Ympäristölautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Maa-aineslupa Juhani Oinas Rantalan sora-alue, Raanujärvi Ylitornio

ROIDno-2023-335

Valmistelija

  • Pekka Peuranen, ympäristötarkastaja, pekka.peuranen@rovaniemi.fi

Perustelut

 Luvan hakija on Juhani Oinas joka omistaa maa-alueen.Haettu maa-aineslupa alue on Ylitornion Raanujärven Lahdenperällä, kiinteistöllä 976-411-17-29 Rantalan sora-alue. Maa-ainesta käytetään alueen rakennuspaikkojen ja tienpidon tarpeisiin.

Alueella on ollut maa-aineslupa 1§/2012 joka on päättynyt 30.6.2012. Lupaa haetaan 2000 m3 ottomäärälle, 5 vuoden ottoajalle ja noin 500 m2 alueelle. Kyse on vanhan, pienen ottoalueen maisemoinnin loppuunsaattamisesta. Nykyisen ottoalueen reunoilta, avoinna olevaa ottamisrinnettä loiventaen ja muotoillen, otetaan 2000 m3 siten, että tämän 4 - 5 metriä korkean rinteen yläreuna siirtyy 5 metriä nykyistä kauemmas.

Ympäristötarkastaja on käynyt alueella yhdessä maanomistajan kanssa ja tällöin on lupahakemusta tarkennetty niin että voitiin hakea 2000 m3 ottomäärää. Tämä on muutos alkuperäiseen 1000 m3 ottomäärä hakemukseen. Koska hanke on varsin pieni ja kyse on vanhan ottoalueen maisemointitöistä vähäisessä määrin, ei vaadita erillistä ottamissuunnitelmaa.

Lupapäätöksessä annetaan määräyksiä pohjaveden suojelusta, pohjavesipinnan tarkkailusta ja alimmasta ottotasosta. Haettava lupa-alue on 1.luokan pohjavesialueella Raanujärvi 12976114, vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue. Länsi-Lapin maakuntakaavassa alue on arvokas harjualue. Alueella ei ole muuten suojelukohteita tai muinaismuistoja. Hankkeesta on pyydetty Lapin Ely-keskuksen ja Rovaniemen ympäristöterveydensuojelun lausunto. ELY-keskus on antanut lausunnon LAPELY/865/2023 jonka mukaan maisemoiva otto on mahdollista kun huomioidaan pohjaveden suojelua koskevat asiat. 

Ympäristötarkastaja:

Ympäristölautakunta päättää myöntää maa-ainesluvan liitteen 1 mukaisesti

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajan esityksen mukaisesti myöntää maa-ainesluvan.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakija, Lapin ELY-keskus