Kaupunginhallitus, kokous 29.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 175 Määräalan vuokraaminen tilasta 698-401-34-20 Lapin Timanttisahaus Oy:lle Isoaavan yksityistien varrelta

ROIDno-2023-1336

Valmistelija

  • Sakari Manninen, tontti-insinööri, sakari.manninen@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin Timanttisahaus Oy on lähettänyt 20.2.2023 hakemuksen maa-alueen vuokraamisesta kierrätystoimintaa varten. Alueella olisi tarkoitus pulveroida ja murskata betonia hyötykäyttöön. Alueelle tulevat betonit ovat tutkittuja ja eikä sisällä haitta-aineita, ns. likaiset betonit viedään aina suoraan työmaalta jätteenkäsittelylaitokselle (Savaterra). Alueelle olisi tarkoitus rakentaa kevytrakenteinen halli työkoneiden suojaksi.

Käytyjen keskustelujen jälkeen haettuun toimintaan sopiva  n. 1,13 ha:n suuruinen alue löytyi Isoaavan yksityistien varrelta tilasta 698-401-34-20. Alue on yleiskaavan mukaista M-aluetta (maa- ja metsätalousvaltainen alue). Alueelle voidaan kaavoituspäällikön mukaan luvittaa kevytrakenteinen halli.

Paikkatieto ja tonttipalvelut esittää seuraavaa:

Vastaavien isojen maa-alueiden vuokrausta varten on tarve määrittää selkeä vuokran muodostuminen siten, ettei vuokra muodostu kohtuuttomaksi ottaen huomioon toiminnan luonteen sekä sen vaatimat laajat alueet. Vastaavasti kiinteistöjen arvostaminen kiinteistöverotuksessa (Laki Verohallinnosta 29.12.2021) mukaisesti asemakaava-alueella ylisuurien teollisuus- ja varastoalueiden yksikköhintaa alennetaan siten, että rakennuspaikka arvostetaan 20.000 m²:iin saakka täyteen arvoon, tämän ylittävältä osalta 50.000 m²:iin saakka puoleen perushinnasta ja yli 50.000 m²:n osalta neljännekseen perushinnasta. Vastaavaa periaatetta on esitetty ulkopuolisen arvioon perustuvassa liike- ja teollisuustonttien hinnoittelun luonnoksessa ja periaatetta voidaan soveltaa myös jatkossa yritystoimintaan tarkoitetuilla alueilla asemakaava-alueen ulkopuolella. 

Kaupunginhallitus on 19.12.2022 vuokrannut n.13,5 ha:n alueen maan kierrätystoimintaan samalta suunnalta vuosivuokralla 2456,99 e (ind. 2161). Vastaavasti tilan 698-401-34-20 n.1,13 ha määräalan osalta vuosivuokraksi muodostuisi 493,58 euroa yllä esitetyn periaatteen mukaisesti.

Alueen vuokra-aika on 10 vuotta. Kaupunki poistaa määräalalta ainespuuston ennen luovutusta. Määräalaa rasittaa karttaliitteen 8 m:n levyinen tieoikeus Rovaniemen kaupungille.

Varausmaksu muodostuu perusmaksusta (yhden vuoden vuokra)  493,58 euroa.

Varausmaksu on maksettava kaupungin lähettämän laskun eräpäivään mennessä. Jos varausmaksua ei makseta laskun eräpäivään mennessä, niin tämä varauspäätös raukeaa. Varauksen peruuntuessa varaajan toimesta, varausmaksua ei palauteta. Mikäli varaus johtaa määräalan vuokraamiseen varausaikana, niin loppuosa maksetusta perusmaksusta hyvitetään  hallinta- ja omistusoikeuden siirtymispäivästä lukien.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää varata Paikkatieto ja tonttipalvelun esityksen mukaisesti  liitekartan mukaisen n. 1,13 ha suuruisen määräalan kiinteistöstä 698-401-34-20 Lapin Timanttisahaus Oy:lle seuraavin ehdoin:

  • Tilan 698-401-34-20 n.1,13 ha määräalan vuosivuokra on 493,58 euroa sidottuna elinkustannusindeksin lukuun 2161.
  • vuokra-aika on 10 vuotta
  • varausaika on 1.7- 31.10.2023 ja tontin vuokrasopimus on tehtävä varausaikana.
  • muut ehdot ovat kaupunginhallituksen hyväksymät yleiset ehdot ja esityksen sekä liitteenä olevan vuokrasopimusmallin mukaiset.
     

Varausmaksu 493,58 €      3430.alviton.1000.1250.yl.34300

Päätös

Kaupungingeodeetti Pertti Onkalo esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Timo Tolonen saapui kokoukseen kello 12.45 asian esittelyn jälkeen.

Pertti Onkalon asian esittelyn jälkeen kaupungininsinööri Janne Alkki ja kaupungingeodeetti Pertti Onkalo esittelivät ajankohtaisia asioita (§ 191).

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Autto poistui kokouksesta kello 13.00.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin Timanttisahaus Oy / Ilkka Vanhatapio; Paikkatieto ja tonttipalvelut/Onkalo, Manninen, Martikainen; Kaavoitus/Pyhäjärvi; Yhdyskuntatekniikka/Lukkarinen

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.