Ympäristölautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Ympäristölautakunnan lausunto Hirvaalle laaditusta osayleiskaavamuutoksesta, Häkinvaara

ROIDno-2021-196

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esityksen mukaisesti, että Hirvaan Häkinvaaran alueelle 10.2.2023 päivätty osayleiskaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Nähtävillä olon aikana pyydetään lausunnot ympäristölautakunnalta ja Lapin ELY-keskukselta. Osayleiskaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätös

Kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin kaavoitus on pyytänyt ympäristölautakunnalta lausuntoa Hirvaan osayleiskaavan muutosehdotuksesta.

 

Kaavaselostuksen mukaan yleiskaava-alue koskee Rovaniemen kaupungin Hirvaan osayleiskaavan muutosta Häkinvaaran alueella. Hirvaan alueella on voimassa kunnanvaltuuston 16.5.2011 hyväksymä osayleiskaava. Kaava-alue sijaitsee 4-tien varressa Rovaniemen keskustasta lounaaseen noin 10 km Rovaniemen keskustasta ja eteläraja on siitä noin 11 km päässä. Seuraava kylä on Muurola.

Osayleiskaavan muutoksen tarkoituksena ja tavoitteena on tutkia monitoimitalon sijoittaminen Valajaskoskentien läheisyyteen ja samalla päivittää ympäristön yleiskaavaa siten, että se mahdollistaa rakennusluvan myöntämisen suoraan yleiskaavan perusteella. Hirvaan osayleiskaavamuutos ohjaa suoraan rakentamista MRL 44.1 §:n mukaisesti. Kaava on vireillä kaupungin aloitteesta. Kaavoituksesta ei aiheudu kuluja alueen maanomistajille.

 

Rakennusvalvonta: 

  • Rakennusvalvonnalla ei ole huomautettavaa. Yleiskaavan muuttaminen mahdollistaa rakennusluvan myöntämisen suoraan yleiskaavan perusteella ja nopeuttaa sekä suoraviivaistaa rakennuslupamenettelyä. 

Ympäristönsuojelu: 

  • Ei huomautettavaa

Ympäristyöterveydenhuolto:

  • Kaavaselostuksessa ei ole erikseen arvioitu vaikutuksia ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön, mutta kaavaehdotukseen on ​kuitenkin ​sisällytetty mm. melutason ohjearvot. Koko kaava-aluetta koskevissa määräyksissä on annettu virheelliset melutason ohjearvot sisätilojen osalta​. Oikeat ohjearvot sisätiloissa ovat valtioneuvoston päätöksen 993/1992 sekä asumi​s​terveysasetuksen 545/2015 mukaiset 35 dB​ päiväaikana​ ja 30 dB​ yöaikana​. Yleiskaavamerkinnöissä ja määräyksissä annetuissa melualueen määräyksissä ohjearvot ovat oikein.


     

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa rakennusvalvonnan, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon ehdotusten mukaisen lausunnon osayleiskaavaluonnoksesta.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.