Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 294 Määräaikaisen valmiussuunnittelijan toimen perustaminen

ROIDno-2023-2925

Valmistelija

  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi
  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Suomen kansallinen riskiarvio on päivitetty helmikuussa 2023. Kansallisen riskiarvion tarkoituksena on ennakoida Suomeen mahdollisesti kohdistuvia suhteellisen äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai avun pyytämistä muilta mailta tai kansainvälisiltä järjestöiltä. Kansallisessa riskiarviossa on tunnistettu riskejä, joilla on laajaa kansallista merkitystä ja arvioitu niiden vaikutusta yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.

Varautumisella tarkoitetaan toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen ja mahdollisesti tarvittavat tavanomaisesta poikkeavat toimenpiteet normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Varautumisen päämääränä on huolehtia onnettomuuksien ja häiriötilanteiden ehkäisystä, valmistautumisesta toimintaan niiden uhatessa tai sattuessa ja suunnitella toipuminen, jossa kukin toimija ja toimiala vastaa omasta varautumisestaan ja jatkuvuudenhallinnastaan sekä kansainvälisistä ja EU-velvoitteistaan lainsäädännöllisten vastuiden mukaisesti.

Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa määritellään ja kuvataan yhteiskunnan elintärkeät toiminnot, jotka turvataan strategisilla tehtävillä. Elintärkeät toiminnot ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömiä, ja niiden ylläpito on varmistettava kaikissa olosuhteissa. Ne ovat siten myös lähtökohta varautumisen suunnittelulle kaikilla toimintatasoilla. Elintärkeiden toimintojen turvaaminen ulottuu useiden toimijoiden lakisääteisiin tehtäviin ja osin alueille, joille ei voida määritellä yhtä ainoaa vastuutahoa.  Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot ovat myös vahvasti keskinäisriippuvaisia toisiinsa nähden. Kynnystä vaikuttaa ulkoapäin suomalaiseen yhteiskuntaan nostetaan eri hallinnonalojen varautumisella kokonaisturvallisuusmallin mukaisesti (Lähde: Kansallinen riskinarvio 2023, Sisäministeriön julkaisuja 4:2023).

Rovaniemen kaupungin osalta on tarpeen tehostaa valmiussuunnittelua erityisesti poikkeusolojen varalta sekä merkittävissä normaaliolojen häiriötilanteissa. Erityisesti poikkeusolojen varalle tehtävien suunnitelmien osalta tarvitaan erityisosaamista erilaisten häiriöskenaarioiden läpikäymiseen yhdessä toimialojen ja konserniyhtiöiden kanssa.

Rovaniemen kaupunki voi käytännössä tehostaa valmiussuunnittelua poikkeusolojen varalle perustamalla määräaikaisen valmiussuunnittelijan toimen kuudeksi kuukaudeksi.  Valmiussuunnittelijan tehtävänä olisi läpikäydä ja tarkentaa poikkeusolojen valmiussuunnitelmia niiden palvelualueiden sekä konserniyhtiöiden osalta, jotka kuuluvat kunnan vastuualueisiin. Erityisesti huomioitavia osa-alueita suunnittelussa olisivat kriittinen infrastruktuuri ja sen suojaaminen, kunnan elintärkeiden toimintojen jatkuvuudenhallinta poikkeusoloissa, johtaminen sekä henkinen kriisinkestävyys.

Konsernihallinnon Hallinto- ja henkilöstöpalveluissa on ollut henkilöstövaje turvallisuusasiantuntijan lähdettyä toisiin tehtäviin huhtikuussa 2023. Näin ollen vakanssiin varattuja palkkavaroja on säästynyt huhti-elokuun ajalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Rovaniemen kaupunginhallitus päättää perustaa määräaikaisen valmiussuunnittelijan toimen ajalle 1.10.2023-31.3.2024. Toimi sijoitetaan henkilöstö- ja hallintopalvelut -vastuualueelle riskienhallintapäällikön alaisuuteen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Johanna Aho, Antti Määttä, Mervi Laukkanen, Reino Niemelä

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.