Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

§ 56 Valtuustoaloite ulkoilureittien yhdistämisestä ja näköalatornien rakentamisesta

ROIDno-2023-2491

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tuomas Koskiniemi jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen keskusta on komeiden vaarojen välissä. Lähes jokaisessa vaarassa on jonkinlainen ulkoilureitti jo olemassa. Ehdotan että nämä reitit pyritään yhdistämään yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi ja jokaisen vaaran päälle rakennetaan näköalatorni jossa myös esteettömyys otetaan huomioon.

​​​​​Osassa vaaroja on jo näköalatornit, mutta niiden kunto alkaa olemaan jo kyseenalaista. Esteettömiä näistä ei ole yksikään.

Näitä torneja voitaisiin hyödyntää myö turismissa ja Rovaniemi kuvan markkinoinnissa. Tornien yhteyteen olisi aika helppo rakentaa myös vaikka dronen laskeutumis ja nousu alusta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 

Valmistelija

  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi
  • Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Tuomas Koskenniemi on jättänyt valtuustoaloitteen, missä esitetään Rovaniemen keskustaa ympäröivien vaarojen ulkoilureittien yhdistämistä yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi ja että jokaisen vaaran rakennettaisiin näköalatorni, jossa myös esteettömyys otetaan huomioon. Lisäksi näköalatornien yhteyteen esitetään toteutettavaksi dronen laskeutumis- ja nousualustaa. Aloitteessa myös kyseenalaistettiin olemassa olevien näkötornien rakenteiden kuntoa.

Teknisten palveluiden yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut aloitetta ja toteaa seuraavaa.

Ulkoilureittien yhdistäminen

Rovaniemen kaupungin keskustaa ympäröi Ounasvaara, Korkalovaara, Karinrakka Pöyliövaara ja Syväsenvaara. Kaikilla mainituilla vaaroilla tai niiden lähialueella on olemassa kaupungin rakentamat ja ylläpitämät ulkoilureitit ja reittien yhteyteen on rakennettu myös pysäköintialueet. Näin ollen vaarat ja niiden ulkoilureitit ovat yhteydessä toisiinsa kaupungin liikenneverkon kautta ja niiden saavuttaminen on siten varsin helppoa.

Vaarojen suuret korkeuserot, maapohja ja pinnan muodot (kalliot ja louhikot) tekevät kulkuyhteyden rakentamisesta tornipaikan läheisyyteen sekä itse tornin perustamisesta ja rakentamisesta taloudellisesti kalliin. Osalla alueista maanomistusolosuhteet myös rajoittavat tornin ja sen kulkuyhteyden rakentamista.

Dronen lennättäminen

Aloitteessa on esitetty dronen nousu- ja laskeutumisalustan rakentamista näkötornien yhteyteen. Kaikki rakennetut rakenteet vaativat huoltoa, kunnossapitoa ja korjauksia joka puolestaan vaatii varautumista kustannuksiin. Syrjäisissä paikoissa myös ilkivallan riski on suuri. Kaupungin talouden tasapainottamistarpeen johdosta uusien kustannuskohteiden syntymistä on syytä välttää. Asiansa osaava dronelennättäjä osaa nousta ja laskeutua laitteellaan tasaisesta maastakin, jolloin kustannuksia aiheuttavia rakenteita ei tarvita.

Näköalatornien kunnonseuranta

Mitä tulee viittaukseen näköalatornien kyseenalaisesta kunnosta, niin olemassa olevien näkötornien kunto tarkastetaan vuosittain ja sen perusteella suoritetaan vaadittavat korjaus- ja kunnostustyöt. Mikäli tästä huolimatta rakenteissa tai niiden kunnossa havaitsee jotain huomautettavaa, pyydetään siitä ilmoittamaan viipymättä suoraan kaupungille, esimerkiksi palautepalvelun kautta.

Esteetön luontoliikkuminen

Suomessa on noin puoli miljoonaa pysyvästi liikunta- ja toimintarajoitteista henkilöä. He muodostavat joukon, jolle luontoliikunnan esteettömyys ja saavutettavuus eivät ole vain mukava lisä, vaan edellytys osallistumiselle. Heidän lisäkseen on olemassa myös kasvava ikääntyvien luontoliikkujien, -retkeilijöiden ja -matkailijoiden joukko, ja myös lapsiperheet hyötyvät suuresti esteettömistä palveluista, minkä myötä esteettömien ja saavutettavien palveluiden kysyntä voidaan odottaa kasvavan entisestään.

Rovaniemellä on pyritty jo useiden vuosien aikana edistämään esteetöntä luontoliikkumista eri tahojen toimesta, esimerkiksi rakentamalla sorapintaisia polkuja Ounasvaaralle sekä esteettömämpiä reittejä muihin luontokohteisiin. Nämä toimenpiteet ovat olleet taloudellisesti kevyitä ja teknisesti helppoja ratkaisuja, joita voitaneen toivottavasti toteuttaa jatkossakin kaupungin kiristyvästä taloustilanteesta huolimatta. Esteettömien näkötornien rakentaminen vaarojen rinteisiin tai laelle vaatisi jo huomattavasti suuremman resurssien satsauksen, mikä pitäisi huomioida jo talouden ennakoivasta suunnitelusta lähtien. Tämä voi kaupungin talouden tasapainottamistarpeen johdosta olla haastavaa lähivuosina, mutta toteuttamista on syytä tarkastella uudelleen viimeistään kaupungin taloustilanteen kohennuttua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, yhdyskuntatekniikan yksikkö, 

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.