Kaupunginhallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 274 Kuntatietojärjestelmän hankinta ja käyttöönotto

ROIDno-2023-621

Valmistelija

  • Toni Töyräs, kaavasuunnitelija, toni.toyras@rovaniemi.fi

Perustelut

Tausta

Rovaniemen kaupunki on käynnistänyt projektin uuden kuntatietojärjestelmän hankinnasta ja käyttöönotosta. Kuntatietojärjestelmä on organisaation keskeinen tietojärjestelmä, jolla hallinnoidaan kaupungin teknisten palveluiden kaikkia prosesseja ja rekistereitä sekä sähköisiä palveluita. Nykyisin käytössä oleva Trimble Locus kuntatietojärjestelmä on työpöytäsovelluksena tullut elinkaarensa päähän. Kaupunki tarvitsee kokonaisvaltaisen tietojärjestelmän teknisten palveluiden lakisääteisiin viranomaistehtäviin, sähköiseen asiointiin sekä tuleviin kansallisiin uudistuksiin ja niiden velvoitteisiin. Kuntatietojärjestelmällä kehitetään poikkihallinnollisesti organisaation toimintaa. Uuden järjestelmän hankinta on välttämätöntä kaupungin palvelutuotannon turvaamiseksi sekä varmuudella huomattavan kannattava investointi kaupungille. Laadukkaan kuntatietojärjestelmän hankinta on perusedellytys kaupungin prosessien ylläpidolle ja kehittämiselle sekä keskeinen toimenpide muun muassa kaupunkistrategian, digiohjelman ja tiedolla johtamisen toteuttamisissa. Uusi järjestelmä otetaan vaiheittain hallitusti käyttöön vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Vaihtoehdot

Rovaniemen kokoiselle kaupungille on olemassa kaksi perusvaatimukset täyttävää järjestelmävaihtoehtoa. Nykyinen järjestelmätoimittaja Trimble tarjoaa uutta pilvipohjaista Trimble Locus Cloud ratkaisua. Toinen vaihtoehto on Kuntien Tieran valmiiksi kilpailuttama maankäytön kokonaisratkaisu Tiera City. Vaihtoehdoista on tehty perusteellinen selvitystyö hankintapäätöksen tueksi. Tavoitteena on ollut löytää pitkän tähtäimen järjestelmäratkaisu, jolla kaupunki pystyy kehittämään prosessejaan, tehostamaan tuottavuutta sekä toteuttamaan tiedonhallinnan, digitalisaation ja tiedolla johtamisen kehittämistä. Tarjolla olevat järjestelmävaihtoehdot poikkeavat merkittävästi toisistaan muun muassa käytettävyyden, tiedohallinnan sekä prosessien kehittämisen näkökulmista. Vaihtoehdoista ja niiden kyvykkyyksistä on tehty vertailuanalyysi sekä pisteytys, minkä tavoitteena on ollut löytää järjestelmä, joka tarjoaa parhaimman hyödyn suhteessa kustannuksiin.

Yhteenveto

Tehdyn selvitystyön ja markkinavuoropuhelun perusteella Kuntien Tieran tarjoama Tiera City on järjestelmänä selkeästi laadukkaampi kokonaisuus kaupungin tarpeisiin. Tiera City mahdollistaa merkittäviä resurssisäästöjä organisaatiossa, parantaa palveluiden laatua sekä tarjoaa lukuisia uusia palvelumuotoja. Tiera City sisältää järjestelmään integroidun toiminnanohjauksen, mikä tehostaa prosessien hallintaa, laatua ja läpinäkyvyyttä. Järjestelmä on tietomallipohjainen ja sellaisena valmis nykyaikaiseen teknisten palveluiden hallintaan sekä tuleviin lakisääteisiin uudistuksiin. Tiera City tarjoaa erittäin laadukkaan paikkatietoalustan, modernit työskentelyn ja tiedonhallinnan työkalut sekä merkittäviä mahdollisuuksia hyödyntää ketterästi järjestelmässä olevaa tietovarantoa laajasti organisaatiossa. Kaikki tieto on helposti saatavilla, koostettavissa tilannekuvamuotoon sekä jaettavissa suoraan havainnollisiksi online-palveluiksi. Kyseessä on kokonaisvaltainen ratkaisu, joka mahdollistaa luopumisen päällekkäisten ohjelmistojen lisenssikuluista sekä tarpeettomista ylläpitotöistä ja prosesseista. Tiera Cityn hankinta tukee monipuolisesti kaupunkistrategiassa asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Tiera Citystä on tehty alustava tietosuojan vaikutustenarviointi. Arvioinnissa ei käynyt ilmi hankintaa estäviä asioita. Vaikutustenarvioinnin yhteydessä kirjatut toimenpiteet suoritetaan loppuun ennen järjestelmän käyttöönottoa ja tietosuojan näkökulmat varmistetaan sopimuksin.

Todellisissa hankinta-, ylläpito- ja kehittämiskustannuksissa ei järjestelmävaihtoehtojen välillä ole merkittävää eroa. Kuntatietojärjestelmän kokonaiskustannukset tulevat järjestelmästä riippumatta nousemaan verrattuna nykyiseen, mutta Tiera City tarjoaa merkittävästi enemmän hyötyjä sekä kustannusten, että laadun näkökulmista.

Esitys

Projektipäällikön sekä kaupungin sähköisten palveluiden ohjausryhmän esitys on, että uudeksi kuntatietojärjestelmäksi hankitaan Tiera City. Tiera City tarjoaa tämän hetken laadukkaimman kuntatietojärjestelmän ja vastaa parhaiten Rovaniemen kaupungin tarpeisiin. Kyseessä on kuntaorganisaatioiden omistaman inhouse-yhtiön valmiiksi kilpailuttama kokonaisratkaisu, joten Tiera City on otettavissa käyttöön ilman julkista kilpailutusta. Rovaniemen kaupungin osalta Tieran kilpailutus ei kata kokonaisuuteen kuuluvaa lupapalvelua. Lupapalvelu edellyttää julkisen kilpailutuksen, mutta lupapalvelun arvioidut kustannukset on huomioitu kokonaiskustannuksissa. Tiera Cityn ja lupapalvelun kokonaisuuden hankintakustannukset ovat arviolta 380 000e ja käyttöönoton jälkeen vuotuiset ylläpitokustannukset 470 000e. Käyttöönottosuunnitelman laadinta sekä kokonaisuuteen soveltuvan lupapalvelun kilpailutuksen valmistelu aloitetaan kaupungihallituksen käsiteltyä asian.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Toni Töyräs
etunimi.sukunimi@rovaniemi.fi
puh. 040 578 9281 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että uudeksi kuntatietojärjestelmäksi hankitaan Tiera City. Tiera Cityn hankintaprosessin ja käyttöönoton valmistelua jatketaan kaupungin teknisten palveluiden hallinnossa. Kokonaisuuteen soveltuvan lupapalvelun kilpailutusta ryhdytään valmistelemaan. Vaadittavat kustannusvaikutukset esitetään talousarviovalmisteluun vuosille 2024 ja 2025.

Päätös

Projektipäällikkö Toni Töyräs ja kaupungingeodeetti Pertti Onkalo esittelivät asiaa kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 14:42 - 15:01. Puheenjohtaja piti nimenhuudon tauon jälkeen ja totesi, että kaikki ennen taukoa paikalla olleet olivat edelleen paikalla.

Tiedoksi

Elinvoimapalvelut / Toni Töyräs

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.