Sivistyslautakunta, kokous 24.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 170 Vastaus valtuustoaloiteeseen: Sateenkaarinuorisotyötä Rovaniemelle

ROIDno-2022-2863

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Mari Ikonen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Esitämme, että Rovaniemen kaupunki luo sateenkaarinuorisotyön mallin tukemaan sateenkaarinuoria ja purkamaan sateenkaarinuoriin kohdistuvaa syrjintää.

Moni sateenkaarinuori tuntee olonsa turvattomaksi, kohtaa väärinsukupuolittamista, identiteettinsä ohittamista sekä syrjivää puhetta ja käytöstä. Kouluterveyskyselyt osoittavat, että sateenkaarinuoret kokevat lähes puolta enemmän huolta mielialastaan muihin nuoriin verrattuna. Joka viides heistä kokee ahdistuneisuutta tai masennusta, mikä on kolme kertaa muita yleisempää.

Sateenkaarinuoret eivät saa tarvitsemaansa tukea tällä hetkellä. Pelkkä informaatio verkossa ei korvaa kohtaamista turvallisten identiteettiä tukevan aikuisen kanssa. Rovaniemi sijaitsee kaukana transpoleista ja sateenkaarierityinen työ on keskittynyt pääosin Tyttöjen talolle. Lisäksi on ollut yksi sateenkaarierityinen ryhmä kaupungin nuorisopalveluilla. 

Syrjintä kohdistuu nuoriin, mutta on ympäristön ongelma. Siksi olisi tärkeää, että syrjintään puututaan ja sitä ennalta ehkäistään aktiivisin keinoin yhteisötyöllä ja että nuorilla on tukea siellä missä he arjessaan liikkuvat. Sateenkaarinuoret eivät voi luottaa kaikkien kohtaamisten olevan turvallisia, sillä syrjivät asenteet ja mikroaggressiot ovat heille yleisiä aikuisten kohtaamisessa. Heillä tulee olla helposti lähestyttävä aikuinen, jonka kanssa ottaa puheeksi sukupuoli- tai seksuaali-identiteettiin liittyvät kysymykset. 

Siksi esitämme, että Rovaniemelle luodaan Tampereen ja Pirkanmaan kokemusten pohjalta Rovaniemen tarpeisiin sopiva sateenkaarinuorisotyön malli, johon kuuluu erityiset sateenkaarinuorisotyöntekijät. Sateenkaarinuorten kohtaamiseen perehtyneet erityisnuorisotyöntekijöiden pitäisi olla saatavilla siellä, missä siellä missä nuoret ovat, eli esimerkiksi kouluilla ja verkossa sekä erityisesti sateenkaarinuorilla tarkoitetussa illoilla nuorisotiloilla. Sateenkaarinuorisotyöntekijät tekisivät sekä yksilö- että yhteisöohjaamista. Sateenkaarinuorisotyöntekijöistä tulisi tiedottaa kaikkia alle 29-vuotiaita, jotta jokainen nuori tietää kenen puoleen on turvallista kääntyä ja mistä tämän tavoittaa.

Lisäksi esitämme, että kaikkia nuorten kanssa työskenteleviä koulutetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevissa asioissa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen esimies, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi

Perustelut

Etsivät nuorisotyöntekijät Laura Niskala ja Tero Rautio

Aloitevastaus

Aloitteen tekijä nostaa esiin tärkeän aiheen, sateenkaarinuorten tukemisen ja syrjintään puuttumisen. Nuoruus on aikaa, jolloin seksuaalinen identiteetti on vasta muotoutumassa ja oman itsensä löytämiseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja kokemuksia. Tämän vuoksi on tärkeää tukea nuoria myös tällä elämän osa-alueella. On hyvä myös huomata, että Rovaniemi opiskelijakaupunkina ja maakunnan keskuksena vetää puoleensa nuoria myös muualta. 

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Rovaniemelle luotaisiin sateenkaarityön malli pohjaten Tampereen ja Pirkanmaan kokemuksiin. Aloitteen tekijät viitannevat AVI-rahoitteiseen Sateenkaariystävällinen Pirkanmaa -hankkeeseen, jonka avulla Tampereelle on luotu sateenkaarinuorisotyön malli. Tampereella toimii sateenkaarinuorisotila kaksi kertaa viikossa ja lisäksi he tekevät vaikuttamistyötä ammattilaisille mm. kouluissa ja verkossa. Aloitevastausta laadittaessa on tutustuttu Tampereen sateenkaarinuorisotyön malliin.

Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden toiminnassa ei sallita minkäänlaista syrjintää. Kaikkeen havaittuun syrjintään ja kiusaamiseen puututaan nuorisotyöllisin menetelmin. Näin toimimalla ehkäistään mikroaggressioita ja varmistetaan, että nuorilla on turvallista olla siellä, missä he suuren osan arjestaan viettävät.

Sateenkaarinuorisotyön merkitys on huomioitu myös Rovaniemellä. Sateenkaarinuorille  on tarjolla kaupungissamme ryhmämuotoista tukea ja vertaistoimintaa Tyttöjen Talon sekä Rovaniemen nuorisopalveluiden järjestämissä ryhmissä. Rovaniemen Seta / Arctic Pride järjestää kohderyhmälle erilaisia tapahtumia ja viikoittaisen toiminta-illan Mondella. Lisäksi Tampereen mallin mukaista yksilöllistä tukea edellä mainittujen toimijoiden lisäksi saa esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten oppilashuollosta, kuten kuraattoreilta ja terveydenhoitajilta, sekä etsivästä nuorisotyöstä, josta löytyy teemaan liittyvää  erityisosaamista. 

Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden järjestämään RQN -ryhmään ovat tervetulleita kaikki sateenkaaren moninaisuuden alle itsensä sijoittavat nuoret. Ryhmät on kohdennettu 13-16 -vuotiaille ja 16-28 -vuotiaille nuorille. Ikäjaon myötä nuorilla on mahdollisuus löytää ikäistään seuraa, saada vertaistukea ja keskustella turvallisesti yhdessä. Mikäli ryhmään osallistuvalla nuorella tulee tarve keskustella yksityisesti seksuaalisuuteen tai sateenkaariteemoihin liittyvistä asioista, on heillä saumaton mahdollisuus saada asiakkuus etsivään nuorisotyöhön, ryhmän yhtenä vetäjänä toimivan etsivän nuorisotyöntekijän kautta. Ryhmän toimintaa markkinoidaan laajasti Rovaniemen peruskouluissa ja oppilaitoksissa, nuorisotiloilla, järjestöjen tiloissa sekä julkisissa paikoissa. Lisäksi mainontaa on kohdennettu koulujen oppilashuoltoryhmiin. Myös somekanavia (Instagram, Facebook ja TikTok) on hyödynnetty markkinoinnissa, mikä Tampereellakin on koettu tärkeäksi tekijäksi kohderyhmän nuorten tavoittamisessa.

Rovaniemen nuorisopalveluiden työntekijöillä on mahdollisuus kolmeen vapaavalintaiseen, maksuttomaan koulutukseen vuodessa. Koulutusten vapaavalintaisuus on haluttu säilyttää, sillä henkilökohtaisesti kiinnostavien teemojen opiskelu lisää työntekijöiden työmotivaatiota ja mahdollistaa myös monipuolisen osaamisen vahvistamisen koko työyhteisössä. Työntekijät voivat valita koulutuksia liittyen seksuaali- sukupuolivähemmistöjä koskeviin aiheisiin. Nuorisopalveluilla on parhaillaan työsuhteessa henkilöitä, jotka ovat  seksuaalineuvojia tai aiheesta kiinnostuneita ja perinteisesti osaamista on löytynyt erityisesti etsivästä nuorisotyöstä. 

Tärkeänä tavoitteena on, että nuorisotyöntekijä on kaikille nuorille helposti lähestyttävä aikuinen, jonka kanssa voi ottaa puheeksi kaikki nuorta mieltä askarruttavat kysymykset, myös sukupuoli- tai seksuaali-identiteettiin liittyvät kysymykset. Järjestämme nuorisotyöntekijöille koulutusta, joiden teemoina ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat asiat. Tyttöjen Talon erityisosaamista hyödynnetään sekä yksittäisiä asiakkaita, koulutuksia että sidosryhmäyhteistyötä koskevissa teemoissa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja antaa valtuustoaloitteeseen yllä olevan laaditun vastauksen.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä