Sivistyslautakunta, kokous 30.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 LISÄPYKÄLÄ: Sivistyslautakunnan lausunto luonnoksesta kotouttamisohjelmaksi vuosille 2023-2025 (lisäpykälä)

ROIDno-2023-314

Valmistelija

  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi
  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää liitteenä olevan Rovaniemen kotouttamisohjelma 2023-2025 -luonnoksesta lausunnot sivistyslautakunnalta, hyvinvointilautakunnalta sekä elinvoimalautakunnalta 31.03.2023 mennessä. Samalla kaupunginhallitus pyytää lautakuntia lausunnoissaan arvioimaan kotouttamisen kustannuksia.

Kotouttamisohjelmassa tuodaan Rovaniemellä tehtävä kotouttamistyö esille mahdollisimman selkeässä muodossa, jotta lukijalla olisi mahdollisuus hahmottaa Rovaniemellä tehtävän kotouttamistyön vastuutahot ja kehittämislinjaukset. Kuluvalla kotouttamisohjelman ohjelmakaudella tavoitteena on tehostaa Rovaniemellä tapahtuvan kotouttamistyön kokonaiskoordinointia ja ylläpitää laadukasta yhteistyötä toimijoiden välillä muun muassa kotouttamistyön kehittämisryhmän kautta ohjelman kehittämisehdotuksia hyödyntäen. 

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta alkaen. Lisäksi hallitus on esittänyt kotoutumisen edistämisestä annetun lain uudistamista ja se on ollut lausuntokierroksella kesällä 2022. Uuden kotoutumislain on tarkoitus tulla voimaan yhtäaikaisesti TE-palvelujen uudistuksen kanssa vuonna 2025. Rovaniemen kaupungin kotouttamisohjelman päivittäminen sidotaan jatkossa valtuustokausiin ja uusi ohjelma julkaistaan seuraavan kerran vuonna 2026 alkavalle ohjelmakaudelle. Uudella ohjelmalla vastataan muutoksiin, joita lähivuodet tuovat tullessaan kotouttamistyöhönkin.

Ohjelmassa on tarkasteltu monipuolisesti kotoutumisen edistämistä ja kaupungin osuutta kokonaisuudessa. Tavoitteet ja kehittämiskohteet on tunnistettu ja ohjelma ottaa huomioon hyvin kaupungin eri palvelueiden osuuden kotouttamisen edistämisessä. Käytännössä kotouttamistoiminta on kaupungille kustannusneutraalia. Kotouttamistyön kustannuksia seurataan jo nyt omilla kustannuspaikoille, jolloin viimeinen esitetty kehittämistarve on osin jo toteuttu.

Koulutuspalveluissa perusopetuksen osalta ei aiheudu lisäkustannuksia, sillä kotouttamisohjelmaluonnokseen kirjatut toimenpiteet ovat osa perustoimintaa. Kaikille perusopetusikäisille tarjotaan valmistavaa opetusta paikallisen opetussuunnitelman mukaisesti ja sen jälkeen tukea suomi toisena kielenä (S2) -opetuksen kautta. Molempiin näihin rahoitus tulee perustoiminnan valtionosuuksien kautta. 

Poikkeuksena on ollut Ukrainan kriisin aiheuttamat erityisjärjestelyt ja Rovaniemelle perustetut uudet neljä valmistavan opetuksen ryhmää. Näistä aiheutuneet lisäkustannukset korvataan kunnille. (Sisäministeriön tiedote 8.4.2022 https://intermin.fi/-/kunnat-saavat-korvausta-ukrainalaisille-tarjoamistaan-palveluista)


Varhaiskasvatuspalveluissa ei erillisiä koutouttamiskustannuksia synny. Sivistyslautakunta on 27.9.2022 §134 päättänyt, että varhaiskasvatus on lapsen edun mukaisesti myös turvapaikanhakijoiden lasten oikeus ja lasten hakemukset käsitellään samalla tavalla ja samoilla perusteilla kuin muidenkin hakijoiden.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy lausunnon ja antaa sen kaupunginhallitukselle. 
Sivityslautakunta tarkistaa tämän pykälän kokouksessaan.

Päätös

Sivistyslautakunta palautti asian uudelleen valmisteluun ja päätti pitää asiasta etäkokouksen maanantaina 3.4.2023 klo 12.00.

Tiedoksi

Jonna Leppiaho, kaupunginhallitus