatu ja saatavuus ovat kehittyneet, mutta niiden kustannukset ovat edelleen korkeampia kuin perinteisten eläinperäisten vaihtoehtojen. Tästä syystä mahdolliset muutokset hankintalinjauksiin edellyttävät huolellista kustannusvaikutusten arviointia. Alkutuotannolla ja teollisuudella on yhä haasteita kotimaisten kasviproteiinien riittävyyden takaamisessa. 

Edistämme jatkossakin kestävää ruokailua muun muassa ruokalistasuunnittelun ja hankintakriteerien kehittämisen kautta. Tulemme huomioimaan aloitteen tavoitteet osana kaupungin ruokapalveluiden pitkäjänteistä kehittämistä, ja selvitämme mahdollisuuksia edetä kohti entistä vastuullisempaa julkista ruokailua. Tavoite vuodelle 2030 on kuitenkin liian tiukka aloitteen mukaiseen tilanteeseen pääsemiseksi. Rovaniemelle valitettavasti kasvisruoan maine on tuhottu yleisessä keskustelussa ja osittain siitä syystä kasviproteiininen makumaailma on yhä outo hyvin monelle koulujen ja päiväkotien ruokailijoille. Tämä vaatii pienin askelin etenemistä. Luotamme, että hybridiruokalajien kautta makumaailma tulee tutummaksi ja samalla kasvisruoan arvostus kasvaisi myös sekaruoan syöjillä. Samoin tänä keväänä aloitetun syksyllä 2026 käyttöönotettavan koulujen ja päiväkotien ruokalistauudistuksen yhtenä johtoajatuksena on saada kasvisruoasta tasaveroinen vaihtoehto koululaisille. Ajatuksena on, ettei enää tarjottaisi kahta samankaltaista ruokaa, joista toinen on kasvispohjainen. Erilaiset ruokalajit vaihtoehtoina toisi tilanteen, että uskallettaisiin maistaa myös kasvisruokaa, mikäli toinen ruokalaji ei olekaan mieleinen. Näin vaihtoehdot ajan kanssa tulevat tasavertaisemmiksi. Tätä kautta on mahdollista myös vähentää liha- ja maitotaloustuotteiden hankintaa huomioiden myös sen, että koulujen ja varhaiskasvatuksen ruoka valmistetaan syötäväksi ja siinä huomioidaan myös ravitsemussuositukset. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta merkitsee aloitteen tiedoksi ja antaa siihen vastauksen:

Edistämme jatkossakin kestävää ruokailua muun muassa ruokalistasuunnittelun ja hankintakriteerien kehittämisen kautta. Tulemme huomioimaan aloitteen tavoitteet osana kaupungin ruokapalveluiden pitkäjänteistä kehittämistä, ja selvitämme mahdollisuuksia edetä kohti entistä vastuullisempaa julkista ruokailua.

Tiedoksi

Aloitteentekijät