Kaupunginhallitus, kokous 29.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palvelussuhteeseen liittyvät asiat

ROIDno-2021-2013

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus 24.4.2023 § 132 esittää valtuustolle, että valtuusto

  1. valitsee toimikaudeksi 1.6.2023 - 31.5.2025 kaupunginhallitukseen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää valituista jäsenistä puheenjohtajan, 1.- ja 2. varapuheenjohtajan,
  2. päättää, että toimiiko kaupunginhallituksen puheenjohtaja osa-aikaisena tai kokoaikaisena luottamushenkilönä,
  3. päättää, että kaupunginhallitus hyväksyy osa-aikaisen tai kokoaikaisen puheenjohtajan tehtävänkuvan ja toimii puheenjohtajan esihenkilönä,
  4. päättää  päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista ja että 
  5. valtuusto tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta kokouksessa.

Päätös

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Junttila poistui esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 7) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi ja varavaltuutettu Anitta Ylitörmänen osallistui kokoukseen asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Riku Tapio esitti ryhmien yhteisenä esityksenä Henri Rambergin ja Terhi Heikkilän kannattamana seuraavaa:

“Kaupunginvaltuusto päättää, että

  • nykyisten kaupunginhallituksen jäsenten, varajäsenten, puheenjohtajan, 1. ja 2. varapuheenjohtajan toimikausi jatkuu ennallaan 30.6.2023 saakka.
  • hallintosäännön pykälän 2 mukaisesti, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja toimii osa-aikaisena luottamushenkilönä 80 %:lla työajalla.
  • kokoaikaisena toimivan kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkka on 6539,41 €/kk (mikä on puolet kaupunginjohtajan palkasta 13078,82 €/kk) ja vastaavasti osa-aikaisen  kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkka on suhteutettu kokoaikaisen palkkaan.
  • kokoaikaisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ei makseta vuosipalkkioita eikä kokouspalkkioita.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää siirtää kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten valinnan 19.6.2023 pidettävään valtuuston kokoukseen.”

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti Riku Tapion esityksen mukaisesti. 

Esteellisyys

Susanna Junttila

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä, jos kaupunginvaltuusto niin päättää. Päätoimisen ja osa-aikaisen luottamushenkilön oikeudesta saada virka- tai työvapaata työstään päätoimisen tai osa-aikaisen luottamustoimen ajaksi säädetään kuntalain 80 §:ssä.

Kuntalain 80 §:n mukaan valtuusto päättää päätoimiselle ja osa-aikaiselle luottamushenkilölle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista. Päätoimisella ja osa-aikaisella luottamushenkilöllä on oikeus saada vuosilomaa, sairauslomaa ja perhevapaata sekä työterveyshuollon palveluja samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla. Mitä tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) säädetään työnantajasta ja työntekijästä, sovelletaan vastaavasti kuntaan sekä päätoimiseen ja osa-aikaiseen luottamushenkilöön.

Hallintosäännön 177 §:n mukaan valtuusto päättää päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto

  1. päättää, että toimiiko kaupunginhallituksen puheenjohtaja osa-aikaisena tai kokoaikaisena luottamushenkilönä toimikaudella 1.7.2023 - 31.5.2025,
  2. päättää, että kaupunginhallitus hyväksyy osa-aikaisen tai kokoaikaisen puheenjohtajan tehtävänkuvan ja toimii puheenjohtajan esihenkilönä,
  3. päättää  päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä toimivalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista ja että 
  4. valtuusto tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän kohdalta kokouksessa.

Päätös

Puheenjohtaja Susanna Junttila poistui esteellisenä (HallintoL 28.1 §, 7 kohta) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Varapuheenjohtaja Eemeli Kajula toimi puheenjohtajana asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Susanna Junttila

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.