Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

§ 72 Valtuustoaloite Maksuttomat liikuntapalvelut omaishoitajille

ROIDno-2023-228

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Mikkel Näkkäläjärvi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Omaishoitajan tehtävä on tärkeä, mutta usein myös kuormittava ja hyvin sitova. Sopimusomaishoitajat saavat pienen palkkion, joita korotettiin Rovaniemellä maltillisesti vuonna 2022. Omaishoitajista valtaosa hoitaa läheisiään ympärivuorokautisesti. Ilman omaishoitajia merkittävä määrä ihmisistä olisi intensiivisen kotihoidon tai tehostetun palveluasumisen asiakkaita. On selvää, että omaishoitajat säästävät yhteiskunnalta huomattavan määrän rahaa työllään. 

Sote-uudistuksen myötä vastuu omaishoidon sopimuksista, palkkioista ja palveluista on siirtynyt Lapin hyvinvointialueelle vuoden alusta. On silti tärkeää, että myös kunnat pyrkivät huolehtimaan jatkossa parhaansa mukaan omaishoitajien jaksamisesta. 

Monen omaishoitajan jaksaminen on koetuksella ja riski uupumiseen on suuri. On tärkeää edistää keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista ja terveyden ylläpitämistä voidaan tukea. Esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä omaishoitajien jaksamista ja terveyden ylläpitämistä edesautetaan maksuttomilla liikuntapalveluilla. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupungissa asuvat omaishoitajat saavat maksuttomat liikuntapalvelut kaupungin liikuntapaikoissa ja liikuntaryhmissä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Rovaniemen kaupungissa asuvat omaishoitajat saisivat maksuttomat liikuntapalvelut kaupungin liikuntapaikoissa ja liikuntaryhmissä. Sote-uudistuksen myötä vastuu omaishoidon sopimuksista, palkkioista ja palveluista on siirtynyt Lapin hyvinvointialueelle vuoden alusta. On silti tärkeää, että myös kunnat pyrkivät huolehtimaan jatkossa parhaansa mukaan omaishoitajien jaksamisesta. Aloitteen mukaan olisi tärkeää edistää keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista ja terveyden ylläpitämistä voidaan tukea.

Valtaosa Rovaniemen kaupungin liikuntapaikoista on kuntalaisten käytettävissä maksutta. Varaus- ja käyttömaksuja peritään lähinnä sisäliikuntatilojen käytöstä (liikuntasalit, uimahalli) ja ulkoliikuntapaikkojen varatuista vuoroista. Rovaniemen kaupunki järjestää ohjattua ryhmäliikuntaa eri ikäryhmille viikottain noin 120 tuntia. Näihin ryhmiin vaaditaan lähtökohtaisesti ennakkoilmoittautumiset, koska ryhmien koko vaihtelee liikuntatilan koon mukaan ja koska suurin osa ryhmistä on täynnä.

Luontevin tapa tukea omaishoitajien fyysisen ja henkisen toimintakyvyn ylläpitämistä olisi hyödyntää Kaikukortin mahdollisuuksia. Tiukassa taloudellisessa rahatilanteessa oleva omaishoitaja voi hankkia Kaikukortilla maksuttomia pääsylippuja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä kulttuuri- ja liikuntapaikkoihin, kuten konsertteihin, teattereihin, museoihin, uimahalliin ja kuntosaleihin. Kortilla voi myös hankkia kurssipaikkoja Rovaniemen kansalaisopiston kursseille. Rovaniemen Kaikukortti-kohteiden lisäksi Kaikukortilla voi hankkia pääsylippuja myös muiden Kaikukortti-alueiden tarjontaan. Kaikukortti oikeuttaa mm. maksuttomiin uimahallikäynteihin ja Keltakankaan kuntosalin omatoimivuorojen maksuttomaan käyttöön. Omaishoitajilla on jo asiakkuus Lapin hyvinvointialueen kanssa, joten hyvinvointialue voisi myöntää Kaikukortin omaishoitajille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee vastauksen tiedoksi ja pyytää yleisiä kulttuuripalveluja sopimaan Kaikukortin myöntämisestä omaishoitajille Lapin hyvinvointialueen kanssa.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Tiedoksi

Aloitteentekijät