Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Valitus KHO asiakirjan luottamista koskevassa asiassa

ROIDno-2022-493

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 17.1.2023 antanut ratkaisun asiakirjajulkisuutta koskevassa asiassa. Hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginlakimiehen 8.2.2022 antaman kielteisen päätöksen ja velvoittanut häntä luovuttamaan asiakirjat valittajalle.

Asiassa on kyse julkisuuslain salassapitoperusteiden arvioinnista ja tulkinnasta tilanteessa, jossa kaupunki joutuu tutkimaan ilmi tullutta väärinkäytösepäilyä. Hallinto-oikeuden tulkinta julkisuuslain 24 §:n salassapitoperusteiden voimassaolosta ei salli kaupungin tutkia havaittuja väärinkäytöksiä ja käydä asianajajan kanssa neuvotteluja esimerkiksi mahdollisista oikeustoimista ilman, että nämä neuvottelut tulevat välittömästi julkisiksi. Lisäksi hallinto-oikeus on ratkaisussaan arvionut salassapitoperusteen päätöshetkisiä perusteita asiassa myöhemmin tapahtuneiden muutosten pohjalta. Koska julkisuuslain salassapitoperusteet voivat muuttua eikä päätöksentekijä voi ottaa tulevaisuudessa tapahtuvia asioita huomioon ratkaisua tehdessään, tulisi valituksen alaisia päätöksiä arvioida niiden päätöshetken mukaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää edellä kerrotuin ja valitusluonnoksesta ilmenevin perustein valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Päätös

Vs. kaupunginlakimies Hanna Haurinen esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Riku Tapio esitti Terhi Heikkilän ja Henri Rambergin kannattamana, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisusta ei valiteta.

Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kaupunginjohtajan esityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Tapion esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin  3 JAA -ääntä ja 8 EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että Tapion esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Kaupunginjohtaja pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Mari Jolanki saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 14.18 ja poistui klo 14.51.

Eriävä mielipide

  • Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion eriävä mielipide:

    Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on ratkaisussaan katsonut, että kaupungilla on 8.2.2022 ollut salassapitointressi ja siten laillinen peruste salata asiakirjajulkisuus 24 §:n 1 momentin 17 kohdan perusteella. Hallinto-oikeus on tästä huolimatta kuitenkin kumonnut kaupunginlakimiehen 8.2.2022 ratkaisun eli katsonut, ettei 8.2.2022 kaupungilla olisikaan ollut perustta asiakirjan salaamiseen. Tämä ratkaisu on ristiriitainen. Lisäksi hallinto-oikeus on katsonut ratkaisussaan, ettei päätöksenteko hetkellä 8.2.2022 olisi ollut vireillä sellaista oikeudenkäynti jonka osapuolena Rovaniemen kaupunki olisi ollut ja johon kyseinen selvitys olisi välittömästi liittynyt ja näin ollen kaupungilla ei ole hallinto-oikeuden mukaan ollut julkisuuslain 24 § 1 momentin 19 kohdan mukaisia  perusteita salata asiakirjaa. Hallinto-oikeuden tulkinta kyseisen salassapitoperusteen soveltamisesta on ongelmallinen ottaen huomioon, että nyt kyseessä oleva asiakirja liittyi Kaupungin sijoituksia koskevaan rikosasiaan, jonka osalta poliisin esitukinta oli juuri loppumassa ja asia oli siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaa. Kaupunki oli tehnyt asiassa rikosilmoituksen tammikuun 2021 lopussa ja valmistautunut jo tuolloin asian virelle tuloon tuomioistuimessa, sillä  rikosasiat tulevat pääsääntöisesti vireille syyttäjän haastehakemuksella, jonka syyttäjä tekee esitutkinnan perusteella.  

    Edellä kerrottu hallinto-oikeuden julkisuuslain tulkinta poikkeaa korkeimman hallinto-oikeuden tulkinnasta oikeudenkäyntiin valmistautumisen osalta (KHO 2019:10) ja luo epävarmuuttaa lain soveltamisessa. Vaikka julkisessa hallinnossa pääsääntönä on julkisuus, on osa asiosta jo luonteeltaan sellaisia, ettei niitä voida valmistella asianmukaisesti julkisesti. Aika ajoin toiminnassa ilmenee poikkeamia, joita kaupunki joutuu sisäisesti selvittämään ja joiden joiden julkitulo liian aikasessa vaiheessa voi aiheuttaa merkittävää haittaa asian selvittelylle, kaupungin edeulle tai selvityksen kohteille. Tämän valmistelun turvaamiseksi ja sen varmistamiseksi, että kaupungilla on jatkossakin kykyä puuttua poikkeamiin olisi nyt kyseessä ollut hallinto-oikeuden ratkaisu ollut aiheellista saattaa korkeimman hallinto-oikeuden arvioitavaksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 27%

    Reijo Jylhä, Päivi Alaoja, Miikka Keränen

  • Ei 8 kpl 73%

    Henri Ramberg, Riku Tapio, Timo Tolonen, Sara Seppänen, Susanna Junttila, Terhi Heikkilä, Eemeli Kajula, Mari Jolanki


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.