Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

§ 71 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Harjoittelutiloja bändeille

ROIDno-2022-4386

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Marko Ruohomäki ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemi on tunnettu myös maailmanlaajuisesti musiikista. Meillä on syntynyt hienoja bändejä ja artisteja joista mainittakoon Suomen ensimmäinen euroviisuvoittaja Lordi, Pop musiikkigenren uranuurtaja Antti Tuisku ja tietenkin Suomen suosituin tanssibändi Souvarit. Näitä kaikkia yhdistää yksi tekijä, ns. treenikämppä mistä kaikki on saanut alkunsa.

Valitettavasti musiikki ja sen tuottaminen on hiipuva perinne Rovaniemellä, ja tätä ei kannata ihmetellä yhtään. Nuorisolle sekä myöskään kokeneimmille aikuisille soittajille ei löydy treenitiloja kaupungistamme. Nuorisopalveluiden Monitoritalo Monde tekee hyödyllistä työtä mahdollistaen nuorille treenitila- ja studiotyöskentelyaikaa, mutta tämä ei riitä kattamaan kuin pienen osan todellisesta tarpeesta. Tässä ympäristössä ei myöskään toteudu bändien oma rauha tai yhteisöllisyyden näkökulma.

Esitämme, että Rovaniemen kaupunki ryhtyy pikaisiin toimiin tämän ongelman ratkaisemiseksi. Kaupungistamme löytyy varmasti vapaita tiloja johon voidaan rakentaa useita soveltuvia noin 20-30m2 kokoisia tiloja soittoharrastuksen tukemiseen kohtuullisella vuokralla ja kohtuullisen matkan päästä keskustasta.

Sijoitus kaupungilta on pieni ja tällä saataisiin käyttämättömiä tiloja myös hyötykäyttöön ja vuokrahyötyäkin tulisi. Treenitilat myös lisää nuorison hyvinvointia, ehkäisee nuorison syrjäytymistä sekä edistää kultturikaupunkimme imagoa musiikkitoiminnan tukemisessa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Hannu Raudaskoski, kulttuurituottaja, hannu.raudaskoski@rovaniemi.fi
  • Rauno Savela, nuorisotoiminnan koordinaattori, rauno.savela@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palvelut on tunnistanut bänditilojen tarpeen. Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden hallinnoimalla Monitoritalo Mondella bändeillä on mahdollisuus varata harjoitus-, esiintymis- ja äänitystilaa käyttöönsä. Tila on jatkuvasti käytössä ja selkeä tilan lisätarve on olemassa. Toimintaan soveltuvia tiloja tarjoavat kaupungin lisäksi useat muut toimijat. Rovaniemen seurakunnalla on yksi tila, joka on bändien käytössä. Yksityisen ylläpitämiä harjoitustiloja löytyy myös Rakkatieltä ja Aittatieltä. Bänditilojen käyttöaste kaupungissa on korkea.

Rovaniemen kaupungin hyvinvointilautakunta tukee bändejä kulttuuri- ja nuorisoavustuksilla. Toimintaan, kuten levyn tekemiseen voi hakea kulttuuriavustusta vuosittain. Nuoret voivat myös hakea nuorisotoiminnan järjestämiseen nuorisopalveluiden kohdeavustuksia sekä nuorisovaltuuston harrastustukea. Kulttuuripalveluilla ei ole erillista tilatukimahdollisuutta.  

Tilapalvelukeskus: Rovaniemen kaupungin tilapalvelukeskuksen tehtävänä on hallintosäännön mukaiessti järjestää tilat kaupungin palveluiden järjestämistä varten. Tilapalvelukeskuksen käyttäjille vuokraamat tilat ovat täysin käytössä ja tyhjillään olevat tilat odottavat  kaavaprosessien etenemistä ja ovat siinä kunnossa, että niiden käyttöönotto edellyttäisi merkittäviä korjauksia määrärahoineen.

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupungin palvelualueilla ei ole tiloja eikä riittäviä resursseja bändien harjoitustilojen vuokraustoiminnan järjestämiseen. Bändeille soveltuvien tilojen halinnointi ja vuokraaminen vaatii omaa erityisosaamista. Tässä tilanteessa yksi ratkaisu bänditilojen puutteeseen olisi löytää yksityinen toimija, joka vuokraa tiloja bänditoimintaan. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta antaa aloitteeseen edellä esitetyn vastauksen. 

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi palvelualuepäällikön esityksen.

Merkittiin, että Petri Perttunen poistui kokouksesta klo 15.48.
Merkittiin, että Asko Peuraniemi jatkoi pöytäkirjantarkastajana.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä