Sivistyslautakunta, kokous 30.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Oikaisuvaatimus käsityön päätoimisen tuntiopettajan vakanssin 56400151 täyttämisestä

ROIDno-2023-302

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi
  • Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

OIKAISUVAATIMUS

Päätös, josta oikaisuvaatimus tehdään:

Kai Väistön 7.2.2023 tekemä viranhaltijapäätös ROIDno-2023-302, § 17, koskien valintaa käsityön tuntiopettajan tehtävään 1.8.2023 alkaen vakituisesti Korkalovaaran peruskoululle (liite 1). 

Oikaisuvaatimuksen tekijä: 

Antton Miettunen 0442220828 Takalantie 9 A, 99100 Kittilä

Päätöksen tiedoksianto:

Päätös on annettu tiedoksi hakijoille 7.2.2023 Kuntarekryn kautta. Asianosaiselle 10.2.2023 sähköpostitse.

Vaatimukset:

Antton Miettunen vaatii edellä mainitun päätöksen oikaisemista siten, että virkaan valitaan hakijoista KM Milla Miettunen. 

Vastine oikaisuvaatimukseen

Käsityön päätoimisen tuntiopettajan virkavaalista on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii palvelualuepäällikön tekemän päätöksen oikaisemista siten, että Milla Miettunen nimetään käsityön päätoimisen tuntiopettajan vakituiseen tehtävään.  

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo,että valintapäätös on lainvastainen, koska päätöstä ei ole perusteltu eikä haastatteluun kutsutuista hakijoista ole tehty ansiovertailua. Hakijoista Milla Miettunen on tehtävään valittua ansioituneempi ja näin ollen sivistyslautakunnan tulee oikaista päätöstä siten, että Milla Miettunen valitaan käsityön päätoimisen tuntiopettajan tehtävään.

Ratkaisun perustelut

Hakuilmoituksen mukaan kelpoisuus käsityön päätoimisen tuntiopettajan tehtävään määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 5 §:n perusteella. Lisäksi valittavalta henkilöltä edellytettiin hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, kehittämishalukkuutta ja aloitteellisuutta. Lisäksi edellytettiin monipuolisia taitoja pedagogiikasta sekä oppilas- ja hyvinvointilähtöistä työotetta ja opetussuunnitelman hyvää tuntemusta. Eduksi luettiin hyvät tiedot toimialasta ja sen kehityksestä. 

Käsityön päätoimisen tuntiopettajan vakituinen tehtävä oli haettavaan kuntarekryssä, Te-toimiston sivuilla ja Rovaniemen kaupungin omilla sivuilla ajalla 9.-23.1.2023. Hakuaikana hakemuksia saapui yhdeksän kappaletta. Kelpoisuusehdot täyttäviä hakijoita oli seitsemän hakijaa. Kolme hakukelpoisuusehdot täyttävää hakijaa kutsuttiin haastatteluun. Haastattelut järjestettiin 30.1.2023. Haastattelijoina toimivat rehtori Antti Aholainen, apulaisrehtori Jukka Turpeenniemi ja henkilöstösuunnittelija Päivi Juuma. 

Hakijoiden hakemuksissa on arvioitu kelpoisuuden lisäksi hakuilmoituksessa esitettyjä kriteerejä (hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, kehittämishalukkuutta ja aloitteellisuutta, monipuoliset taidot pedagogiikasta sekä oppilas- ja hyvinvointilähtöinen työote ja opetussuunnitelman hyvää tuntemusta. Eduksi luettiin hyvät tiedot toimialasta ja sen kehityksestä.) Tämän arvion perusteella kolme hakijaa kutsuttiin haastatteluun. 

Ansiovertailu ja työkokemus:

Hakija

Koulutus

Työkokemus

Amiina Abdalla

Kasvatustieteen maisteri, käsityö

Oleellinen työkokemus 1v 5kk 16pv. 

 

Käsityön tuntiopettaja, Rovaniemi 2021- (1v 5kk 16pv.)

Milla Miettunen

Kasvatustieteen maisteri, käsityö

Oleellinen työkokemus 9kk 17 pv. 

 

Kansalaisopistossa tekstiilityönkurssien päätoiminen tuntiopettaja, Kittilä 2022- (5kk 9pv.)

 

Käsityön- ja matematiikanopettajan vuorotteluvapaan sijaisuus, Sievi 2021 (4kk 8 pv.) 

