Tekninen lautakunta, kokous 23.11.2023

§ 45 Lausunto Rakennusperinnön suojeleminen/kiinteistöllä 698-1-38-6 sijaitseva entisen Lapin lääninhallituksen pihapiiri rakennuksineen

ROIDno-2023-3349

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ilmoittaa Rovaniemen kaupungin kiinteistöllä 698-1-38-6 sijaitsevan entisen Lapin
lääninhallituksen korttelin suojeluasian vireilletulosta. Lapin ELY-keskus pyytää antamaan lausunnon asiasta viimeistään 19.12.2023.

Rovaniemen keskikaupungin asukasyhdistys ry on esittänyt 28.9.2023 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, että Rovaniemen kaupungissa sijaitseva entisen Lapin lääninhallituksen pihapiiri rakennuksineen määrättäisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla suojeltavaksi.

Suojeluasia koskee kiinteistöä rakennuksineen pois lukien kiinteistöstä erotettuja määräaloja M501 ja M502.

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 12.11.2012 § 140 hyväksymä Rovaniemen keskustan oikeusvaikutteinen osayleiskaava. Osayleiskaavassa on laajasti tunnistettu alueen rakennusten kulttuurihistorialliset, rakennushistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot. Alueella on kaavamääräys valtakunnallisesti merkittävä rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) kohde. Kohteen suojelu tulee selvittää asemakaavoituksen yhteydessä.

Lisäksi osayleiskaavassa on suojeltaviksi rakennuksiksi määrätty korttelin 38 alueella asuin-, sauna- ja talousrakennukset (Konttisenkatu 2,Koskenranta 5) sekä asuinkerrostalot (Valtakatu 2,Konttisenkatu 2) ja toimistorakennukset (Uitonkatu 3,Koskenranta 5,Valtakatu 2). Lisäksi Lapin lääninhallituksen kortteliin kuuluva autotallirakennus on suojeltu (Uitonkatu 1).

Rakennusten suojelumääräys yleiskaavassa on sr-5; Suojeltava rakennus. Kultuurihistoriallisesti, rakennushistoriallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus tai rakennuksen osa, jota MRL 43 § 2 mom. nojalla ei saa purkaa ilman MRL 127 §:n mukaista lupaa. Suoritettavissa korjaus- ja muutostöissä rakennuksen ominaispiirteet tulee säilyttää. Erityisesti julkisivikorjauksissa tulee käyttää alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja. 

Korttelissa 38 on voimassa sisäministeriön 5.6.1975 vahvistama asemakaava. Asemakaavassa ei ole määräyksiä alueen tai rakennuksen suojelusta. Korttelissa on kuulutettu vireille kaksi asemakaavan muutosta. Toinen 13.11.2018 vireille kuulutettu asemakaavan muutos koskee Asunto Oy Rovaniemen Konttipuiston asuinkerrostalojen aluetta ja toinen 29.3.2018 vireille kuulutettu Senaatti-kiinteistöjen omistamaa Lapin lääninhallituksen aluetta. Kumpikaan asemakaavaprosessi ei ole edennyt vireilletuloa pitemmälle.

Senaatti-kiinteistöjen toimeksiannosta on laadittu 4.12.2017 rakennushistoriaselvitys Lapin lääninhallituksen korttelista. Selvitystyö keskittyy korttelin kaavoitushistoriaan, korttelin rakentumisen eri vaiheisiin, rakennusten toteutusvaiheisiin sekä ympäröivän kaupunkirakenteen kuvaukseen. Rakennushistoriaselvitystä voidaan pitää perusselvitysluonteisena asiakirjana, jonka avulla kohteesta saadaan riittävät lähtötiedot esimerkiksi kortteliin kohdistuvien asemakaavamuutosten
laadintaan, korjaus- ja täydennysrakentamisen suunnitteluun sekä kokonaisuuden ja yksittäisten rakennuksien suojelustatuksen määrittelyyn. Selvitystyöstä ovat vastannut arkkitehdit Jorma Teppo, Juho Teppo ja Tommi Koukkari
arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy:stä.

Vuonna 2017 tehtyä korttelitason selvitystä on täydennetty 31.10.2022 valmistuneella Lapin lääninhallituksen Rovaniemen toimitalon rakennushistoriaselvityksellä. Selvitys on laadittu Senaatti-kiinteistöjen toimeksiannosta ja siinä tarkastellaan vuonna 1947 valmistuneen Rovaniemen lääninhallituksen toimitalon rakennushistoriaa ja nykytilaa. Selvityksen on tehnyt arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa Rovaniemen kaupungin lausuntona Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vireille tulleeseen tontilla 698-1-38-6 sijaitsevan entisen Lapin lääninhallituksen alueen suojeluasiaan, että Lapin ELY-keskus huomioi päätöksen valmistelussa aikaisemmin kaavaprosesseissa ja selvityksissä tunnistetut rakennusten ja alueen kulttuurihistorialliset, rakennushistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin ELY-keskus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.