Sivistyslautakunta, kokous 24.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 169 Nuorisotoiminnan koordinaattorin/kiusaamisen vastainen työ vakanssin perustaminen

ROIDno-2020-325

Valmistelija

  • Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen esimies, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi

Perustelut

Nuorisotoiminnan koordinaattorin vakanssin perustaminen 

Rovaniemen kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalveluissa on kehitetty kiusaamisen vastaisen työn toimintamalli, jossa selvitetään vaikeita ja pitkään jatkuneita lasten ja nuorten kiusaamis- ja konfliktitilanteita. Vuosina 2020- 2021 kehittämishankkeessa rakennettu toimintamalli on toteutettu yhteistyössä Lapin poliisilaitoksen sekä Aseman Lapset ry:n kanssa. Malli on perustunut Aseman Lapset ry:n kehittämään kiusaamista ennaltaehkäisevään ja siihen puuttuvaan K-0-toimintaan. 

Vuoden 2022 tammikuusta lähtien  kiusaamisen vastaista toimintaa on toteutettu Rovaniemen kaupungin omana palveluna. Toimintaa on koordinoitu nuorisopalveluista ja kiusaamisen vastaisen työn työntekijä on sijoittunut nuorisopalvelujen yksikköön. 

Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja siihen puuttuva työ on osoittanut tarpeellisuutensa; Rovaniemellä kehitetty toimintamalli täydentää koulujen sekä varhaiskasvatuksen omia keinoja puuttua konflikteihin ja selvittää niitä. Luotu toimintamalli mahdollistaa myös vapaa-ajalla sekä sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen puuttumisen. Lisäksi se on tuonut vaikeiden tapausten selvittämiseen uusia keinoja ja myös monialainen ja - ammatillinen yhteistyö on vahvistunut.  

Kiusaamisen vastaista toimintamallia toteuttaa nuorisotoiminnan koordinaattori määräaikaisella työsopimuksella, joka päättyy 31.12.2022. Kehitetty toimintamalli on jalkautettu osaksi nuoriso-, koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluiden perustoimintaa, joten perustetta tehtävän määräaikaisuudelle ei enää ole. Tämän johdosta nuorisopalveluihin on tarpeen perustaa nuorisotoiminnan koordinaattorin toimi, jonka vastuualueena on kiusaamisen vastainen työ.

Perustettavan nuorisotoiminnan koordinaattorin toimen keskeisiin työtehtäviin kuuluu lasten ja nuorten parissa tehtävän kiusaamisen vastaisen työn koordinointi ja prosessijohtaminen, konfliktien selvittely- ja sovittelutyö sekä verkostoyhteistyö keskeisten  toimijoiden, perheiden ja yhteistyökumppaneiden välillä.. 

Kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai opistoasteen tutkinto ja eduksi katsotaan kokemus nuorten parissa tehdystä työstä. Nuorisotoiminnan koordinaattorin (kiusaamisen vastainen työ) vakanssi on huomioitu henkilöstösuunnitelmassa. Palkkakulut on huomioitu nuoriso-, koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluiden vuoden 2023 talousarviossa. Työsuhteen ehdot  määräytyvät Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta perustaa esityksen mukaisesti nuorisotoiminnan koordinaattorin vakanssin nuorisopalvelujen yksikköön 1.1.2023 alkaen. Tehtäväalueena on kiusaamisen vastainen työ. 

 

 

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Nuorisopalvelut, Marja-Liisa Oja