Hyvinvointilautakunta, kokous 1.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Valtuustoaloite Matalan kynnyksen kulttuurikeskus palvelemaan kuntalaisten kulttuuristen oikeuksien toteutumista

ROIDno-2022-4384

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Kuntien kulttuurilain (Laki kuntien kulttuuritoiminnasta 166/2019) mukaisesti, kunnan tulee edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä. Laissa todetaan myös kunnan velvollisuus kulttuuriperinnön ylläpitäjänä ja käyttöä mahdollistavana tekijänä.

Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimijat, alan asiantuntijat, ammattilaiset ja kaupunkilaiset ovat jo usean vuoden ajan kokeneet, että kaupungin kulttuuripalveluista puuttuu matalankynnyksen kulttuurikeskus, jossa voitaisiin vaalia, edistää ja kehittää keskitetysti rovaniemeläistä taide- ja kulttuurikenttää. Rovaniemellä kulttuurikeskuksen tarve on noussut esiin useita kertoja viimeisen viidentoista vuoden aikana. Vuonna 2009 Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys on tehnyt selvityspyynnön Mahdollisuuksien Talo-nimiselle tilalle. Vastaavasti 2016 kulttuuritoimijat ovat toimittaneet valtuustolle adressin kulttuurikeskusta vastaavan tilan tarpeesta kaupungissamme.

Vastaavanlaisia sosiaalisin painotuksin rakentuneita kulttuurikeskuksia löytyy useista pienemmistä ja suuremmista kaupungeista, joissa kokemukset ovat lähes poikkeuksetta positiivisia kysyttäessä niin kulttuurialan toimijoilta, järjestöiltä ja päättäjiltä kuin palveluita hyödyntäviltä kuntalaisiltakin. Esimerkiksi Ylöjärvellä on hiljattain kunnostettu 200-vuotias talovanhus palvelemaan kaupunkilaisten tarpeita ja samalla on saatu säilytettyä tärkeä osa paikalliskulttuuria rakennusperinnön muodossa (kts. Vanha Räikkä, Ylöjärvi). Tampereen kaupunki puolestaan tarjoaa tyhjillään olevia rakennuksiaan kulttuuritoimijoiden käyttöön kaupunkikulttuuria elävöittääkseen. Fyysiset kulttuurikeskukset ovat todistetusti madaltaneet kulttuuritoimintojen järjestämisten ja toimintoihin osallistumisen kynnystä. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on haettavissa rahoitusta kuntien kulttuuritoimintalaissa tarkoitetun kulttuuritoimintaa varten tarvittavan tilan perustamishankkeisiin 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää, mikä tila voitaisiin valjastaa kuntalaisten kulttuurisia oikeuksia palvelemaan ja edistämään kaupunkimme taide- ja kulttuurialan ammattilaisten yhteistyötä. Löytyykö kulttuuritila esimerkiksi Moden tai Kansalaistalon välittömästä yhteydestä tai läheisyydestä, jostakin vanhasta rakennuksesta tai käynnistetäänkö kaupungin kulttuuritoimijoita yhteen tuovan tilan suunnittelu Sairalaaniemeen? Eri toimijoita yhteen tuova kulttuuritila vahvistaisi rovaniemeläisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ja siten myös kaupungin  veto- ja pitovoimaa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Hannu Raudaskoski, kulttuurituottaja, hannu.raudaskoski@rovaniemi.fi

Perustelut

Kiitos aloitteesta. Aihe on ajankohtainen ja tarve matalan kynnyksen kulttuuritilalle on noussut esiin useissa eri yhteyksissä.

Kaupunki on tehnyt kulttuuritoimijoille kyselyn tilatarpeesta vuonna 2019. Kyselyyn saapui yhteensä 116 vastausta. Esille nousi sekä vakituisten toimitilojen tarve toimisto-, työskentely- ja harjoittelutilakäyttöön että väliaikaisten vuokratilojen tarve koskien kokouksia, luentoja ja koulutusta, näyttelyiden järjestämistä, musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä sekä muuta monimuotoista tapahtumakäyttöä. Kyselyn jälkeen moni toimija on tehnyt omia ratkaisujaan liittyen tilatarpeeseen. Tarve aloitteen mukaiselle matalan kynnyksen kulttuuritilaratkaisulle on silti edelleen olemassa. Rovaniemen kaupungin kulttuuriohjelma antaa yhteisen suunnan sille, miten Rovaniemi esittäytyy kulttuurikaupunkina ja miten kulttuuria tuotetaan tulevaisuudessa. Ohjelma koskettaa jokaista rovaniemeläistä. Ohjelman keskiössä on, että yhteisten tavoitteiden ja tekemisen kautta syntyy Suomen toimivin kulttuuriekosysteemi. Ohjelma myötä kaupunki kannustaa jokaista kaupunkilaista luovuuteen sekä tekijyyden ja kokijuuden rajojen ylittämiseen. On tärkeää, että kaupunki organisaationa, mahdollistajana sekä rakenteena tukee kulttuurin tekemistä, kokemista, eri toimijuuksia ja toimijoiden verkostoitumista. 

