Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

§ 67 Lastenkulttuurikeskuksen tarveselvityksen käynnistäminen

ROIDno-2023-2133

Valmistelija

  • Annu Nietula, kulttuurituottaja, annu.nietula@rovaniemi.fi

Perustelut

Kulttuurin ja taiteen avulla voidaan tukea lasten ja nuorten turvallista kasvua, arkea ja harrastustoimintaa. Lastenkulttuurikeskuksen suunnittelun aloittaminen on kirjattu Lasten Rovaniemi - lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (2021-2025). Kuluneen vuoden aikana kaupunki on saanut kaksi valtuustoaloitetta lastenkulttuurikeskuksen perustamiseksi Rovaniemelle.

Rovaniemellä ei tällä hetkellä ole fyysistä matalan kynnyksen kulttuuritilaa lapsille ja nuorille. Saatujen aloitteiden mukaan kaupungistamme puuttuu paikka,  jossa lapset, lapsiperheet ja nuoret pääsevät ohjatusti eri taidemuotojen äärelle. Lastenkulttuurikeskuksia löytyy Suomesta useilta paikkakunnilta, kuten Annantalo Helsingissä, Kemin lastenkulttuurikeskus, Arx Hämeenlinna. Rovaniemen kaupungin käytössä olevat kulttuuritilat eivät tällä hetkellä täysin vastaa lastenkulttuurin tarpeisiin. 

Lastenkulttuurikeskus tarjoaa lapsille, lapsiperheille ja nuorille kulttuuri- ja taidekokemuksia sekä -elämyksiä, esityksiä, tapahtumia ja työpajoja monipuolisesti eri taidelajien keinoin. Turvallisena tilana se on väylä kaikkiin taidemuotoihin ja kokemukselliseen oppimiseen. Lastenkulttuurikeskus edistää lasten, lapsiperheiden ja nuorten kulttuurihyvinvointia ja mahdollisuuksia kulttuurin tekemiseen sekä kokemiseen. 

Tarveselvityksessä kartoitetaan lastenkulttuurikeskuksen perustamista Rovaniemelle. Tarveselvitysvaiheessa selvitetään lastenkulttuurikeskuksen tilojen sijoittamista liikunnallisen nuorisotilan yhteyteen. Tarveselvityksessä otetaan huomioon myös jo olemassa olevien tilojen mahdollinen muuntaminen lastenkulttuurin käyttöön.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että lastenkulttuurikeskuksen perustamiseksi Rovaniemelle tehdään tarveselvitys.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.