Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

§ 57 Valtuustoaloite Vesistöjen ennallistaminen

ROIDno-2023-3144

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Harri Rapo ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Useat vesistöt Rovaniemen ydinkaupungin alueella mm, Harjulampi, Kuolajoen alue, Ounasjoen suistoalue kaupungin kohdalla ja Salmijärven alue ovat rehevöityneet viime vuosina ilmeisesti ainakin osaksi ilmaston lämpenemisen/muutoksen johdosta. Kasvillisuus on vallannut lisää alaa ko vesistöissä, ja vapaa vesialue on pienentynyt hälyttävästi. Nyt on korkea aika tehdä päätökset vesistöjemme ennallistamis ja parannustöistä joilla palautetaan vesistöt myös maisemallisesti entiseen tilaan. Rehevöityminen on runsas ja silmin havaittavissa.Vesistöjen kunto on pitkälti myös maisemasta ja Rovaniemen viihtyvyydestä huolenpitoa ja Rovaniemen matkailukaupunkina tulee huolehtia myös siitä, minkälaisen näkymän matkailija kohtaa saavuttuaan kesäiseen kaupunkiimme."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Harri Rapo ja muut allekirjoittaneet ovat jättäneet valtuustoaloitteen, missä he toteavat useiden Rovaniemen kaupungin lähivesistöjen, kuten Harjulampi, Kuolajoen alue, Ounasjoen suistoalue ja Salmijrven alueen rehevöityneen. Aloitteessaan he esittävät mainittujen vesistöalueiden ennallistamista ja parannustöitä, joilla vesistöt palautettaisiin maisemallisesti entiseen tilaan.

Teknisten palveluiden yhdyskuntatekniikan ja ympäristövalvonnan yksiköt ovat tutkineet aloitetta ja toteavat seuraavaa:

Vesialueiden kunnostamista voi suorittaa ainoastaan vesialueen omistaja tai omistajan suostumuksella. Rovaniemen kaupungilla ei ole merkittäviä vesialueen omistuksia kyseisillä alueilla.

Kuolajoen vesistöalue on kokonaisuudessaan Kemijoki Oy:n omistamaa vesistöaluetta eikä Rovaniemen kaupungilla ole vesialueomistusta alueella.

Ounasjoen suistoalue ja sen tulvaniittysaaret kuuluu Ounasjoen Natura-alueeseen (FI1301318) ja alueelle on määritelty erityiset suojelutavoitteet ja toteutuskeinot. Alueen suurin vesialueen omistaja on Kemijoki Oy ja sen lisäksi alueella on lukuisia yksityisiä vesialueen omistajia. Kaupungin vesialueomistus on vähäinen. Ottaen huomioon Ounasjoen pituuden ja kokonaisvirtaaman, humuksen ja muun irtoaineksen kertyminen joen alapuolisille suistosaarille on osa Ounasjoen luonnollista vesistökäyttäytymistä. Matalat rantavedet ovat siksi runsasravinteisia, mikä ilmenee samalla runsaana vesikasvustoina.

Salmijärvi on perustettu Kemijoen voimalaitosten rakentamisen yhteydessä 1950-luvulla. Silloinen suo ja osin viljelyniittyalue kaivettiin nykyisen Salmijärven kokoiseksi keskisyydeltään matalaksi altaaksi. Suurin vesialueen omistaja on Kemijoki Oy ja muita vesialueen omistajia ovat yksityiset vesialueen omistajat sekä vesialueen yhteiset alueet eli vesijakokunta. Rovaniemen kaupungilla on myös vesialueomistusta, mutta käytössä olevan ilmakuvamateriaalin perusteella suurimmalla osalla vesiomaisuutta ei ole havaittavissa merkittävää vesikasvillisuutta.

Rovaniemen kaupunki torjuu pienimuotoisesti vesikasvillisuutta Ounaspaviljongin ja Salmijärven uimarantojen ja venesatamien läheisyydessä. Tämä perustuu Rovaniemen kaupungin vastuuseen ylläpitää käyttäjilleen turvallista ja viihtyisää uimarantaa ja venesatamaa. Pienvesistöjen kunnostamiseen soveltuvia kohteita etsitään resurssien puitteissa ja esimerkiksi Ruokolampi on toiveissa saada vesistökunnostuskohteeksi ehkä jo kuluvalle vuodelle.

Rovaniemen kaupungin  yhdyskuntatekniikan ja ympäristövalvonnan yksiköt pitävät aloitetta vesistökunnostuksista sinänsä asiallisena ja aiheellisena, mutta Rovaniemen kaupunki ei voi yksinään ryhtyä toimimaan aloitteessa mainittujen vesistöjen ennallistamis- ja kunnostustöistä vastaavana tahona, koska ei ole aloitteen mukaisten vesistöjen pääasiallinen vesialueiden omistaja. Näin vahvaan panostukseen ei myöskään ole lähivuosina satsattavissa riittäviä taloudellisia resursseja.

Mikäli sellainen kunnostushanke syntyy, missä kaupungilla on merkittävä vesialueomistus ja johon osallistuvat kaikki muutkin vesialueiden omistajat, voi kaupunki olla mukana omalla työpanoksella ja omarahoitusosuudella kulloinkin käytettävissä olevien henkilö- ja määräraharesurssien mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti jäsen Tarja Suopajärven esityksestä, että vastaukseen lisätään: Rovaniemen kaupunki toimii aktiivisesti ja vastuullisesti pyrkien vähentämään vesistöjen kuormitusta omistamillaan maa-alueilla. Kaupunki selvittää mahdollisuuksia vesistöjen kunnostushankkeisiin yhdessä Ely-keskuksen ja Kemijoki Oy:n kanssa.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, yhdyskuntatekniikan ja ympäristövalvonnan yksiköt

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.