Ylläolevasta ansiovertailusta on nähtävissä, että hakuhetkellä valitun Amiina Abdallan työkokemus on pidempi kuin Milla Miettusella. Valintaprosessissa tehty ansiovertailu työkokemuksen kannalta on varsin tasavertainen (Miettunen n. 9kk, Abdalla n.17kk). Työkokemusta arvioitaessa on otettu huomioon vain oleellinen ansiotyö, mikä tässä tapauksessa molemmilla on opettajan työtä. Oikaisuvaatimuksen tekijän kuvaamaa pisteytystä ei ole tehty, kyseessä mitä ilmeisimmin työkokemuksen päivien osuus, joka lyhentyy järjestelmästä p. 

Hakijoiden menestyminen haastatteluvaiheessa:

Hakijoille esitettiin samat kysymykset haastattelussa. (Liitteenä haastattelukysymykset). Haastattelukysymyksillä mitattiin hakuilmoituksessa mainittuja kriteereitä.

Hakija

Haastattelussa esille tulleet vahvuudet

Haastattelussa esille tulleet kehittämiskohteet

Haastattelun kokonaisarviointi hakuilmoituksen kriteereihin peilaten

Amiina Abdalla

Tunnollinen ja luotettava opettaja, jonka vahvuuksia on oppilaiden kuuntelu ja kannustus. 

Kuvasi hyvin positiivista, oppilas- ja hyvinvointilähtöistä pedagogiikkaa sekä käsityön merkitystä myös hyvinvoinnin tukemisessa. 

Kuvasi laajasti yhteistyön merkitystä ja yhteisöllistä työotetta.

Oli valmistutunut hyvin hakijoille annettuihin ennakkokysymyksiin. 

Jatkuvan arvioinnin dokumentointi. 

Haastattelussa tuli erinomaisesti esille hänen hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä oppilas- ja hyvinvointilähtöinen työote. Hakija otti hyvin esille kehittämishalukkuutensa ja aloitteellisuutensa sekä toi hyvin esille monipuoliset taidot pedagogikaasta ja opetussuunnitelman tuntemuksesta. 

Milla Miettunen

Ahkera, motivoitunut, monipuolinen käsityön osaaja. Ratkaisukeskeinen työyhteisön jäsen, joka huomioi muut yhteisössä. Haluaa rakentaa luottamuksellisen ja kunnioittavan suhteen oppilaisiin.

Vastaukset ennakkoon annettuihin kysymyksiin jäivät suppeaksi ja valmistautumattomiksi.

Pedagogiikan kuvaaminen perusteineen vaatii vielä työstämistä. Ei kuvannut kokemusta tai näkemystä koulun toiminnan kehittämisestä. 

Haastattelussa tuli hyvin esille hakijan opetussuunnitelman hyvä tuntemus. 

Haastattelussa hakija toi kohtalaisesti esille  hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, kehittämishalukkuutensa ja aloitteellisuutensa, pedagogiset taitonsa ja oppilas- ja hyvinvointilähtöisen työotteen.  

Yllä olevasta haastattelun yhteenvedosta käy hyvin ilmi se, että valittu Amiina Abdalla kertoi laajemmin ja monipuolisemmin vastaukset esitettyihin kysymyksiin. Hän oli selvästi valmistautunut ennakkoon annettuihin kysymyksiin. Hän osasi kuvata vastauksissaan oman toimintansa opettajana laajemmin oppilaan koulunkäynnin ja hyvinvoinnin tukemisessa. 

Valintapäätös ja sen perusteet: 

Valintapäätös perustuu kokonaisarviointiin, missä on otettu huomioon sekä hakemuksessa että haastattelussa esille tulleet asiat. Valintapäätös perustuu hakuilmoituksessa esitettyjen kriteerien täyttymisellä. Valitulla Amiina Abdallalla täyttyi erinomaisesti erityisesti kolme kriteeriä: oppilas- ja hyvinvointilähtöinen työote, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä hyvät pedagogiset taidot. Muut kriteerit täyttyivät hyvin. 

Kuten ansiovertailusta on havaittavissa, valitulla Amiina Abdalla on työkokemuksen perusteella kokenein hakija. Hakemuksessa ja haastattelussa esiin tulleiden vahvuuksien perusteella valittu Abdalla on pätevyyden lisäksi tehtävään soveltuvin henkilö. 

Edellisen perusteella on päätetty valita yksimielisesti käsityön päätoimisen tuntiopettajan tehtävään työnantajan näkökulmasta tehtävään parhaiten soveltuvan henkilön, joka on KM Abdalla Amiina.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan esityksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Sivistyslautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.