Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 293 Eroaminen kaupunginhallituksen jäsenen ja tilajaoston varajäsenen tehtävistä / Näkkäläjärvi

ROIDno-2021-2013

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Mikkel Näkkäläjärvi pyytää eroa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan tehtävästä ja kaupunginhallituksen jäsenyydestä ja tilajaoston varajäsenen sekä teknisessä lautakunnassa toimivan kaupunginhallituksen edustajan tehtävistä. Näkkäläjärvi perustelee eronpyyntöään seuraavasti: Tulin valituksi SDP:n puoluesihteeriksi 2.9.2023, ja uusiin työtehtäviin liittyy niin monenlaisia työkiireitä, ettei minulla ole enää tosiasiallista mahdollisuutta hoitaa kaupunginhallituksen tehtäviä asiaan kuuluvalla tavalla. Perusteluna ovat siis muuttunut työtilanne ja ajankäytölliset syyt.

Näkkäläjärvi ilmoittaa jatkavansa kaupunginvaltuuston jäsenen tehtävässä.

Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Kuntalain 73 §:ssä säädetään vaalikelpoisuudesta kunnanhallitukseen:

"Vaalikelpoinen kunnanhallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

 1) välittömästi kunnanhallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö;

 2) henkilö, joka on kunnanhallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;

 3) kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta;

 4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. Tätä kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. 

Hallintosäännön 11 § 2. kohdan mukaan kaupunginhallituksella on tilajaosto, jossa on kuusi (6) jäsentä. Jaoston jäsenet, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valitsee kaupunginhallitus, joka päättää myös jaoston toimikaudesta. Jaoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja on valittava kaupunginhallituksen jäsenten joukosta. Muiden jäsenten on oltava valtuutettuja. Jokaisella jaoston jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Varajäsenet valitsee kaupunginhallitus. Tilajaoston tehtävistä määrätään hallintosäännön 30 §:ssä.

Vaalikelpoisuus jaostoon

Kuntalain 30 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan, valiokunnan ja johtokunnan jaostoihin sovelletaan, mitä asianomaisesta toimielimestä säädetään. Tämä koskee muun muassa vaalikelpoisuutta. Vaalikelpoisuudesta kaupunginhallitukseen säädetään kuntalain 73 §:ssä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

  • myöntää Mikkel Näkkäläjärvelle eron kaupunginhallituksen jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan tehtävistä 18.9.2023 alkaen ja
  • valitsee kaupunginhallitukseen uuden jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää myöntää Näkkäläjärvelle eron tilajaoston varajäsenen tehtävästä ja valitsee Näkkäläjärven tilalle uuden edustajan tekniseen lautakuntaan ja varajäsenen tilajaostoon.

Päätös

Puheenjohtaja Susanna Junttila esitti Miikka Keräsen kannattamana, että muilta osin päätetään kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti, mutta kaupunginhallitus päättää seuraavassa kokouksessa valita tilajaostoon varajäsenen ja tekniseen lautakuntaan uuden edustajan.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

  • myöntää Mikkel Näkkäläjärvelle eron kaupunginhallituksen jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan tehtävistä 18.9.2023 alkaen ja
  • valitsee kaupunginhallitukseen uuden jäsenen ja 1. varapuheenjohtajan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Junttian esityksen mukaisesti myöntää Näkkäläjärvelle eron tilajaoston varajäsenen tehtävästä ja että kaupunginhallitus valitsee seuraavassa kokouksessa Näkkäläjärven tilalle uuden edustajan tekniseen lautakuntaan ja varajäsenen tilajaostoon.

 

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle, Mikkel Näkkäläjärvi

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.