Sivistyslautakunta, kokous 24.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Varhaiskasvatuspalveluiden toimimuutokset

ROIDno-2020-430

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Syksyllä 2018 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain seurauksena päiväkoteihin tulee uusi tehtävä, varhaiskasvatuksen sosionomi. Vuoteen 2030 mennessä päiväkodin henkilöstörakennetta tulee muuttaa niin, että mitoitukseen kuuluvasta kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä toimivasta henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla on varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Muilla mitoitukseen kuuluvista henkilöistä tulee olla vähintään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuus.

Varhaiskasvatuksen sosionomin osuus mitoituksen mukaisesta henkilöstöstä on jätetty työnantajien harkintaan. Varhaiskasvatuslain mukaan työnantajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa.

Varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävän aktiivinen käyttöönotto on tärkeää myös varhaiskasvatuksen työvoiman riittävyyden näkökulmasta. Ammattikorkeakoulusta ei syksyn 2023 jälkeen enää valmistu sosionomeja, jotka olisivat kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään, vaan varhaiskasvatuksen sosionomeja. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että työnantaja hyödyntää uuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävän.

Varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävänkuvassa näkyy etenkin sosionomin koulutuksen tuottama osaaminen moniammatillisen yhteistyön sekä varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluitten yhteistyön rakenteiden toteuttamisessa, perheiden palveluohjauksessa sekä perheiden kasvatusyhteistyön ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa.

Varhaiskasvatuspalveluissa esitetään 1.8.2023 lakkautettavaksi neljä avointa varhaiskasvatuksen opettajan vakanssia ( 26170043, 26170150, 64212017 ja 64212030) ja perustettavaksi tilalle neljä varhaiskasvatuksen sosionomin vakanssia. Lisäksi Talvitien päiväkodin ryhmien määrän kasvu viidestä lapsiryhmästä kuuteen edellyttää kahden sosionomin, yhden lastenhoitajan ja yhden päiväkotiapulaisen uusien vakanssien perustamisen 1.3.2023 alkaen.

Kaikki vakanssit on huomioitu vuoden 2023 talousarviossa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta lakkauttaa 1.8.2023 alkaen neljä avointa varhaiskasvatuksen opettajan vakanssia ( 26170043, 26170150, 64212017 ja 64212030) ja perustaa tilalle neljä varhaiskasvatuksen sosionomin vakanssia. Lisäksi sivistyslautakunta perustaa Talvitien päiväkotiin 1.3.2023 alkaen kahden sosionomin, yhden lastenhoitajan ja yhden päiväkotiapulaisen vakanssit. 

Vesa Puuronen esitti, että ei lakkauteta neljää avointa varhaiskasvatuksen opettajan tointa.
Esitys raukesi kannattamatomana.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Merkittiin, että puheenjohtaja Mari Jolanki poistui kokouksesta klo 15.48 ja puheenjohtajana jatkoi Marjo Rundgren.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuspalvelut