Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

§ 70 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Rovaniemen julkisen taiteen kokoelman vastuun selvittäminen

ROIDno-2023-234

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Vuodenvaihteessa 2022-2023 Rovaniemellä on käyty kiivasta keskustelua niin sanotusta Polestar-projektista, eli lumirakentamisesta Kain Tapperin Vuorten synty -teoksen päälle.Teoksen pituus on noin 120 metriä ja korkeimmillaan se on 2,3 metriä. Teos kuvaa Rovaniemen nousua sodan jälkeen. Päinvastaisesta suunnasta katsoen se kuvaa ihmisten ja rakennusten vähittäistä maatumista. Teos on arvokas ja kaupungin arvokkaalla paikalla. Lumirakennusprojekti teoksen päälle on nostanut esiin ongelmia Rovaniemen julkisten taiteen kokoelman hallinnoinnissa: taiteen asiantuntijoita ei ole riittävästi konsultoitu rakentamisen sijoittamisessa teoksen päälle tai välittömään läheisyyttä. Samalla on tullut esiin, että julkisen taiteen kokoelman ylläpitovastuu on epäselvä.

Julkiset taideteokset voivat toimia kaupungissa alueellisina ja paikallisina identiteettisymboleina tai maamerkkeinä ja lisätä yhteisön henkistä, kulttuurista ja taloudellistakin hyvinvointia. Teoksiin voi liittyä palveluja ja yleisötyötä: Rovaniemelläkin taidemuseo on toteuttanut esimerkiksi erilaisia teoskävelyjä ja mahdollisuuksia teosten hyödyntämiseen kulttuuripalveluissa on edelleen. Teokset voivat edellyttää konservointia, ylläpitoa ja huoltoa. Useissa kaupungeissa julkisen taiteen kokoelma on osa taidemuseon teoskokoelmaa. Näin ei kuitenkaan ole Rovaniemellä. 

Tämän aloitteen allekirjoittaneet ehdottavat:

  1. väliaikaisen rakentamisen lupaprosesseissa tulee konsultoida Rovaniemen taidemuseon henkilökuntaa, mikäli rakentamista suunnitellaan julkisten taiteen välittömään läheisyyteen
  2. Selvitetään julkisen taiteen kokoelman ylläpitovastuuta ja resursseja sekä kokoelman siirtämistä Rovaniemen taidemuseon teoskokoelman osaksi. Tässä yhteydessä on selvitettävä myös konservointiosaamisen ja toteuttamisen resurssitarvetta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Riitta Kuusikko, intendentti, riitta.kuusikko@rovaniemi.fi

Perustelut

Kiitos tärkeästä aloitteesta. Kuten aloitteessa kerrotaan, julkiset taideteokset voivat toimia kaupungissa alueellisina ja paikallisina identiteettisymboleina tai maamerkkeinä ja lisätä yhteisön henkistä, kulttuurista ja taloudellistakin hyvinvointia. Rovaniemen taidemuseon järjestämät veistoskierrokset ja kulttuurireitit ovat suosittuja ja ne kertovat julkisen taiteen merkityksestä paikallisille ja matkailijoille. Julkinen taide on myös kaikille saavutettavaa kulttuuria. 

  1. Aloitteessa ehdotettu lupaprosessiin liittyvä konsultointi on toteutettavissa. Rovaniemen taidemuseo voi antaa pyydettäessä asiantuntija-apua lupaprosessissa, mikäli rakentamista suunnitellaan julkisen taiteen välittömään läheisyyteen. 

Kaupungilta tulee hakea lupaa katu- ja viheralueiden tavallisesta poikkeavaan käyttöön tai vuokraamiseen. Kaupungin yleisille alueille (kadut, puistot, tori- ja aukioalueet) taideteoksen sijoituslupa haetaan kaupungin sähköisen lupajärjestelmän kautta. Lupahakemus tutkitaan ja varmistetaan, ettei teos sijoitu putki- ja kaapelilinjojen kohdalle. Sijainnin tulee olla sellainen, että teoksesta ei koidu riskiä alueen kunnossapidolle. Luvanhakija hoitaa asennukset kustannuksellaan, pitää teoksen kunnossa ja vastaa mahdollisista teoksen sijoittamisesta aiheutuvista vahingoista. Luvat myöntää yhdyskuntatekniikan vastuualue. Luvista, lupamaksuista ja vuokrattavista alueista on lisätietoja kaupungin verkkosivuilla.

  1. Julkisen taiteen hankintojen ja ylläpidon tulisi olla systemaattinen osa kaupungin kaupunkisuunnittelua ja päätöksentekoa. Kysymys julkisen taiteen kokoelmasta ja sen ylläpidosta on syytä nähdä osana tätä kokonaisuutta. 

Julkisen taiteen hankinnat ja hankinnoista syntynyt kokoelma on useassa kaupungissa oman kaupungin taidemuseon vastuulla. Rovaniemellä julkisten taiteen omistajuus on jakautunut usealle eri taholle. Rovaniemellä julkiset taideteokset ovat kaupungin, seurakunnan ja eri yksityisten tahojen, kuten yksittäisten kiinteistöjen omistuksessa ja vastuulla. Puistoissa olevia muistomerkkejä pidetään puhtaina ja niiden ympäristöt hoidetaan ko. alueen hoitoluokan mukaisena kokonaisuutena kaupungin toimesta.

Kaupunki valmistelee julkisen taiteen periaatteita, joilla voidaan ohjata julkisen taiteen toteutusta kaupungin strategian mukaisesti. Periaatteissa kuvataan ja määritellään kaupungin toimintaa julkisen taiteen edistäjänä ja toteuttajana osana kestävää rakennettua ympäristöä. Tarkoituksena on muun muassa määritellä julkisen taiteen toimijat sekä kuvata menettelytavat, joilla taide yhdistetään osaksi rakennushankkeita. 

Suurin haaste julkisen taiteen kokoelman muodostamiselle ja ylläpidolle liittyy käytettävissä oleviin resursseihin. Rovaniemen taidemuseolla ei ole riittäviä resursseja julkisen taiteen hoitamiseen. Mikäli julkisia taideteoksia halutaan siirtää osaksi kaupungin kokoelmaa, tulee teokset kartoittaa ja inventoida, selvittää teosten omistus, kunto ja konservointitarve. Samalla on tutkittava ja päätettävä, mitkä teokset voidaan ottaa osaksi kaupungin kokoelmaa sekä millaisia vastuita ja velvoitteita kaupungin kokoelman ylläpitoon liittyy. Päätöksenteon valmistelu edellyttää yhteistä kaupungin eri toimialojen välistä keskustelua ja toimenpiteitä.. 

Tehävää varten tarvitaan asiantuntija, joka tekee myös julkisten teosten ylläpitosuunnitelman, arvio palkkakustannuksista on 20 000 - 40 000 euroa. Kartoituksen ja suunnitelman perusteella pystytään määrittelemään teosten ylläpidon vuosittaiset huoltokustannukset. Palkkakustannusten lisäksi tarvitaan jatkossa vuosittainen toimintamääräraha, jolla ylläpidosta ja mahdollisista konservointitöistä aiheutuvat kustannukset voidaan kattaa. Huolto- ja konservointitoimenpiteet on mahdollisesta toteuttaa ostopalveluna.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen. 

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Merkittiin, että Erkki Virtanen poistui kokouksesta klo 15.45.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä