Kaupunginhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 394 Uimahallin suunnittelukustannusten alaskirjaus Kiinteistö Oy Lappi Areena

ROIDno-2023-3431

Valmistelija

  • Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Uuden uimahallin rakentaminen ei sisälly lähivuosien investointiohjelmaan. Tämän vuoksi määrärahoihin on tehtävä kirjanpitoteknisistä syistä muutos, jolla ei ole vaikutusta yli-/alijäämään.

Uimahallia koskeva päätöshistoria:

Kaupunginvaltuusto

  • Päätti kokouksessaan 19.3.2018 § 26 käynnistää uuden uimahallin suunnittelun Ounasvaaralle ja myönsi hankkeelle suunnittelumäärärahan. Hankkeen suunnittelusta vastasi kiinteistöosakeyhtiö Lappi Areena. Toteutussuunnitelmat valmistuivat vuoden 2019 aikana.
  • Päätti kokouksessaan 11.11.2019, että uimahallin rakentaminen aloitetaan vuonna 2022 ja että uimahalli aloittaa toimintansa vuonna 2024.
  • Päätti kokouksessaan 16.11.2020, että uimahalli-investointi ja operointimalli tulee arvioida uudelleen.

Kaupunginhallitus

  • Päätti kokouksessaan 3.11.2021, että Ounasvaaran uimahallia koskevat määrärahat poistetaan vuoden 2022 talousarviosta ja vuosien 2023-2025 taloussuunnitelmasta ja että uimahallihanke arvioidaan taloussuunnitelmakaudella uudelleen.
  • Käsitteli kokouksessaan 17.1.2022 Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n laskua, joka  koski Ounasvaaran uimahallihankkeeseen liittyvän kunnallistekniikan siirron kustannuksia. Laskun arvonlisäveroton summa oli yhteensä 550 000 euroa, sisältäen kaukolämpö- ja vesihuoltoverkoston sekä paineenkorottamon ja sähköverkoston siirrosta aiheutuneet kustannukset. Lasku perustui 9.8.2018 päivättyyn Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n ja Rovaniemen kaupungin väliseen sopimukseen. Sopimuksella Rovaniemen kaupunki on sitoutunut korvaamaan Napapiirin Energia ja Vesi Oy:lle kaikki kunnallistekniikan siirtämisestä aiheutuneet kustannukset, mikäli hanke ei toteudu sopimuksen allekirjoittamishetkellä suunnitellulla tavalla.

Kaupunginvaltuuston päättämä vuoden 2023 talousarvio ei sisältänyt uimahallia koskevia investointimäärärahoja.  Myöskään kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmaan 2025-2027 ei sisälly uimahallia koskevia määrärahoja. 

Uimahallihanke ei ole edennyt vuonna 2018 päätetyllä tavalla. Hanke arvioidaan uudelleen kaupunginhallituksen 3.11.2021 päätöksen mukaisesti vuoden 2025  loppuun mennessä. Tämän vuoksi Kiinteistö Oy Lappi Areenan taseessa oleva keskeneräinen hankinta uimahallin suunnittelukustannuksista on alaskirjattu. Alaskirjaus on alentanut Kiinteistö Oy Lappi Areenan omaa pääomaa merkittävästi. Kirjanpitolain 5 luvun 13 § on säädetty seuraavaa: Jo pysyviin vastaaviin kuuluvan hyödykkeen tai sijoituksen todennäköisesti tulevaisuudessa kerryttämän tulon arvioidaan olevan pysyvästi vielä poistamatonta hankintamenoa pienempi, erotus on kirjattava arvonalennuksena kuluksi.

Asiasta on käyty keskustelua sekä Kiinteistö Oy Lappi Areenan että tilintarkastajayhteisö KPMG Oy:n kanssa. Kaupungin taseessa olevien Kiinteistö Oy Lappi Areenan osakkeiden arvo on 2 411 824,56 euroa. Kiinteistö Oy Lappi Areenan omaksi pääomaksi jää arvonalennuksen jälkeen noin 400 000 euroa. Osakkeiden arvon tulee lähtökohtaisesti perustus omaisuuden nettoarvoon. Tämän vuoksi kaupungin Kiinteistö Oy Lappi Areenan osakkeiden arvo tulee päivittää vastaamaan Kiinteistö Oy Lappi Areenan oman pääoman määrää arvonalennuksen muodossa.

Alaskirjaus ei edellytä kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen päätöstä, vaan se tehdään tilintarkastajan kanssa sovitun mukaisesti. Arvonalennus on olennaisuusrajan ylittävä kirjaus, minkä vuoksi se tulee huomioida Rovaniemen kaupungin talousarviomuutoksena vuodelle 2023. Talousarviomuutos edellyttää kaupunginvaltuuston käsittelyä.

Kaupungin rahoitustuotot ovat toteuneet alkuperäistä talousarviota suurempina, jonka vuoksi arvonalennus voidaan kattaa kaupungin rahoitustuottojen määräraha-arviota nostamalla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupungin vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Peruskaupungin talousarviolle 2023 varataan arvonalentumisiin määräraha 2 100 000 euroa
  2. Peruskaupungin rahoitustuottojen määrärahoihin lisätään vastaavasti 2 100 000 euroa.
     

Talousarvion määrärahamuutoksen vaikutus peruskaupungin vuoden 2023 tilikauden yli-/alijäämään on 0 euroa.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle 

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.