Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 411 Hyvä hallinto- ja johtamistapa Rovaniemen kaupungin tytäryhteisöissä

ROIDno-2020-2839

Valmistelija

  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kuntalain 14 § mukaan valtuuston tehtävänä on päättää omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta. Kuntalain 47 § mukaan konserniohjetta sovelletaan kunnan tytäryhteisöjen sekä soveltuvin osin osakkuusyhteisöjen omistajaohjaukseen. Konserniohjeeseen kuuluu kyseisen lainkohdan mukaan kunnan tytäryhteisön hyvästä hallinto- ja johtamistavasta päättääminen.

Kaupunginvaltuusto on päättäänyt konserniohjeesta syyskuussa 2023 (KV 25.9.2023 § 98). Päätöksen mukaisesti kunnan tytäryhteisön hyvästä hallinto- ja johtamistavasta säädetään erillisellä ohjeella.

Hyvä hallinto- ja johtamistapa täydentää lakisääteisiä menettelytapoja ja omistajapolitiikkaa. Ohjetta noudatetaan tytäryhtiöiden lisäksi kaupungin muissa tytäryhteisöissä, jollei niitä koskevasta lainsäädännöstä tai yhtiöjärjestyksestä muuta johdu, sekä soveltuvin osin osakkuusyhtiöissä ja säätiöissä.

Tämä ohje yhtenäistää Rovaniemen kaupungin tytäryhtiöiden johtamis- ja hallintokäytäntöjä ja siten varmistaa, että tytäryhtiöissä toteutuvat:

  • hyvä johtaminen
  • aktiivinen yhteistyö ja avoimuus
  • vastuullisuus sekä
  • työyhteisön kehittäminen.


Asiakirjan laadinnan pohjana on käytetty Kauppakamarin ja Hallitusammattilaiset ry:n yhteistyössä tekemää "Hyvä hallitustyö" -julkaisua ja Kuntaliiton Hyvää hallinto- ja johtamistapaa koskevaa suositusta kuntakonsernissa. 

Hyvä hallinto- ja johtamistapa liitetään konserniohjeen II osaksi ja aiemmin hyväksytty konserniohje ollessa ohjeen I osa. Asiakirjan nimi on "Rovaniemen kaupungin konserniohje".

Hyvä hallinto- ja johtamistapa korvaa aiemman kaupunginhallituksen 11.3.2019 (§ 92) hyväksymän "ROVANIEMEN KAUPUNKIKONSERNI Hyvä hallinto- ja johtamistapa Corporate Governance" -asiakirjan.

Jotta hyvä hallinto- ja johtamistapa olisi yhteisöä sitova, on yhteisön päätösvaltaisen toimielin päätettävä ohjeiden ottamisesta yhteisöä sitovaksi konserniohjeen tapaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus esittää, että valtuusto hyväksyy liitteen mukaisen Hyvä hallinto- ja johtamistapa Rovaniemen kaupungin tytäryhtiöissä -asiakirjan ja yhdistää sen Rovaniemen kaupungin konserniohjeen II osaksi.

Päätös

Miikka Keränen esitti Riku Tapion kannattamana, että pohjaesitykseen tehdään seuraavat muutokset:

Kohtaan 10 Hankinnat, 10.1 Julkiset hankinnat:

Lisätään: Rovaniemen kaupungin tytäryhtiöissä ollessa julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittama hankintayksikkö, on hallituksen ja toimitusjohtajan valvottava, että yhtiössä noudatetaan julkisista hankinnoista annettuja säädöksiä ja ohjeita, sekä Rovaniemen kaupungin hankintaohjeistusta

Kohtaan 10.2 Muut hankinnat: 

Muutetaan muotoon (lisäykset): Rovaniemen kaupungin tytäryhteisöissä hankinnat tehdään yhtiön kannalta edullisimmasta paikasta. Hankinnoista on mahdollisuuksien mukaan pidettävä avointa kilpailutuskalenteria, jotta mahdollisimman monen tarjoajan tarjoukset tulevat huomioiduksi. Hankinnoissa tulee lisäksi huomioida mahdollisuuksien mukaan Rovaniemen kaupungin hankintaohjeistus. 

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Keräsen esityksen mukaisesti.
 

Riku Tapio esitti Miikka Keräsen kannattamana, että pohjaesitykseen tehdään seuraava muutos:

"Hallituksen puheenjohtaja kutsuu hallituksen koolle. Kokousaineisto on toimitettava jäsenille riittävän ajoissa ja aineiston on oltava riittävän kattava" muutetaan muotoon "Kokouskutsun antaa hallituksen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Kokouskutsu on lähetettävä vähintään 4 päivää ennen hallituksen kokousta kullekin hallituksen jäsenelle sekä niille, joilla on kokouksessa läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Tapion esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti Keräsen ja Tapion esittämillä muutoksilla.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.