Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelijärjestelmä

ROIDno-2020-193

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Kujala, toimialajohtaja, jukka.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 7.10.2019 Rovaniemen Kehitys Oy:n toiminnan siirtämisestä osaksi kaupungin elinvoimayksikköä. Samassa yhteydessä päätettiin yrityspalvelusetelin käyttöönotosta. 

Yrityspalveluseteli on yksi Rovaniemen kaupungin elinkeinopolitiikan välineistä, jonka tarkoitus on tukea Rovaniemeläisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja auttaa omistajanvaihdostilanteissa. Samalla seteli edesauttaa yksityisten yrityspalvelumarkkinoiden kehittymistä Rovaniemen seudulla. Yrityspalveluseteli on Rovaniemen kaupungin sitoumus korvata asiakkaan puolesta osa palveluntuottajan suorittaman palvelun hinnasta ennalta määrättyyn arvoon saakka.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelin ohjekirjan ja päättää ottaa yrityspalvelusetelijärjestelmän käyttöön kevään 2020 aikana.

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa elinvoimajohtaja Jukka Kujalaa.

Vs. kaupunginjohtajan muutettu päätösesitys:

"Kaupunginhallitus päättää hyväksyä yrityspalvelusetelin ohjekirjan tämän hetkisen valmistelun asteen ja toteaa, että valmistelua jatketaan. Asian hyväksymiskäsittelyyn palataan kevään 2020 aikana."

Merkittiin pöytäkirjaan korjattu liite 1 Ohjekirja yrityspalveluseteli.

Juhani Juuruspolvi esitti Sanna Karhun, Harri Rapon kannattamana, että lisäksi kaupunginhallitus päättää, että palveluseteleillä edistetään erityisesti yritysten digitalisoitumista ja palveluseteleiden vaikuttavuutta arvioidaan vuosittain.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti vs. kaupunginjohtajan muutetun päätösesityksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Juuruspolven esityksen jatkovalmistelun pohjaksi.

Heikki Autto saapui tämän asian esittelyn aikana klo 15.25.

Valmistelija

Jukka Kujala, toimialajohtaja, jukka.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 7.10.2019 Rovaniemen Kehitys Oy:n toiminnan siirtämisestä osaksi kaupungin elinvoimayksikköä. Samassa yhteydessä päätettiin yrityspalvelusetelin käyttöönotosta. 

Yrityspalveluseteli on yksi Rovaniemen kaupungin elinkeinopolitiikan välineistä, jonka tarkoitus on tukea Rovaniemeläisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja auttaa omistajanvaihdostilanteissa. Samalla seteli edesauttaa yksityisten yrityspalvelumarkkinoiden kehittymistä Rovaniemen seudulla. Yrityspalveluseteli on Rovaniemen kaupungin sitoumus korvata asiakkaan puolesta osa palveluntuottajan suorittaman palvelun hinnasta ennalta määrättyyn arvoon saakka.

Kaupunginhallitus päätti 27.1.2020 § 44 hyväksyä yrityspalvelusetelin ohjekirjan sen hetkisen valmistelun asteen ja totesi, että valmistelua jatketaan. Asian hyväksymiskäsittelyyn päätettiin palataan kevään 2020 aikana. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että palveluseteleillä edistetään erityisesti yritysten digitalisoitumista ja palveluseteleiden vaikuttavuutta arvioidaan vuosittain.

Yrityspalvelusetelin ohjekirjan valmistelua on jatkettu. Esitys ohjekirjaksi on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Esko Lotvonen, kaupunginjohtaja, esko.lotvonen@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelin ohjekirjan ja päättää ottaa yrityspalvelusetelijärjestelmän käyttöön 1.6.2020 alkaen.

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa elinvoimajohtaja Jukka Kujalaa ja kaupunginlakimies Ville Vitikkaa.

Kaupunginjohtajan täydennetty päätösesitys:

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelin ohjekirjan (liite 1) ja päättää ottaa yrityspalvelusetelijärjestelmän käyttöön 1.6.2020 alkaen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tuen ehtoihin lisätään tuen maksamisen keskeyttämiseen, lopettamiseen ja tuen takaisinperintään liittyvät ehdot liitteen 2 mukaisesti.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti  kaupunginjohtajan täydennetyn esityksen mukaisesti.

Sanna Karhu saapui tämän asian esittelyn aikana klo 14.39. Kaupunginhallitus piti tauon tämän asian esittelyn jälkeen klo 15.02 - 15.30.

