Sivistyslautakunta, kokous 21.9.2023

§ 93 LISÄPYKÄLÄ: Neljäntuulen koulun hankesuunnitelman muutos (lisäpykälä)

ROIDno-2023-2989

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi
  • Juha Välitalo, rakennuspäällikkö, juha.valitalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Neljäntuulen koulun kuntouttava opetus perustuu tiiviiseen yhteistyöhön LKS:n erikoissairaanhoidon kanssa. Oppilaat opiskelevat sairaalaopetuksessa tietyn jakson, jonka jälkeen tavoitteena on palata omaan lähikouluun. LKS:n lasten- ja nuortenosastojen ja poliklinikoiden henkilökunta tekee tiivistä yhteistyötä Neljäntuulen koulun ja oppilaan oman lähikoulun henkilökunnan sekä perheiden kanssa. Oppilaan kokonaisvaltainen tukeminen edellyttääkin sairaalaopetuksen sijaintia LKS:n välittömässä läheisyydessä eli sairaalan korttelialueella.

Käytännössä tilanhankintavaihtoehtoina on remontoida tilat tai rakentaa uudisrakennus Neljäntuulen koululle mahdollisimman lähelle Lapin keskussairaalaa. Koulukäyttöön sopivia remontoitavia tiloja ei ole saatavilla sairaalan läheisyydestä, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää uudisrakennuksen rakentaminen sairaalan korttelialueelle.

LKS:n korttelialueella rakentamatonta ja YS-kaavamerkinnällä varustettuja tontin osia löytyy ainoastaan Lapin hyvinvointialueen omistamalla LKS:n tontilla sekä Rovaniemen Veljes-Sairaskotisäätiön kaupungilta vuokraamalla tontilla (Lapin Kuntoutuksen tontti). Tontit rajautuvat toisiinsa ja näillä alueilla on tällä hetkellä mäntymetsää. LKS:n tontin puolella metsässä on useita polkuja, joita sekä LKS:n että Lapin Kuntoutuksen asiakkaat käyttävät terapiaan ja virkistäytymiseen.

Nämä edellä mainitut tonttien osat eivät rajaudu tiealueeseen, mikä toisaalta vaikeuttaa logistiikkaa tonteille, mutta toisaalta antaa toiminnalle sen toivomaa rauhaa ja yksityisyyttä. 

Vaihtoehto 1: Rovaniemen Veljes-Sairaskotisäätiön tontille sijoittaminen

Tontille on helppo saapua huoltoajoneuvoilla ja henkilöautoilla Porokadulta Vilkan tontin läpi. Nykyisin sairaalan pelastustie kulkee osittain tätä reittiä pitkin. Jalankulkuliikenteelle täytyy rakentaa turvallinen reitti Porokadulta koulun piha-alueelle.

Henkilökunnan on ajateltu pysäköivän sairaalan paikoitusalueelle, joten sitä varten ei tarvitse rakentaa autopaikoitusta. Vieraspaikat on mahdollista rakentaa koulurakennuksen lähelle, mutta ihanteellinen paikka niille sijaitsee Vilkan tontilla (Laphan vuokraama kaupungilta). Tämä sen vuoksi, jotta koulun piha-alueelle tulee väljyyttä ja siksi, että piha-alueesta saa toimivamman.

Tontti sijaitsee Lapin kuntoutuksen ja LKS:n laajennuksen välissä olevan metsän reunalla. Rakentamisen jälkeenkin metsäalue säilyy yhtenäisenä ja käyttökelpoisena alueena. Tältä rakennuspaikalta on luonteva ja sujuva yhteys LKS:n nuorten psykiatrian osastolle.

Vaihtoehto 2: LKS:n tontille sijoittaminen

Jotta metsäalue säilyy mahdollisimman yhtenäisenä ja siten käyttökelpoisena, täytyy koulurakennus sijoittaa tontin eteläosaan lähelle sähkölinjaa. Logistiikka tälle rakennuspaikalle on haastavaa ja autoliikenne joutuisi ajamaan Kivikaudentieltä koko sairaalan eteläpuolisen piha-alueen läpi. Kevyenliikenteenväylä tulisi rakentaa esimerkiksi sähkölinjan alapuolelle Kivikaudentien ja Kuntotien jatkeena olevien kerrostalojen väliselle osuudelle.

Henkilökunnan on ajateltu pysäköivän sairaalan paikoitusalueelle, joten sitä varten ei tarvitse rakentaa autopaikoitusta. Vieraspaikat on mahdollista rakentaa lähelle koulurakennusta. 

Laphan omistama rakentamaton tontin osa on suurempi kuin Lapin Kuntoutuksen rakentamaton tontin osa, joten koulun piha-alueesta saadaan väljempi. Etäisyys ja kulkuyhteys nuorisopsykiatrian tiloihin on hieman pidempi tältä rakennuspaikalta eikä se ole niin luonteva kuin Lapin Kuntoutuksen tontilta.

Tilapalvelukeskus jatkaa asian selvittämistä ja neuvotteluita Neljän tuulen koulun sijoittumisesta Sairaalan korttelialueelle ed. mainittujen vaihtoehtojen pohjalta yhteistyössä Rovaniemen kaupungin maankäytön sekä Rovaniemen Veljes-Sairaskotisäätiön sekä Lapin Hyvinvointialueen edustajien kanssa.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy hankesuunnittelun muutoksen siten, että Tilapalvelut selvittää Neljäntuulen koulun rakentamisen mahdollisuudet edellä mainittujen vaihtoehtojen pohjalta.

Päätös

Merkittiin Eija Rantala ja Juha Välitalo liittyivät kokoukseen tämän asian käsittelyn alussa klo 10.21 ja poistuivat käsittelyn aikana klo 10.30.

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.