Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

§ 55 Pohtimolammen asemakaavamuutos ja osittainen kumoaminen 2024

ROIDno-2024-1008

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
  • Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on päätöksellään 25.9.2018 §121 saattanut vireille asemakaavamuutoksen ja asemakaavan osittaisen kumoamisen 20. kaupunginosan, Pohtimolammen alueella. Vireille tulo ja valmisteluvaiheen kuuleminen pidettiin yleisesti nähtävillä 15.-29.10.2018.

Pohtimolammen alueen rakennuskaava on hyväksytty 2.4.1990 ja osaa aluetta koskeva asemakaavan muutos on hyväksytty 13.10.2008. Alueelle on asemakaavassa osoitettu matkailupalveluiden-, liikerakentamisen- ja loma-asuntorakentamisen korttelialueita sekä urheilu- ja virkistyspalvelujen alueita, lähivirkistysalueita ja maa- ja metsätalousalueita.

Tämän asemakaavoituksen tarkoituksena on kumota yli 30 vuotta sitten hyväksytty ja tavoitteiltaan vanhentunut kaavan osa-alue, jota ei ole kaavataloudellisesti järkevä toteuttaa. Kumottava kaava-alue on kaupungin omistuksessa ja tilan 165:33 osalta Lapland Safaris Group Oy:n omistuksessa. Asemakaavan kumoaminen koskee kortteleita 1-28 ja 32 sekä niihin liittyviä katu-, ulkoilureitti-, virkistys- ja maa- ja metsätalousalueita. Kaavan osittainen kumoaminen mahdollistaa Karhuvaaran kehittämisen retkeily- ja ulkoilualueena ja turvaa alueen luonnonarvojen säilymisen.

Kaavan kumoamisesta johtuen järjestetään korttelien 29 ja 31 kulkuyhteydet asemakaavamuutoksella uudelleen. Karhunsilmä ja Karhunkynsi nimisten katujen lijausta ja liittymää Karhurinteentiehen muutetaan huomioiden alueen maanomistajan mielipide.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että kaavaehdotus hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi.
​​​​​

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää, että 6.3.2024 päivätty asemakaavan osittainen kumoaminen ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Asemakaavan osittaisen kumoamisen ja asemakaavan muutoksen hyväksyy tekninen lautakunta (hallinto- ja johtosääntö 34 §).

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.