Valmistelija

Merja Majanen, merja.majanen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 15.5.2020 § 221 hyväksyä Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelin ohjekirjan ja ottaa yrityspalvelusetelijärjestelmän käyttöön 1.6.2020 alkaen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että tuen ehtoihin lisätään tuen maksamisen keskeyttämiseen, lopettamiseen ja tuen takaisinperintään liittyvät ehdot.

Yrityspalveluseteli on yksi Rovaniemen kaupungin elinkeinopolitiikan välineistä, jonka tarkoitus on tukea rovaniemeläisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja auttaa omistajanvaihdostilanteissa. Samalla seteli edesauttaa yksityisten yrityspalvelumarkkinoiden kehittymistä Rovaniemen seudulla. Yrityspalveluseteli on Rovaniemen kaupungin sitoumus korvata asiakkaan puolesta osa palveluntuottajan suorittaman palvelun hinnasta ennalta määrättyyn arvoon saakka.

Yrityspalveluseteleitä on myönnetty tähän asti 58 kpl kolmen hakukierroksen perusteella. Näistä 45 kpl:n voimassaoloaika on päättynyt, 40 kpl eteni lunastusvaiheeseen asti ja 5 kpl jäi toteuttamatta lähinnä koronatilanteesta johtuen. Yrityspalvelusetelinjärjestelmän käytön aikana on ilmennyt tarpeita päivittää yrityspalvelusetelin ohjekirjaa.

Esitys ohjekirjan päivitetyksi versioksi on liitteenä.

Ohjekirjan päivitystarpeet ovat pääosin stilisointiin liittyviä. Olennaiset muutokset ja täydennykset käyvät ilmi liitteestä; lisäykset ja korvaavat osiot punaisella tekstillä, poistuvat ja korvattavat osiot yliviivattuina.

Yrityspalvelusetelin ehtoihin on vaikutusta seuraavilla päivityksillä:

  • Aiempi edellytys, että yrityspalvelusetelin tulee olla myönnettynä ennen kuin palvelu voidaan suorittaa, muutetaan mm. ELY-keskuksen ja Business Finlandin soveltamaan muotoon, jolloin hakijayritys voi aloittaa palvelun käytön omalla riskillään jätettyään yrityspalvelusetelihakemuksen: ’Yrityspalveluseteliä on haettava ennen asiantuntijapalvelun aloittamista. Esimerkiksi sitä koskevan sopimuksen tai tilauksen tekeminen, palveluun liittyvän toimenpiteen käynnistäminen tai palvelua koskeva maksu taikka muu palvelun toteuttamisesta peruuttamattoman tekevä sitoumus merkitsee palvelun aloittamista.’
  • Aiempi ehto, että yrityspalvelusetelin voi saada yhden kerran kalenterivuoden aikana, muutetaan Kylien kehittämissäätiön yrityssetelin ehtoa vastaavaksi niin, että yrityspalvelusetelin voi saada yhden kerran joka toinen kalenterivuosi.
  • Aiempi kirjaus, että palveluntuottaja esittää todisteen asiakasyrityksen 20 % omavastuuosuuden ja palvelun alv-osuuden laskutuksesta kopiolla tiliotteelta, muutetaan niin, että em. osoitetaan laskukopiolla.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Rovaniemen kaupungin yrityspalvelusetelin päivitetyn ohjekirjan (liite 1).

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Matti Impiö, matti.impio@rovaniemi.fi
  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti 7.10.2019 Rovaniemen Kehitys Oy:n toiminnan siirtämisestä osaksi kaupungin elinvoimayksikköä. Samassa yhteydessä päätettiin yrityspalvelusetelin käyttöönotosta. Yrityspalvelusetelin käyttöönottoa perusteltiin seuraavasti: ”Yrityspalveluseteli on yksi Rovaniemen kaupungin elinkeinopolitiikan välineistä, jonka tarkoitus on tukea rovaniemeläisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja auttaa omistajanvaihdostilanteissa. Samalla seteli edesauttaa yksityisten yrityspalvelumarkkinoiden kehittymistä Rovaniemen seudulla. Yrityspalveluseteli on Rovaniemen kaupungin sitoumus korvata asiakkaan puolesta osa palveluntuottajan suorittaman palvelun hinnasta ennalta määrättyyn arvoon saakka.” Kaupunginhallitus myös edellytti, että palveluseteleiden vaikuttavuutta arvioidaan vuosittain.