Matalan kynnyksen kulttuuritiloja

Tällä hetkellä matalan kynnyksen kulttuuritilana kaupungissamme toimii kulttuuritila Wiljami, jota kaupunki vuokraa Osakeyhtiö Kansantalolta. Yleiset kulttuuripalvelut vuokraa tilaa edullisesti edelleen erityisesti taide- ja kulttuurialan toimijoille. Talon käyttö on kuitenkin runsasta, johtuen muun muassa Lapin Ylioppilasteatterin, Tanssiteatteri Rimpparemmin ja Rovaniemen Elokuvakerho Cineman säännöllisestä käyttötarpeesta ja käytöstä. 

Kirjastot toimivat monella tapaa hyvän elämän ja arjen mahdollistajina toimien matalan kynnyksen kulttuuritiloina. Ne ovat avoinna kaikille, ilmaisia ja tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia oppimiseen, tiedonhankintaan ja kulttuurin kokemiseen. Kirjastot vaikuttavat myönteisesti käyttäjiensä lukutaitoon, oppimiseen, hyvinvointiin ja kansalaisidentiteettiin. Kirjastolain (1492/216) mukaan kunnan tulee tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. 

Kirjastot pyrkivät olemaan avoimia ja vieraanvaraisia kohtaamisen paikkoja, joissa voi nauttia monipuolisista kulttuurielämyksistä. Matalan kynnyksen lähestymistapa auttaa edistämään yhteiskunnallista tasa-arvoa ja vähentämään eriarvoisuutta.

Rovaniemen kaupunki tarjoaa kirjastopalveluita pääkirjastossa, Saarenkylän, Ounasrinteen, Korkalovaaran, Muurolan, Sinetän ja Vanttauskosken kirjastoissa sekä kirjastoautossa. Rovaniemen kaupunginkirjastosta voi varata tapahtumatilaa, ja pääkirjastosta sekä Saarenkylän kirjastosta näyttelytilaa ja työskentelytilaa yhdelle tai useammalle henkilölle erikokoisista tarjolla olevista kokoushuoneista. Pääkirjastolta on myös mahdollista varata erillistä äänieristettyä soittohuonetta, jossa voi harjoitella soittamaan erilaisilla soittimilla tai laulaa karaokea. 

Monitoritalo Monde on monien tapahtumien ja tekemisten talo Rovaniemellä. Viime aikoina toiminta laajentunut ja ja kohdistuu etenkin viikonloppuisin useisiin eri ikäluokkiin. Lasten ja nuorten tapahtumien lisäksi Mondella järjestetään muun muassa päivätansseja ikäihmisille ja konsertteja kaikenikäisille.  

Kulttuurihyvinvointivaikutukset

Taiteen ja kulttuurin myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja koettuun terveyteen on viime vuosien aikana tunnistettu ja tunnustettu. Taide tukee toivoa, luottamusta, yhteisöllisyyttä, osallisuutta, ja tulevaisuudenuskoa. Sosiaalisesti osallistava taidetoiminta on merkittävästi yleistynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana hyvinvointialoilla. Kulttuurin ja taiteen hyvinvointiulottuvuus on alettu huomioida enenevässä määrin myös osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. 

Kuten aloitteen kirjoittaja toteaa, ovat fyysiset kulttuurikeskukset todistetusti madaltaneet kulttuuritoimintojen järjestämisten ja toimintoihin osallistumisen kynnystä. Kuntien kulttuuritoimintalain mukaisesti saatavat ja saavutettavat kulttuuripalvelut ovat tärkeitä kunnan palveluja ja kuntalaisten osallisuuden edistäjiä. Kulttuurihyvinvoinnin avulla on mahdollista saavuttaa vaikutuksia, jotka auttavat selviytymään joskus haastavassakin arjessa. 

Koska aloitteen keskiössä on tila-asiat ja niiden selvittäminen, mikä vaatii tiloihin liittyvää tietoa, osaamista ja asiantuntijuutta, on vastaukseen pyydetty tilapalvelukeskuksen arviointi. 

Tilapalvelukeskus, rakennuspäällikkö Juha Välitalo
Tilapalvelukeskus valmistelee tarveselvityksiä ja hankesuunnitelmia toimielinten päätösten pohjalta. Etukäteisesti yksittäisen tilan soveltuvuuteen tai soveltumattomuuteen haluttuun käyttötarkoitukseen ei voida ottaa kantaa.


Tilatarpeisiin liittyvä selvitystyö on tarpeen toteuttaa, myös tilojen kokonaistarpeen kannalta tarkasteltuna. Kulttuurin sisällyttäminen Sairaalanniemen suunnitteluun on jatkokehittämisen arvoinen idea.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy edellä mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Tiedoksi

Aloitteentekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.