Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

§ 50 Sisäministeriön asetus pysäköintivirhemaksusta; pysäköintivirhemaksun korottaminen

ROIDno-2024-395

Valmistelija

  • Kirsi Alanne, Lakimies, kirsi.alanne@rovaniemi.fi
  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintosäännön 34 §:n mukaan tekninen lautakunta tekee esityksen valtion viranomaiselle pysäköintivirhemaksusta.

Pysäköinninvalvonnasta annetun lain (727/2011) 3 §:n 1 momentin mukaan pysäköintivirhemaksu on pysäköintivirheen laadusta riippumatta 20 euroa. Sisäministeriön asetuksella voidaan kuitenkin säätää korkeammasta pysäköintivirhemaksusta kunnassa tai sen osassa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on 60 euroa tai, jos kunnan eri osissa peritään erisuuruista pysäköintimaksua, 80 euroa siinä osassa, jossa pysäköintimaksu on suurin. 

 

Esitys pysäköintivirhemaksun korottamisesta

Rovaniemen kaupunki esittää pysäköintivirhemaksun korottamista 60 euroon koko kaupungin alueella. Pysäköintivirhemaksu on Rovaniemen kaupungin keskusta-alueella tällä hetkellä 50 euroa ja muualla 40 euroa. 

Pysäköintivirhemaksua on Rovaniemellä korotettu edellisen kerran 10 vuotta sitten, vuonna 2014. Tuolloin otettiin käyttöön korotettu maksu keskusta-alueella, aiemmin maksu on ollut sama koko kaupungin alueella. Alueellinen hinnoittelu on havaittu toimimattomaksi, eikä Rovaniemen kaupungin näkemyksen mukaan ole perustetta periä eri suuruista maksua kaupungin eri osissa.

Alueellisesta hinnoittelusta luopuminen

Rovaniemen kaupunkikeskus on laajentunut ja uusia asutusalueita on syntynyt. Kaupunkilaisilta tulee säännöllisesti palautetta väärin pysäköidyistä ajoneuvoista nimen omaan kaupungin keskustan laita-alueilla ja etenkin talviaikana väärin pysäköidyt ajoneuvot ovat kunnossapidon esteenä ja haittaavat näin liikenteen sujuvuutta sekä vaarantavat liikenneturvallisuutta. Pysäköintivirhemaksun korottaminen on yksi keino pyrkiä hillitsemään virheellistä yleistä pysäköintiä. Jos virhemaksun suuruus ei ole riittävä, sillä ei ole riittävää ennalta ehkäisevää vaikutusta rajoitusten rikkomiseen. Lisäksi maksujen suuruuden yhdenmukaistaminen kunnan alueella selkeyttää tilannetta niin valvonnan kuin kaupunkilaistenkin näkökulmasta. 

Pysäköintivirhemaksu korottaminen

Rovaniemi on kasvava kaupunki. Vakituisten asukkaiden ja opiskelijoiden lisäksi matkailu tuo alueelle vuosittain yli 500 000 turistia ja tuhansia kausityöntekijöitä. Matkailun räjähdysmäinen kasvu  ja sesongin ajallinen pitkittyminen aina lokakuusta huhtikuulle on heijastunut myös liikenteeseen ja pysäköintiin. Vuonna 2023 matkailijoita saapui Rovaniemelle lähes 600 000 ja Visit Rovaniemi on arvioinut, että miljoonan matkailijan vuosittainen raja saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. Kotimaanmatkailun osuus Rovaniemellä on 30-40 %. Ulkolaiset omatoimimatkaajat vuokraavat ajoneuvoja enenevissä määrin, jonka lisäksi Rovaniemen keskusta täytyy sesonkiaikana (loka-huhtikuu) turistibusseista. 

Turismin ohella haasteita pysäköintiin tuo kaupunkitilan rajallisuus ja alueiden tiivistyminen. Viimeisen 10 vuoden aikana Rovaniemen keskusta-alueelle on rakennettu 25 uutta kerrostaloa. Keskusta-alue on maantieteellisesti melko suppea mutta liikenteellisesti kuitenkin vilkas. Väärinpysäköinnistä on jo merkittävää haittaa yleisesti liikenteen sujuvuudelle ja talviaikana lisäksi talvikunnossapidolle. 

Pysäköintivirhemaksujen tarkoituksena on tehostaa pysäköintikieltojen ja -rajoitusten noudattamista sekä pysäköintimaksujen maksamista. Pysäköintivirhemaksun tulee olla suuruudeltaan sellainen, että se tukee pysäköintijärjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden lisäksi liikennejärjestelmän kestävyyttä. Väärinpysäköinti haittaa pysäköintipaikkojen suunnitelmanmukaista käyttöä ja heikentää liikenneturvallisuutta. Liikenteellisesti pysäköintivirhemaksun korottamisella voidaan vaikuttaa kaupungin liikennejärjestelyjen toimivuuteen, liikenteen sujuvuuteen ja pysäköintipaikkojen saatavuuteen sekä talvikunnossapidon onnistumiseen. Pysäköinninvalvonnan ja pysäköintivirhemaksun tarkoituksena on toimia ennaltaehkäisevästi siten, että pysäköintiin liittyvät rikkeet ja väärinpysäköinnin aiheuttamat haitat vähenisivät. Tähän voidaan parhaiten myötävaikuttaa pysäköintivirhemaksun korottamisella, jotta maksu toimisi aiempaa paremmin ennalta ehkäisevänä keinona.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää Sisäministeriölle pysäköintivirhemaksun korottamista 60 euroon koko Rovaniemen alueella. 

Päätös

Tämä pykälä käsiteltiin pykälän 51 jälkeen.

Tekninen lautakunta kuuli asiassa lakimies Kirsi Alanetta. Alenne oli paikalla kokouksessa asian kuulemisen ja keskustelun ajan klo 14.59 - 15.03.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kirsi Alanne

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.