Yrityksille suunnattujen avustusten päällekkäisyys

Yrityspalvelusetelin oli tarkoitus olla viimesijainen ja täydentävä avustuskanava. Käytännössä näin ei ole tapahtunut, vaan vaihtoehtoiset valtion tai EU:n rahoittamat avustukset ovat hakemuksista ilmenevällä tavalla jääneet suurelta osin selvittämättä ja hyödyntämättä. Tämä on tarkoittanut sitä, että Rovaniemen kaupungin niukkoja yritysneuvonnan työ- ja raharesursseja on ohjautunut hankkeisiin, jotka todennäköisesti olisi pystytty rahoittamaan jollakin yritystoiminnan kehittämiseen tarkoitetuista päällekkäisistä avustusmuodoista.

Käytännössä yrittäjän pitäisi selvittää, onko hankkeeseen oletettavasti saatavilla tukea Leader-toimijalta (vain maaseudulla toimivat yritykset), maaseuturahastolta (vain maaseudulla toimivat yritykset), ELY-keskukselta, Business Finlandilta, Rovaniemen kylien kehittämissäätiöltä (vain maaseudulla toimivat yritykset) tai Rovaniemen kaupungilta yrityspalvelusetelinä. Yrityksille tämä moninainen avustajien joukko näyttäytyy avustusviidakkona, josta on vaikea saada selvää ja päättää, mistä avustuskanavasta avustusta kannattaa hakea.

Yrityspalvelusetelin oli tarkoitus olla muita avustusmuotoja täydentävä avustusmuoto. Olemassa olevat valtion ja EU:n rahoittamat avustukset, erityisesti Business Finlandin Innovaatioseteli, kehittämisavustukset ja yritysten kehittämispalvelut ovat erittäin kattavia ja tarkoituksenmukaisia. On erittäin haasteellista muodostaa kriteerejä, jotka ottaisivat huomioon muiden avustusmuotojen mahdolliset aukot ja että avustus olisi tällöin vielä tarkoituksenmukainen.

Yrityspalveluseteli koetaan byrokraattiseksi mm. sen viimesijaisuuden periaatteen vuoksi. Byrokraattisuus aiheuttaa kielteistä mielikuvaa elinkeinopalveluista ja vaikuttanee osaltaan huonoihin arvosanoihin mm. kuntabarometrissä.  Hakemusten määrä on hiipunut jokaisella hakukierroksella.  Yhteenveto toteutuneista hakukierroksista on liitteenä.

Yrityspalveluseteliä on kokeiltu myös muissa kaupungeissa. Avustus ei näytä vakiintuneen ja esimerkiksi Oulu, Tampere ja Jyväskylä ovat jo luopuneet yrityspalvelusetelistä.

Palvelutuottajat

Yrityspalvelusetelin palveluntuottajina on pääasiassa paikallisia palveluntuottajia. Rekisteröityneitä palveluntuottajia on nyt 67 kpl. Vuonna 2020 toteutettiin 40 kpl, vuonna 2021 vain 24 kpl ja vuonna 2022 vain 11 kpl yrityspalvelusetelillä rahoitettua hanketta.  Näistä määristä voikin vetää johtopäätöksen, että yrityspalvelusetelin kautta tulevat konsultointimäärät ovat keskimäärin konsultointiyrityksille hyvin vähäisiä. Yrityspalvelusetelin pienestä vuosibudjetista johtuen aito markkina jää syntymättä, koska keskimäärin jokaiselle yritykselle ei ole riittänyt edes yhtä asiakasta kolmessa vuodessa.

Palveluntuottajien kannattavuuden ja kasvun kannalta olisikin paljon merkityksellisempää, että palveluntuottajat saataisiin osallistumaan ELY-keskuksen valtakunnallisten kehittämispalveluiden asiantuntijoiksi, jolloin potentiaalia olisi paikallisten asiakkaiden lisäksi myös maakunnallisesti ja valtakunnallisesti. Tällöin palveluntuottajille avautuisi huomattavasti suurempi markkina-alue ja -potentiaali. ELY-keskus kilpailuttanee valtakunnalliset konsultointipalvelut vuoden 2023 aikana. Business Rovaniemen rooli rovaniemeläisten asiantuntijapalveluiden toiminnan edistäjänä voisi olla esim. järjestämässä tiedotusta tai koulutusta kilpailutukseen valmistautumiseen rovaniemeläisille palveluntuottajille.

