Kaupunginhallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 314 Kaupunginhallituksen vastaus vuoden 2022 arviointikertomukseen

ROIDno-2019-1548

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto käsitteli tarkastuslautakunnan laatimaa arviointikertomusta vuodelta 2022 kokouksessaan 19.6.2023, § 68. Arviointikertomus on oheismateriaalina.

Valtuusto merkitsi arviointikertomuksen tiedoksi ja pyysi kaupunginhallitukselta selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin se on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä arviointikertomuksessa esitettyjen johtopäätösten ja kehittämisehdotusten perusteella. Valtuusto on pyytänyt selvityksen kaupunginhallitukselta siten, että ne voidaan käsitellä lokakuussa 2023 pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Konsernihallinnon ja toimialojen laatima selvitys ja esitys toimenpiteiksi arviointikertomuksessa esitettyihin johtopäätöksiin ja kehittämishedotuksiin on liiteenä 1.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle liitteenä 1 olevan selvityksen niistä toimenpiteistä, joihin se on ryhtynyt tai ryhtyy vuodelta 2021 laaditussa arviointikertomuksessa esitettyjen johtopäätösten ja kehittämisehdotusten johdosta.

Päätös

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen ja esitti, että vastineeseen lisätään seuraavat kohdat kaupunginhallituksen iltakoulun työpajan tuloksista:

Kohtaan 1:

  • Talousarvion suunnitteluohjeesta ja raamista on päätetty olemassa olevan taloustilanteen pohjalta, joka on tiukempi kuin tässä esitetty 2,9 %:n kasvu. Tämä edellyttää vuonna 2024 jokaiselta toimielimeltä säästöjä -1,6% muutetusta talousarviosta 2023.
  • Selvitetään turistivero ja sen tuomat vaikutukset.
  • Toimitilaselvitys on meneillään ja sen pohjalta tehdään päätökset. Myydään tarpeettomat tilat.
  • Merkittävät investoinnit ovat meneillään ja niiden seurantaan kaupunginhallitus kiinnittää erityistä huomiota.

 

Kohtaan 2:

  • Omistajaohjausta kehitetään koko ajan. Omistajapoliittiset linjaukset ja konserniohje on hyväksytty.
  • Kaupunginhallitus seuraa kuukausittain konserniyhteisöjen tavoitteita ja toimintaa ja konserniohjeen sekä omistajaohjauksen toteutumista.

 

Kohtaan 5:

  • Omistajapolitiikka ja konserniohje on hyväksytty.
  • Merkittävimmät konserniyhtiöt käyvät säännöllisesti kaupunginhallituksen kuultavana.
  • Konsernijohtoryhmä on aloittanut toimintansa. Konsernijohtoryhmään kuuluvat kaupunginjohtaja, konsernitalouspäällikkö ja toimialajohtajat.
  • Konserniohjauksen vastuuta on jaettu. Kaupunginhallitukselle tuodaan tietoa konsernijohtoryhmän käsittelemistä ajankohtaisista asioista.

 

Kohtaan 6:

  • Avataan salassapidon peruste (ei pelkästään viittausta lakipykälään, vaan peruste avattuna)  ja salassapidon kesto (tuleeko julkiseksi heti päätöksenteon jälkeen vai myöhemmin)
     

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.