Yrityspalvelusetelin kustannukset

Yrityspalveluseteliin on vuosittain varattu 150 000 euroa. Lisäksi merkittävä kustannus koituu yritysneuvojien työstä, joka kuluu yrityspalveluseteliin liittyviin asioihin. Arvioitu kuluva työaika on yhteensä vähintään 0,5 htv (⅙ yritysneuvojien yhteenlasketusta työajasta), joka vastaa tällä hetkellä 25 prosenttia yritysneuvonnan henkilöresursseista. Hallinnollinen työ sisältää mm. hakujen suunnittelun ja kriteerien määrittämisen, hakulomakkeiden muutostyöt, hakujen toteutuksen, palveluntuottajarekisterin ylläpidon, viestinnän, hakemusten käsittelyn, päätöksenteon, viranhaltijapäätösten kirjaamisen ja lähettämisen, oikaisuvaatimusten käsittely ja maksatuksen.

Elinkeino- ja yritysneuvontapalvelujen kehittämistarve

Yritysneuvojien voimakas yhteinen kokemus on, että yrityspalveluseteli on loitontanut kaupungin elinkeinotoimea ja yritysneuvontapalveluita yrityksistä. Yritysneuvojien roolina tulisi olla yrittäjien vierellä tuomassa omalla ammattitaidollaan kehittämisen ja hankkeistamisen osaamisen suurempana kokonaisuutena yritykselle, ja vasta tämän jälkeen mietittäisiin sopivaa avustuskanavaa ja oltaisiin apuna tekemässä hakemuksia. Business Rovaniemen yritysneuvontapalveluiden tulee olla asiantuntija- ja neuvontaorganisaatio eikä luomassa yhtä avustusta lisää yritysten monipolviseen avustusviidakkoon. Toimimalla yrittäjän vierellä voidaan olla koko ajan asiakkaan puolella etsimässä parhaita ratkaisuja ja työkaluja. Yritysneuvojat palvelevat yrityksiä yrityksen eri elinkaaren vaiheissa aina yrityksen perustamisesta yrityksen omistajanvaihdokseen tai lopettamiseen.

Business Rovaniemen asiakastyötä tekevien yritysneuvojien määrä on 10 vuoden kuluessa yli puolittunut nykyiseen kahteen yritysneuvojaan. Käytännössä yritysten kasvua ja kehittymistä tukeva proaktiivinen toiminta on ollut hyvin rajallista vähäisten resurssien vuoksi. Suhteessa yli 4600 Rovaniemellä toiminnassa olevaan yritykseen yritysneuvojien määrä on todella pieni muihin samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna, joissa yritysneuvojien määrä on moninkertainen.

Vahvistetussa Rovaniemen kaupungin kaupunkistrategiassa Business Rovaniemen elinkeino- ja yrityspalveluille on osoitettu erityisesti yritysten sijoittautumispalveluille merkittävää vastuuta. Sijoittautumispalveluita on tarjottu yritysneuvonnasta muun toiminnan ohella. Sijoittautumispalveluiden vahvistaminen tarkoittaa nykyresursseilla suoraan yritysneuvonnan palveluiden supistumista.

Lakkauttamalla resurssitehoton ja monien avustusten kanssa päällekkäinen yrityspalvelusetelijärjestelmä ja kohdentamalla uudelleen siihen kuluva raha- ja työresurssi voitaisiin yritysneuvontaan osoittaa merkittävästi lisää henkilöresurssia nykytasoon verrattuna. Yrityspalvelusetelin mahdollisesta lakkauttamisesta on pyydetty lausunto Rovaniemen Yrittäjät ry:ltä. Yhdistyksen lausunto on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että yritypalvelusetelijärjestelmästä luovutaan asteittain vuoden 2023 aikana.​

Päätös

Yrityskehittäjä Matti Impiö ja kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardin esittelivät asiaa kaupunginhallitukselle.

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:
"Kaupunginhallitus päättää, että yrityspalvelusetelin määrärahojen suuntaamista muutetaan niin, että haku yrityspalvelusetelin osalta toteutetaan kerran vuodessa. Samalla kaupunginhallitus päättää, että jaettava summa laskee 50 000 euroon."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Business Rovaniemi, Rovaniemen yrittäjät ry

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.